https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Zo bespaar je meer water dan met een maand lang niet douchen

Zo bespaar je meer water dan met een maand lang niet douchen

Water, water en meer water! We kunnen er geen genoeg van krijgen de afgelopen weken: om onszelf te hydrateren, om af te koelen en om onze planten in leven te houden! Inmiddels is het echter al zo lang heet en droog, dat voor steeds meer regio’s een sproeiverbod wordt ingesteld en we worden geadviseerd zuinig te zijn met drinkwater tijdens piekuren. Iets korter douchen kan dus zeker geen kwaad, maar wist je dat je door plantaardig te eten véél meer water bespaart? Daar bereik je natuurlijk nu op dit moment niet direct iets mee, maar als je vandaag begint kun je er wel voor zorgen dat er over een tijdje over de hele wereld minder watertekorten zijn! 

Watergebruik voor vlees

Sta je er wel eens bij stil hoeveel water er wordt gebruikt voor jouw lapje vlees? Dat begint al bij de verbouwing van veevoer zoals maïs of soja. Miljarden liters water worden gebruikt om deze planten groot te brengen. Vervolgens drinken de dieren zelf ook water en moeten hun stallen schoongemaakt worden. Voor het transport en het voer van de dieren, de slacht, de vleesverwerking., de verpakking en de koeling worden liters water gebruikt en vervuild. 

Check onderstaande infographic maar eens en reken uit hoeveel water je kunt besparen door een dagje plantaardig te eten. Voor de productie van één hamburger is minstens 2300 liter water nodig: genoeg om 30 keer lang van te douchen, 1000 keer je tanden mee te poetsen zonder de kraan dicht te draaien, 111 dagen de vaatwasser aan te zetten of 6666 flesjes bier mee te vullen! Als het zo bekijkt, begrijp je dat je veel meer aan de oplossing van de wereldwijde watertekorten kunt bijdragen door minder vlees te eten dan door minder lang te douchen. Slechts 4% van de wereldwijde watervervuiling wordt veroorzaakt door je waterverbruik thuis. Alleen maar die kleine knop gebruiken op het toilet zet dus weinig zoden aan de dijk voor die 1 op de 6 mensen ter wereld die geen toegang hebben tot schoon drinkwater.

Wat kun jij NU doen?

Natuurlijk verhelp je de droogte in ons eigen land nu niet door vanavond geen vlees te eten, maar het is wel een hele goede stap om ervoor te zorgen dat we over een tijdje over de hele wereld minder water tekortkomen. Hoe vaker jij een pakje vlees in de supermarkt laat liggen, hoe minder pakjes er naar de supermarkt vervoerd hoeft te worden, hoe minder vlees er verpakt hoeft te worden, hoe minder dieren geslacht hoeven te worden, hoe minder dieren er worden gefokt, hoe minder stallen schoongemaakt hoeven te worden, hoe minder dieren hoeven te drinken en hoe minder landbouwgrond wordt geïrrigeerd voor veevoer. Een enorme kettingreactie met alleen maar positieve uitkomsten en die kan JIJ in gang zetten!

Wil je er daarnaast ook voor zorgen dat we met z’n allen deze hittegolf zo goed mogelijk doorstaan? Probeer dan je waterverbruik te verspreiden over de dag zodat er geen overbelasting van de waterleidingen ontstaat. Ga dus liever niet uitgebreid douchen of de tuin sproeien tussen 6:00 en 9:00 uur en tussen 18:00 en 22:00 uur. Hergebruik bovendien zoveel mogelijk water: water uit het zwembadje in de tuin kun je na gebruik prima gebruiken om je tuin mee te besproeien. Geef je tuin niet meer water dan nodig: vooral bomen kunnen wel tegen een stootje en je planten vaker een klein beetje water geven werkt beter dan één keer heel veel water geven. Moet je auto nodig gewassen worden? Neem dan een emmer met water en sop of ga door de wasstraat, waar ze het water meestal ook hergebruiken. Genoeg mogelijkheden om water te besparen tijdens deze droge periode! Zolang je maar niet bespaart op je eigen drinkwater: blijf dagelijks minimaal 2 liter en met dit weer zelfs meer water drinken!

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.