https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Zo duurzaam is mijn garderobe

Zo duurzaam is mijn garderobe

Denk je er wel eens over na waar jouw kleren vandaan komen? En waar ze heen gaan als jij ze niet meer hoeft? Vroeger stond ik daar totaal niet bij stil, maar tegenwoordig steeds meer. De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld, zowel voordat we een kledingstuk aantrekken als daarna. Inmiddels koop ik al zo’n twee jaar nauwelijks nieuwe kleding, maar echt duurzaam kan ik mijn garderobe nog niet noemen. Daarom ging ik op onderzoek uit: hoe maak ik mijn garderobe duurzaam?

Vervuilende industrie

Om je eerst even een beeld te geven van hoe vervuilend de kledingindustrie is: kijk onderstaand filmpje maar eens. Daarin worden vrijwel alle vervuilende aspecten van de kledingindustrie besproken. 

Wat echter ontbreekt is de vervuiling die plaatsvindt wanneer we onze kledingstukken niet meer willen. Dankzij de gigantisch lage prijzen van bekende kledingwinkels is het namelijk wel heel erg aantrekkelijk geworden om veel te veel kleding te kopen die we in werkelijkheid soms niet eens dragen of al snel beu zijn. Deze trend van fast fashion werkt in een vicieuze cirkel die alleen voor de consument voordelen heeft, maar in toenemende mate ten koste gaat van arbeiders en het milieu. 

Tot zo’n twee jaar geleden kocht ik het liefst ook zoveel mogelijk kleding bij goedkope merken: voor mijn gevoel bespaarde ik dan geld en ik had een goed gevulde kledingkast. De werkelijkheid was dat er veel kleding in mijn kast hing die ik niet of nauwelijks droeg en dat al die aanbiedingen zo verleidelijk waren dat ik stiekem toch meer uitgaf dan ik nodig had. Immers, 4 jurkjes van € 15,- per stuk is goedkoop, maar samen is het toch € 60,-. Nu realiseer ik me dat ik genoeg heb aan één jurkje van € 60,- dat niet alleen mij, maar ook kledingarbeiders en het milieu vrolijker maakt! Sterker zelfs: ik word er ook vrolijker van! Niet meer uren voor de kast staan met het idee dat je niets hebt om vervolgens altijd maar weer datzelfde jurkje aan te trekken. Als je nu gewoon alleen maar een paar écht goede, duurzame kledingstukken hebt, word de wereld daar een stukje mooier van en jouw hoofd een stukje rustiger!

Tips

Ondanks dat ik nog helemaal niet zo ver ben op de weg naar een duurzame garderobe, heb ik wel al een aantal tips voor je. Tips die mij tot zover hebben geholpen en tips waar ik zelf mee aan de slag ga de komende tijd.

Ga eerst kritisch door je kledingkast heen

Toen ik me eenmaal realiseerde dat ik veranderingen wilde aanbrengen in mijn garderobe, besloot ik een grote schoonmaak te houden. Tassen vol met kleding verdwenen naar vrienden of naar het goede doel. Letterlijk tassen vol. En ik heb al die kleding geen moment gemist. Ik kocht al zeker één à twee jaar nauwelijks kleren meer, maar bewaarde wel praktisch alles.

Na een tijdje plukte ik soms nog wat kledingstukken uit de kast waarover ik in eerste instantie twijfelde, maar waarvan bleek dat ik ze toch echt niet meer zou dragen. Inmiddels is mijn garderobe dus al enorm uitgedund en dat leverde me twee dingen op: meer rust in mijn hoofd en het besef dat ik echt niet veel nodig heb.

Wees kritisch op wat je koopt

Nu er van alles weg is, is het natuurlijk ook belangrijk om er niet weer hetzelfde in te stoppen. Sinds die grote schoonmaak ongeveer een jaar geleden heb ik pakweg 10 nieuwe kledingstukken gekocht en dat waren dan vooral sportkleren omdat die nou eenmaal vrij hard verslijten hier. Waar ik echter vroeger bij twijfel ‘ja’ zei tegen een kledingstuk, zeg ik nu bij twijfel ‘nee’. Ik koop iets alleen als ik er echt helemaal weg van ben. Dat voelt ook veel leuker! Ben ik echt hoteldebotel op een bepaald kledingstuk dat in meerdere kleuren te krijgen is, dan koop ik het wel vaak in extra kleuren. Van dat kledingstuk weet ik immers dat het echt de moeite waard is!

Investeer in duurzame kleding

Oké, toegegeven: duurzame kleding is duur. Máár doordat ik nu veel minder kleding koop, bespaar ik wel enorm op al die goedkope aankopen. Voor één duurzaam item waar je helemaal weg van bent, had je wellicht wel 10 goedkope items kunnen kopen, maar werd je daar nou daadwerkelijk gelukkiger van? Ik duidelijk niet. 

Nu heb ik voorlopig gelukkig weinig nieuwe kleding nodig omdat ik meestal wel genoeg heb aan mijn bestaande garderobe, maar ik heb bijvoorbeeld wel al een topje van By Monkey en een yogaset van Created by Earth Bovendien ontdekte ik onlangs een ideale website: Project Cece. Een soort Zalando voor duurzame kleding, alleen bestel je niet bij Project Cece maar gewoon bij het merk zelf. Je vindt op de website dus allerlei duurzame merken verdeeld in diverse categorieën en zelfs sale (!), waarop je met één klik terechtkomt bij de webwinkel waar je het duurzame item wel kunt kopen. Je ziet bij elk product in één oogopslag aan welke keurmerken en duurzaamheidslabels deze voldoet, dus zo kun je zelf bepalen waar je prioriteiten liggen. Heel handig! Hier ga ik dus vast wel veel gebruik van maken in de toekomst 🙂 

Tweedehands

De laatste tip, waar ik zelf (nog) geen gebruik van heb gemaakt, is tweedehands kleding kopen. Aangezien we zoveel kleding kopen én weer wegdoen, is er enorm veel tweedehands kleding te gebruiken die nog prima een ronde mee kan. Het mooie van iets tweedehands kopen is dat er dus helemaal niets nieuws is geproduceerd voor je aankoop! Tweedehands kleding vind je natuurlijk in kringloopwinkels, maar er poppen ook steeds meer vintage winkels uit de grond, evenals markten waar veel tweedehands kleding wordt verkocht en websites waar je je kleding kunt verkopen en kopen. 

Gelukkig voor iedereen worden we ons wel steeds meer bewust van onze impact op de wereld en zien we ook in de kledingindustrie dat duurzaamheid een grote rol gaat spelen. Het zijn pas druppels op een gloeiende plaat, maar hé: het begin is gemaakt!

Nu ben ik wel benieuwd: hoe duurzaam is jouw garderobe?

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.