https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Op 1 augustus was de aarde op voor dit jaar

Op 1 augustus was de aarde op voor dit jaar

Eergisteren, 1 augustus 2018, was het weer Earth Overshoot Day. Een internationale dag waarvan we niet zouden moeten willen dat die bestaat. Een dag die elk jaar eerder plaatsvindt, maar dat is niets om ons op te verheugen. Earth Overshoot Day is dé dag waarop we alles wat de aarde ons in een jaar kan bieden al opgebruikt hebben. Zo’n 50 jaar geleden deden we netjes een jaar met dat wat de aarde ons in die 365 dagen kan teruggeven, maar inmiddels hebben we dat al na 7 maanden op …

1.7 aarde

Het probleem is dus dat we meer van de aarde vragen dan die ons kan geven. We weten inmiddels heus wel dat we te veel CO2 uitstoten, te veel bomen kappen, te veel vis uit de zee halen, te veel landbouwgrond gebruiken om veevoer op te verbouwen, te veel afval produceren en ga zo maar door. Maar wist je dat dat zo veel is dat we eigenlijk 1.7 aarde nodig hebben?! En dat dat elk jaar meer wordt? Earth Overshoot Day schuift gemiddeld elk jaar 3 dagen op. Reken maar eens uit … Dat zou betekenen dat deze dag over zo’n 70 jaar op 1 januari valt en we dus het hele jaar rond op de reserves van de aarde teren. Dat kán niet goed blijven gaan!

Die 70 jaar zou ik zelfs al mee kunnen maken, maar is dus zeker de toekomst voor alle kinderen die we momenteel op de wereld zetten. Komt het dan nog niet dichtbij genoeg?

Ecologische voetafdruk versus biodiversiteit

Voor het berekenen van de dag waarop Earth Overshoot Day valt wordt onze ecologische voetafdruk vergeleken met de biocapaciteit van de aarde. Onze ecologische voetafdruk bestaat uit hoeveel land en water wij gebruiken van de aarde om te voorzien in ons dagelijks leven, alsook hoeveel bos en water er nodig is om alles wat we uitstoten te absorberen. De biocapaciteit van de aarde is hoeveel de aarde van alles wat wij gebruiken in een jaar weer kan aanvullen. 

Dat Earth Overshoot Day dit jaar op 1 augustus valt betekent dus dat wij alles wat de aarde in één jaar kan aanvullen verbruikt hebben in 7 maanden. Zou iedereen leven zoals de meeste Nederlanders leven, dan zouden we dat zelfs al verbruikt hebben op 14 april en zouden we 3,5 aarde nodig hebben. 

Maar waarom merken we daar niets van?

Nou, daar merken we wel degelijk iets van! Het is niet zo dat we opeens op 1 augustus geen frisse lucht meer kunnen inademen en geen stroom meer kunnen gebruiken, maar zou het dan echt geen toeval zijn dat op 2 augustus officieel een landelijk watertekort is uitgeroepen in Nederland? Dat we al maandenlang nauwelijks regen hebben gezien en niet meer weten hoe het is om zonder ventilator te slapen? 

De gevolgen zijn al merkbaar en dat zal in de toekomst alleen maar erger worden. Het klimaat verandert, water- en voedseltekorten worden groter, de biodiversiteit neemt alleen maar verder af en de bodem, lucht en water raken steeds meer verontreinigd. We zijn met te veel mensen die te veel willen op een te kleine aardbol. 

We zouden gewoon genoegen moeten nemen met die ene planeet die we hebben en die moeten respecteren. 

Wat kun jij doen?

Wat kun je doen om daaraan te werken? Eet minder dierlijke producten, gebruik minder plastic, reis milieuvriendelijk, koop bewust, isoleer je huis, gebruik minder stroom, verbouw je eigen voedsel en zo kan ik wel even doorgaan. We weten het immers allemaal goed. We willen het alleen niet zien. We sluiten onze ogen en denken niet aan later, ook al is ‘later’ misschien wel heel dichtbij.

Via de Footprint Calculator kun je uitrekenen hoeveel wereldbollen we nodig zouden hebben als iedereen zou leven zoals jij. Vul die maar eens eerlijk in, écht eerlijk! Niet schrikken, hè? Maar ook jij kan heel veel veranderen. Net zoals ik. Net zoals wij allemaal. Als we willen dat onze kinderen en kleinkinderen een aarde hebben om om op te leven in plaats van te overleven, dan zullen wel moeten.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.