https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Review: Alweer een nieuwe vegan verzorgingslijn (mét kritische kanttekening)

Review: Alweer een nieuwe vegan verzorgingslijn (mét kritische kanttekening)

Valt het je op dat er iets gaande is sinds het begin van dit jaar? Aan de ene kant is het klimaat compleet van slag en aan de andere kant lijken we ons eindelijk te beseffen dat wij daar iets aan moeten doen. Niet alleen voor het klimaat op aarde, maar voor iedereen met wie we die aarde delen. Vegetarische en zelfs veganistische voedingsmiddelen winnen steeds meer terrein in supermarkten of maaltijdboxen en zelfs verzorgingsproducten worden steeds duurzamer geproduceerd. Ondanks een paar kritische kanttekeningen ben ik daar ontzettend blij mee! Laat ik het aan je uitleggen aan de hand van een nieuwe verzorgingslijn die ik onlangs ontving!

Nature Box

Spiksplinternieuw bij o.a. Kruidvat: Nature Box. Verzorgingsproducten met natuurlijke koudgeperste oliën, voor extra rijke verzorging van je huid en haar! De producten zijn vegan gecertificeerd en bevatten tot 98% ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Daarnaast zijn ze vrij van sulfaten, siliconen, parabenen en kunstmatige kleurstoffen. De grote flessen waar de oliën in zitten zijn gemaakt van 25% gerecycled plastic. Bovendien werkt Nature Box samen met internationale ontwikkelingsorganisaties en ondersteunen ze kleine boeren bij het duurzaam telen van grondstoffen. Ze werken ook samen met Solidaridad: een organisatie die wereldwijd kleine boeren ondersteunt bij de duurzame teelt van palmolie. Hierdoor kunnen boeren hun productiviteit verhogen en tegelijkertijd de negatieve impact op het milieu verminderen!

Natuurlijke #beautypositivity

Met natuurlijke ingrediënten die rijk zijn aan vitaminen en oxidanten, gecombineerd met duurzame productie daarvan, straalt Nature Box naar eigen zeggen ‘beauty positivity’ uit. De producten zijn namelijk niet alleen goed voor onze eigen schoonheid, maar ook positief voor de wereld. Kijk, daar hou ik van! Want waarom alleen aan jezelf denken als je tegelijkertijd óók aan de rest van de wereld kan denken? Aan dieren, medemensen én het milieu? Zeker in deze absurde zomer moet het ons toch wel duidelijk zijn geworden dat er iets moet veranderen. 

Luxe verzorging

Over hoe de producten voor de rest van de wereld zijn kan ik natuurlijk niet direct uit eigen ervaring spreken, maar wel over hoe de producten voor onszelf zijn. Dat is heel fijn! Eerlijk is eerlijk, van producten die te koop zijn bij Kruidvat verwacht ik iets minder luxe dan van de wat duurdere en exclusievere producten uit andere winkels. Niet dat daar iets mis mee is, want voor mij is het vooral belangrijk dat het product doet wat het moet doen: schoonmaken en verzorgen. Maar deze producten overtreffen tot nu toe mijn verwachtingen! De koudgeperste oliën voel je echt: heel rijk en zacht op je huid of haar. Daarnaast ruiken de producten stuk voor stuk verrukkelijk: totaal geen chemische geur, maar de volle pure geuren van onder andere verse abrikoos, amandel, avocado, kokos en olijfolie. Een feestje om te douchen zo! 

Fijn is ook dat de flessen heel groot zijn. Je betaalt er wel iets meer voor, maar doet er ook erg lang mee! Je hebt namelijk maar een heel klein beetje nodig voor een veel groter effect. Daarnaast scheelt het verpakkingsmateriaal en daarmee dus afval!

Kritische kanttekening

Oké, dan toch iets over hoe deze nieuwe lijn voor de rest van de wereld uitpakt. Daar komen die kritische kanttekeningen waar ik het eerder over had bij kijken. Het is immers fantastisch dat er geen dierlijke ingrediënten in deze verzorgingsproducten zitten, dat de ingrediënten tot 98% natuurlijk zijn en dat de flessen voor 25% uit gerecycled materiaal bestaan! Maar deze lijn is wel onderdeel van Henkel, voornamelijk bekend van Schwarzkopf. Henkel maakt dus ook veel producten die wel dierlijke ingrediënten bevatten en die bovendien wellicht op dieren worden getest. Daar sta ik uiteraard niet achter! Je zou daarom kunnen zeggen dat Nature Box niet veganistisch is.

Natuurlijk gebruik ik het liefst producten die volledig veganistisch zijn en die dus ook geproduceerd worden door een bedrijf dat mijn visie deelt: zo diervriendelijk, natuurlijk en duurzaam mogelijk. Een geheel dierproefvrij bedrijf, 100% natuurlijke ingrediënten en 100% duurzame verpakkingen zouden mij en vele anderen doen stuiteren van blijdschap! Ik keur het dan ook uiteraard absoluut niet goed dat Henkel voor diverse producten wél op dieren test.

Toch vind ik het lastig om daarom te stellen dat deze nieuwe lijn geen positieve ontwikkeling is. In mijn ogen is dat hetzelfde als tegen iemand die drie dagen in de week geen vlees meer eet zeggen dat dat slecht is, omdat hij nog altijd 4 dagen in de week wél vlees eet. Ja, het zou nog veel beter zijn om helemaal geen vlees meer te eten, maar elk stapje telt! Als je de drempel zo hoog legt dat je meteen de eindstreep moet behalen, zet niemand die ene eerste stap. En hoe meer mensen die eerste stap, zetten, hoe meer stappen we met z’n allen zetten!

We eten immers ook met z’n allen vegan ijs van Ben & Jerry’s, dat ook ijs maakt waarin wél dierlijke producten zijn verwerkt. We eten ook vegan pizza’s van Domino’s en New York pizza, terwijl zij nog altijd veel meer pizza’s verkopen waarop wél dierlijke ingrediënten zitten. Het is verre van de ideale wereld, maar wel al beter dan het was!

Zelf zou ik daarom wel liever voor een merk kiezen dat geproduceerd wordt door een bedrijf dat minimaal dierproefvrij is, maar ik realiseer me ook dat voor veel mensen de stap naar een laagdrempelig merk als Nature Box alweer een stapje in de goede richting is. Ja, ze liften mee op de vegan trend, maar als daarmee de hele wereld stapje voor stapje diervriendelijker wordt, dan is dat toch alleen maar positief? 

Dus, Henkel: graag 100% dierproefvrij en mij hebben jullie als vaste klant in de pocket! En met mij héél veel anderen. Want eerlijk is eerlijk: dit zijn hele fijne producten voor een prima prijs. Zet daar minstens net zo’n prima verhaal achter en je krijgt er in één klap duizenden nieuwe klanten bij!

Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nature Box en LVTPR. Dit verandert echter niets aan mijn standpunt: ik ga alleen samenwerkingen aan waar ik oprecht achter sta en geef altijd mijn eigen eerlijke mening.

Volg:
Delen:

20 Reacties

 1. An Noniem
  15/08/2018 / 08:19

  Op de fles staat 0% sulfates maar een van de eerste ingrediënten is sodium laureth sulfate en hoewel milder dan sodium lauryl sulfate blijft het een sulfate.

  • Giulia Califano
   16/08/2018 / 12:09

   Dat is inderdaad erg jammer! 🙁

  • Anneke
   01/11/2018 / 01:03

   Inderdaad zeer kankerverwekkend en heeft bij mij jaren geleden haaruitval opgeleverd bizar dat dit ook nu weer gebruikt wordt

 2. Wilma
  18/08/2018 / 09:44

  Bedankt voor de review en de foto met de ingredienten! Mooie ontwikkeling van Henkel.
  Is de volgende stap alle hulpstoffen, die voor onze aarde niet echt goed zijn, eruit halen?
  ‘Natuurlijk’ zegt ook niets of er bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt, ook kleine boeren gebruiken deze …
  Door de cocamide (allergie) valt dit product voor mij af.
  Toch is dit product een stapje in de goede richting.
  Dank voor je review😊

  • Giulia Califano
   20/08/2018 / 09:21

   Dankjewel voor je reactie! Ik hoop inderdaad dat producenten zo stapje voor stapje natuurlijker en duurzamer gaan produceren!

 3. 30/10/2018 / 09:48

  Zelf heb ik de shampoo ook geprobeerd, omdat het zoveel voordelen heeft. In het begin was ik dus ook heel erg enthousiast. Helaas kreeg ik na een maand extreme jeuk op mijn hoofd en rode vlekjes. Daarnaast werd mijn haar niet schoon van de shampoo en rook hij absoluut niet lekker (de avocado variant). Toen ik weer mijn oude shampoo ben gaan gebruiken was dit direct over… ik was dus ook erg enthousiast in het begin, maar dat was snel genoeg weer over. Geen Nature Box meer voor mij.

  • Giulia Califano
   30/10/2018 / 11:14

   Interessant, dat was dus wel een duidelijk teken voor jou!

 4. 06/11/2018 / 20:57

  Ooh ik heb dit net aangeschaft en bedacht me na de aankoop ineens pas dat veganistisch nog niet betekent dat het ook dierproefvrij is. Wat een helder stuk zeg! Je legt het duidelijk uit en ben het zo eens met je! Samen maken we veel stappen. En de geur is inderdaad heerlijk.

  • Giulia Califano
   06/11/2018 / 21:56

   Wat fijn om te horen dat je het een fijn artikel vindt! Jammer hè, dat we er nog niet vanuit kunnen gaan dat als het veganistisch is het ook helemaal dierenleedvrij is 🙁 Maar inderdaad, samen komen we er wel!

 5. Renaatjebz
  25/11/2018 / 13:22

  Hallo, ik vind je recensie wel verwarrend, als ik naar de douchgel kijk zie ik gewoon natrium laureth sulfaat staan dat is gewoon de engelese benaming voor sles. Heb ik dat nu fout of kun jij me dat misschien uitleggen? Want anders is dat volgens mij gewoon misleiding van nature box.

  • Giulia Califano
   26/11/2018 / 13:21

   Dat heb je volgens mij niet fout, iemand anders meldde het hierboven ook al! Ik ben zelf ook geen expert op dit gebied en doe mijn best om zoveel mogelijk te letten op wat ik weet dat goed of minder goed is. Ze geven aan 98% natuurlijk te zijn, dus dat er 2% onnatuurlijke stoffen in zitten is zeker mogelijk. Vandaar ook mijn kanttekening aan het eind van de review: ik vind het alweer een goede stap in de richting van merken die gewoonlijk niet zo bewust bezig zijn, maar zou zelf inderdaad liever voor een duurzamer product kiezen!

  • Giulia Califano
   17/01/2019 / 16:24

   Balen dat je er zo’n slechte ervaring mee hebt! Ik weet inderdaad nog niet voldoende over SLES en NLS, maar desondanks is mijn review eerlijk omdat ik me alleen baseer op wat ik wél weet en op wat mijn eigen ervaring is. Uiteraard wordt een review uitgebreider wanneer ik zelf meer kennis over het onderwerp heb, maar dat betekent niet dat ik nu niet eerlijk ben geweest 🙂 Overigens gebruik ik zelf momenteel de shampoo van Love Beauty and Planet, die volgens mij alweer een heel stuk beter is, maar ook daar ken ik niet alle details van. Mijn haren zijn er in ieder geval heel blij mee!

 6. Martine
  21/01/2019 / 12:44

  Hmmm dat het moederbedrijf andere producten op dieren test is slecht natuurlijk. Echter als deze producten nou massaal afgenomen worden en er geld te verdienen valt is dat voor Henkel mogelijk een aanzet om meer diervriendelijk te produceren.
  Voor mij de reden om deze lijn te bestellen. Ze moeten immers ergens beginnen en zelfs als de motivatie bij de omzet ligt….als het resultaat dan maar is dat er minder dierenleed komt is het dat voor mij wel waard. Als niemand dit zou kopen veranderd er nooit wat 😉

  • Giulia Califano
   22/01/2019 / 16:14

   Heel goed gezegd! Dat is ook de afweging die ik maak, waarom ik nog altijd liever een product koop dat volledig diervriendelijk is, maar dit in ieder geval wel een hele goede stap in de goede richting vind!

 7. Cynthia
  24/01/2019 / 13:46

  Ik ben blij met de shampoo mijn haar groeit beter ziet er veel gezonder uit en mijn haar word er steeds voller door mijn haar groeit heel langzaam maar met deze shampoo groeit en zit het er veel gezonder uit mensen om mij heen zien het ook ik denk dat het verschilt per persoon maar ik zou nooit meer een ander shampoo willen

 8. Vera van de winkel
  21/02/2019 / 11:43

  Heb de shampoo gebruikt kwam in mij oog. Pijn langer dan een uur of er glas in het oog was gekomen. Dus houd het voor gezien.

 9. Inez Ruitenbeek
  27/07/2019 / 14:31

  Heb van de week 2 x shampoo en conditioner gekocht omdat het Vegan is en voor een goede prijs. heb dit gedeeld op een facebook pagina en kreeg te horen dat het wel op dieren word getest….grrrr. Nu lees ik jouw verhaal haal ik hier nu uit dat Henkel de testen doet maar niet op dit product?

  • Giulia Califano
   31/07/2019 / 10:32

   Het blijft blijkbaar heel onduidelijk rondom deze lijn! Ik weet het zelf ook niet precies, maar volgens mij heb je gelijk dat ze dierproeven nog niet helemaal uitsluiten, maar ze in ieder geval niet op deze producten doen. Of je het dan 100% vegan kunt noemen, daar zijn de meningen dan ook over verdeeld.

 10. Mila
  30/12/2020 / 07:26

  SLS + parfum en een plastic fles v maar 25 procent gerecycled plastic.

  Ik zie nul reden voor de aanschaf van zo’n product. Naar mijn idee greenwashed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.