https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

“Zo’n 50 dieren overleefden het ongeval niet” … en de rest ook niet

“Zo’n 50 dieren overleefden het ongeval niet” … en de rest ook niet

Je hoort het zo vaak in het nieuws: ‘x aantal dieren omgekomen bij stalbrand’ of ‘x aantal dieren overleefden het ongeval niet’. Iets in mij knapt altijd bij dat soort berichten. Niet alleen omdat het triest is dat deze dieren het niet hebben overleefd, maar omdat men lijkt te vergeten dat de andere dieren óók omkomen! 

Een ongeval is wel erg

Hoewel de meeste mensen het overdreven vonden dat er een stille tocht werd gehouden voor de 23.000 kippen die een paar maanden geleden om het leven kwamen tijdens een grote stalbrand in Ospel, vinden ze het wel heel erg wanneer dieren omkomen bij dergelijke ongevallen. Nu weet ik niet precies wat het lot was van de kippen in deze stal, maar veel van de dieren die op dergelijke manieren omkomen, waren niet veel later alsnog omgekomen op manieren die wij blijkbaar wel accepteren.

Onlangs kantelde in België een vrachtwagen met aan boord zo’n 200 varkens. De vrachtwagen was op weg naar het slachthuis en toch kopten de kranten met “zo’n 50 dieren overleefden het ongeval niet”. Alsof die andere 150 het wel overleefden?! Die werden, hoe gewond en getraumatiseerd ook, gewoon weer ingeladen voor transport naar het slachthuis. Sommige dieren hadden zelfs zo’n dorst dat ze wanhopig de uit de vrachtwagen gelekte diesel dronken. Juist, diezelfde varkens die even later weer op transport naar het slachthuis werden gezet en uiteindelijk op tafel belanden. 

Denkfout

Waarom leven we wel mee met dieren die door een noodlottig ongeval om het leven komen, maar niet met dieren die voor ons genot worden gedood? Is het dan gerechtvaardigd? Of stopt het denkproces bij de dieren die op elkaar gepropt in de stal of vrachtwagen zitten? Alsof niemand zich kan bedenken wat er daarna volgt?!

Dat vind ik heel moeilijk te bevatten. Als je je realiseert dat het niet alleen 50 varkens zijn die bij het ongeluk omkwamen, maar ook 150 varkens die de mensheid niet overleefden, hoe kun je daarin dan onderscheid maken? Persoonlijk vind ik het ongeluk dan zelfs minder erg, want zoiets kan iedereen overkomen. Nu zitten wij gelukkig voor ons meestal niet met 200 mensen in één vrachtwagen, dus is de kans iets kleiner dat er in één klap 50 mensen verongelukken. In alle opzichten hebben deze varkens dus dikke vette pech: hebben ze het geluk dat ze een ongeval overleven, dan komen ze niet veel later toch wel door menselijk toedoen om het leven. 

Wat ik hiermee wil zeggen is dat de meeste mensen in mijn ogen een grote denkfout begaan. Natuurlijk zou ik het liefst zien dat de hele mensheid stopte met dieren misbruiken voor eigen consumptie, maar ik ben ook realistisch. Laten we eens beginnen met ons realiseren dat er elke dag dieren omkomen. Niet door noodlottige ongevallen, maar door ons eigen toedoen. Héél veel dieren, die het nieuws niet halen …

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.