https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Twee weken zonder Instagram en Facebook

Twee weken zonder Instagram en Facebook

Hallootjes, daar ben ik weer! Oké, stiekem ben ik er al een paar dagen, maar het duurde even voordat ik de tijd vond om een uitgebreide update te schrijven. In tegenstelling tot de rust die ik de afgelopen twee weken heb ervaren, is het nu namelijk DRUK! Twee weken werk inhalen én een huis verbouwen: iemand enig idee waar ik meer uren in een dag kan bestellen? Was het maar zo eenvoudig! Gelukkig wist ik natuurlijk wat me te wachten stond en ben ik niet voor niets twee weken offline gegaan. Hoe was dat, twee weken zonder Instagram en Facebook?

Afkicken?

Ik moet eerlijk toegeven: het ging me beter af dan ik had verwacht! Ik dacht dat ik in het begin wel zou moeten afkicken en dat het dagen zou duren voordat ik niet meer onrustig werd van het idee niet overal van op de hoogte te zijn. Maar nee! Ik voelde wel al snel nadat ik mijn laatste update had geplaatst dat ik de apps zou moeten verwijderen, omdat de verleiding anders te groot zou zijn. Toen ik eenmaal geen Facebook en Instagram meer op mijn telefoon had, miste ik eigenlijk helemaal niets meer!

Nietsnutten

Het grappige is dat ik toen wel merkte hoe weinig ik verder eigenlijk met mijn telefoon kan. Nu pas realiseerde ik me dat ik ontzettend vaak maar wat doelloos zit te scrollen en klikken. Terwijl ik in bed lag, pakte ik uit gewoonte mijn telefoon en was na twee minuten klaar met kijken of ik appjes had en hoe het weer morgen zou zijn. Heel fijn, want daarna pakte ik lekker mijn boek! Normaal gesproken had ik dezelfde intentie, maar verdwaalde ik weer ergens op een Facebook- of Instagramtijdlijn en voor ik het wist was het tijd om te gaan slapen. Door deze twee weken zonder Instagram en Facebook ben ik me dus wel heel sterk gaan beseffen hoe veel nutteloze tijd ik aan die twee platformen besteed …

FOMO

Een enkele keer merkte ik wel dat ik iets miste. Toen mijn man voor mij een berichtje op Facebook zette vanwege mijn nominatie voor de Vegan Awards (heb jij al gestemd?!) zag hij op mijn tijdlijn dat een van mijn Facebook-vrienden een zwangerschapsaankondiging had geplaatst. Daar heeft hij mij dagen mee gepest: hij wilde niet zeggen wie het was! Zoiets wil ik wel heel graag weten, dus dat vond ik lastig. Verder volg ik het lokale nieuws uit onze stad ook via Facebook, dus ik heb geen idee wat er in de afgelopen twee weken is gebeurd! Oh, en verjaardagen, die mis ik ook zonder Facebook. Althans, de meesten. Bij deze dus mijn excuses en alsnog van harte gefeliciteerd als je in de afgelopen twee weken jarig was en geen felicitatie van mij hebt ontvangen!

Af en toe offline

De rust die ik de afgelopen twee weken ervoer doordat ik tijd had voor andere dingen dan nietsnutten op mijn telefoon, is me wel ontzettend goed bevallen. Ook nu ik weer terug ben, merk ik dat ik me er veel meer van bewust ben wanneer ik doelloos door mijn Facebook-tijdlijn aan het scrollen ben. Ik heb dan ook een notitieblaadje voor mezelf gemaakt met ‘social media stil’, om mezelf eraan te herinneren mijn meldingen regelmatig uit te zetten zodat ik niet getriggerd word continu online te zijn. Tijdens die twee weken heb ik méér dan een heel dik boek uitgelezen, wat natuurlijk niet alleen te maken had met het gebrek aan social media, maar ook met het feit dat ik stiekem gewoon 12 dagen op vakantie was. Die trend wil ik echter thuis heel graag voortzetten, want wat waren het twee fantastische weken! 

Volg:
Delen:

1 Reactie

  1. 18/09/2018 / 07:58

    Ik vind het zo fijn om af en toe helemaal offline te gaan. Zeker als ik bij familie en vrienden ben. Dan mis ik hem niet eens! Wel vind ik het dan altijd zo’n chaos als ik weer online ga, al die dingen waar je in getaggd wordt enzo, haha.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.