https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

MSC Meraviglia in Oslo (Noorwegen)

MSC Meraviglia in Oslo (Noorwegen)

Wie van jullie is er wel eens in Noorwegen geweest? Wij willen absoluut een keer terug! Onze dag in Oslo was namelijk fantastisch, maar vooral het wegvaren door de Oslofjord beloofde heel veel goeds …

Vroege vogels

Al om 7 uur ’s ochtends meerden we aan in Oslo en fanatiek als wij waren, wilden we ook direct van boord. Na een vroeg ontbijtje met uitzicht gingen we dan ook op eigen houtje aan land. We liepen anderhalf uur door het centrum van Oslo langs onder andere het parlement, het gemeentehuis, het Nobel Peace Center, het koninklijk paleis en de universiteit. Manlief had zelfs een geluksdag, want de brandweer kwam met loeiende sirene voorbij voor een oefening iets verderop!

Vigelandpark

Om 9:30 uur opende de winkel waar we fietsen wilden huren en van daaruit reden we op onze mountainbikes met 9 versnellingen (na een paar akelig steile heuvels begrepen we waarom) naar Vigelandpark. Dit park ken je vast wel: het is wereldberoemd vanwege de 212 beelden die zijn gemaakt door de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland. Veel beelden symboliseren de kringloop van het menselijk leven. Als je onderaan de brug begint en zo richting de monoliet loopt, worden de beelden steeds ‘ouder’. Bovendien komen alle emoties en levensstadia voorbij, dus het is vaak een heel herkenbaar gezicht! Alle beelden zijn overigens naakt, omdat Gustav Vigeland ze niet wilde laten ‘verouderen’. Kleding is toch iets eigentijds, dus zou na een aantal decennia duidelijk zichtbaar zijn dat de beelden niet van deze tijd zijn. Om dat te voorkomen, deed hij de figuren gewoon geen kleding aan! Dat past bovendien perfect bij het thema van het park. De levenscyclus van de mens en daarbij behorende emoties, heel puur afgebeeld.

Het park zelf voelt ook heel natuurlijk aan. Het is ruimtelijk, strak, groen en toch ook sfeervol. Ondanks de aanwezigheid van talloze toeristen, voelde ik me hier heel erg rustig en op mijn gemak. Petje af (snap je ‘m? 😉 ), Gustav!

Norsk Folkemuseum

Vanuit Vigelandpark vervolgden we onze weg naar een openluchtmuseum. Alweer zo’n oase van rust, vlakbij het centrum van de stad! Het Norsk Folkemuseum was ook absoluut de moeite waard. Heerlijk rustig, midden in de natuur en heel indrukwekkend! Zowel een oud Noors dorp als een oude Noorse stad werden hier tentoongesteld, zodat je kon zien hoe het leven er hier jaren geleden uitzag. Heel anders dan bij ons! Het lijkt wel alsof ze hier honderden jaren achterliepen, wat wellicht ook logisch is vanwege de ligging van het land. Daardoor waren en zijn ze wel veel meer in harmonie met de natuur. Dat zag je in het openluchtmuseum heel erg goed, maar ook daarbuiten! De huizen worden buiten de stad veelal nog steeds van natuurlijke materialen gemaakt en zijn volledig vrijstaand. Ze bouwen geen talloze bruggen om eilandjes met elkaar te verbinden: mensen wonen met een paar honderd of zelfs enkele tientallen bewoners op een eilandje en pakken maar de boot als ze naar het vasteland moeten!

Damstredet

Het centrum van Oslo vonden wij niet speciaal mooi: dat ziet eruit als elke andere grote stad. Wel viel ons op dat het hier ontzettend schoon is en dat er veel park en en fonteinen zijn. Er fietsen ook vrij veel mensen, hoewel dat (voor ons) met al die heuvels best een uitdaging is. Fietspaden zijn er echter niet overal: fietsen mag bij afwezigheid van een fietspad dan ook gewoon op straat of op de stoep. Maar ergens midden in die doodnormale stad met flats en hippe winkels ligt Damstredet. Een authentieke straat met houten huizen uit de eerste helft van de 19e eeuw! Geweldig om hier doorheen te wandelen. Net een openluchtmuseum, maar dan echt! Hier wonen namelijk gewoon mensen. Echt toeristisch is het ook niet, want veel mensen weten hier niet vanaf. Geen enkele excursie van MSC ging hier naartoe, maar wij hadden dit pareltje thuis al ontdekt. Mooi voor ons, want deze prachtige straat hadden we niet willen missen!

Na Damstredet was het alweer tijd om terug te fietsen naar de fietsenwinkel en van daaruit op ons gemak terug te lopen naar het schip. Daar wachtte ons het moment waarop ik me misschien wel het meest had verheugd: de prachtige uitzichten vanuit de Oslofjord!

Oslofjord

Ruim twee uur lang voeren we door de Oslofjord, wat echt adembenemend mooi was! Prachtige natuur en echt die typisch Scandinavische bewoning. Geweldig vind ik dat! Overigens ook heel knap hoe zo’n immens schip tussen al die kleine eilandjes door kan varen. Vooraf had ik me daar enigszins druk over gemaakt, maar nu was ik alleen maar aan het genieten van alles wat ik vanaf het dek van het schip langs zag komen. Nu wist ik het zeker: Noorwegen staat hoog op mijn lijstje om ooit verder te ontdekken! Oslo heb je binnen een paar uur wel gezien en is sterk gemoderniseerd, maar het oude authentieke Noorwegen is prachtig!


Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.