https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Morgen is het Eet Geen Dierendag!

Morgen is het Eet Geen Dierendag!

Hoera, morgen is het Werelddierendag! Dé dag waarop we elk jaar onze huisdieren extra in het zonnetje zetten, al doen de meesten van ons dat stiekem wel elke dag 🙂 Heb je er echter wel eens over nagedacht om ook andere dieren te verwennen op dierendag?

Wat is het verschil?

Al blijkt het nog steeds omstreden te zijn om katten en varkens of honden en koeien op hetzelfde voetstuk te plaatsen, diep van binnen weten we allemaal wel dat varkens en koeien evenveel recht op een gelukkig leven hebben als katten en honden. Zou het niet mooi zijn om als gebaar naar álle dieren, ten minste op deze ene dag in het jaar, met hen samen te leven in plaats van ze op te eten? Al is het maar die ene dag …

Dierendag

Wist je dat dierendag ooit met deze insteek is ontstaan? Niet met de commercie die er tegenwoordig rond omheen is opgebouwd: alle snoepjes en speeltjes die je je huisdier cadeau kunt geven. Dierendag is in 1929 ontstaan op initiatief van de wereldvereniging van de dierenbescherming. De datum 4 oktober werd uitgekozen omdat dit de datum is waarop de Katholieke Kerk de heilige Franciscus van Assisi herdenkt: Assisi bekommerde zich om het lot van de armen, maar ook dat van planten en dieren. Hij verkondigde de boodschap van eenvoud en liefde voor medeschepselen. In 1930 werd de eerste dierendag in Nederland gevierd dan ook gevierd met beschouwende artikelen in kranten over de verhoudingen tussen mens en dier. Op dierendag stonden we dus stil bij wat dieren zijn, hoe ze zich tot ons verhouden en hoe we ze behandelen. Waar is dat idee gebleven?

Respect

Gelukkig denken we met z’n allen tegenwoordig steeds meer na over ethische kwesties rondom de behandeling van onze ‘medeschepselen’ en groeit het aantal vegetariërs en veganisten explosief. Daar hebben we niet één speciale dag voor nodig, dat kan elke dag. Toch wil ik deze dag gebruiken om extra stil te staan bij alle dieren waarmee we samen deze planeet bewonen. Vooral voor al die mensen die er moeite mee hebben ze niet op te eten: ik veroordeel je niet, dat doet niemand. We respecteren elkaars keuzes en kunnen niets anders doen dan elkaar inspireren.

Eet Geen Dierendag

Met alle liefde wil ik jou dan ook inspireren om die ene dag in het jaar het leven van álle dieren te vieren, of je dat nu al die andere 364 of 365 dagen van het jaar wel of niet doet. Natuurlijk zie ik liever dat je ook op andere dagen dat lapje vlees eens vervangt door een vegan biefstuk of geniet van een smaakvolle groentepasta, maar onrealistische doelen doen niets anders dan ontmoedigen. Als we nu eens allemaal op die ene dag in het jaar aan álle dieren denken, op die ene dag in het jaar plantaardig eten, dan zouden we met z’n allen de wereld toch elke dierendag weer een klein stukje mooier maken?!

Ik zet morgen, zoals elke dag, een lekkere plantaardige maaltijd op tafel. Doe jij dat ook? Tussen mijn recepten vind je ongetwijfeld genoeg inspiratie!

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.