https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

MSC Meraviglia: het schip vol wonderen

MSC Meraviglia: het schip vol wonderen

Het op 4 na grootste cruiseschip ter wereld, met ruimte voor 4500 passagiers op meer dan 19 dekken, bomvol entertainment en service van de hoogste kwaliteit: dat mag je wat mij betreft gerust een wonder (meraviglia) noemen! Ondanks dat wij minder dan een jaar geleden ook al een week op een schip van MSC vertoefden, keken we onze ogen uit. We genoten zo intens dat we van de mooiste momenten niet eens beelden hebben, maar aan de hand van alle foto’s die we wél hebben neem ik je graag even mee op een reis door de MSC Meraviglia!

Te veel om op te noemen

Wil ik jullie alles vertellen wat er over dit schip te vertellen valt, dan kan ik beter een cruiseblog beginnen 😉 Dat gaan we dus niet doen! Wil je meer weten, dan is Google your friend. Ik vertel je graag wat mij het meeste is bijgebleven en wat wij als heel speciaal hebben ervaren!

Het grappige is dat na deze reis ons perspectief op het schip van vorig jaar compleet is veranderd. Toen dachten we nog dat we op een groot schip zaten, nu zien we dat echt als een oud en klein schip. De MSC Opera is namelijk in 2004 te water gelaten en bestaat uit 13 dekken, terwijl de MSC Meraviglia pas vorig jaar te water is gelaten en meer dan 19 dekken heeft! 

Op die meer dan 19 dekken bevinden zich onder andere een stuk of 18 barretjes, een stuk of 12 restaurants, twee theaters, een waterpretpark met diverse hoge glijbanen, een klimpark, een sportschool, een gymzaal, een renbaan, een bijna 100 meter lange winkelpromenade van twee verdiepingen hoog, een bowlingbaan, een spa, twee zwembaden en een stuk of 9 bubbelbaden, een bibliotheek, een casino en zo kan ik nog wel even doorgaan. Die 4 zeedagen kregen wij deze reis dan ook met gemak om! 

Geen tijd voor verveling

Naast al die faciliteiten zorgt het personeel ervoor dat je je echt geen minuut hoeft te vervelen. Elke avond ontvang je in de hut het programma voor de volgende dag en dat zit bomvol activiteiten. Van danslessen tot chocoladeworkshops en van themafeesten tot lezingen. Er is altijd wel ergens op het schip iets te beleven, terwijl je een stuk verderop lekker tot rust kunt komen met je eigen boek. Wij zijn niet zo van de activiteiten bijwonen, dus wij brachten onze tijd het liefst door in de rustige Sky Lounge. Met prachtige grote ramen zodat we continu konden zien waar we voeren. Dat was tijdens deze reis echt een mooie bijkomstigheid, want doordat de wateren in Noord-Europa soms vrij smal zijn konden we regelmatig de kust van bijvoorbeeld Denemarken zien! 

’s Avonds maakten we wel regelmatig gebruik van een van de activiteiten, namelijk de theatershows. We bezochten diverse muziekvoorstellingen, een magic show én natuurlijk de exclusieve show van Cirque du Soleil die alléén maar op MSC Meraviglia wordt vertoond! Daarvoor is een speciaal theater ingericht, dat overdag gewoon dienst doet als bar. De twee shows die Cirque du Soleil hier vertoont zijn nergens anders ter wereld te zien! En wauw, wat was het de moeite waard …

Luxe all-over

Zoals iedereen wel verwacht is reizen met een cruiseschip natuurlijk hartstikke luxe. Ondanks dat een cruise veel betaalbaarder is dan de meeste mensen denken, ligt het niveau van de service absurd hoog! Er is ongeveer 1 crewlid per 3 passagiers. 4500 passagiers en meer dan 1500 personeelsleden. Kun je het je voorstellen? Je merkt het wel. Ieder heeft een eigen taak en voert die tot in de puntjes uit. 

Zo wordt je bed bijvoorbeeld twee keer per dag opgemaakt. ’s Ochtends wordt het opgemaakt met sierkussentjes en een loper erover zodat het er mooi uitziet voor overdag en ’s avonds terwijl je eet worden de sierkussens en loper weggehaald en worden de hoofdkussens plat gelegd zodat je kunt slapen. Je krijgt sowieso een hard en een zacht kussen, maar wil je toch iets anders? Dan is er het pillow menu. I’m not kidding …

Tijdens het diner heb je aan je vaste tafel in het à la carte restaurant een vaste ober, die jouw tafel en twee andere tafels elke avond bedient. Hierdoor weet hij na een tijdje precies wat je drinkt en hoef je het niet eens meer zelf te bestellen, tenzij je natuurlijk een keer iets anders wilt. Je begrijpt dat ze na een paar dagen ook al precies wisten wat ik wilde eten: ’the vegan course, please!’

Uiteraard bouw je zo ook een band op met je ober. ‘Onze’ Ronald haalde op dag 2 of 3 zijn trukendoos tevoorschijn en gaf ons sinds die dag elke dag een ‘magic show’. Hij vertelde dat hij tijdens een cruise nieuwe trucjes oefende op zijn gasten, zodat hij die tijdens zijn vakantie thuis aan zijn kinderen kon laten zien. Trots dat hij was als wij zijn trucjes of grapjes leuk vonden en mijn man ze van hem wilde leren! 

Deftig schip voor gewone mensen

Al die luxe straalt het immense schip natuurlijk ook uit. Overal spiegels, veel glas, hele wanden gevuld met wijnflessen en trappen van Swarovski. De meeste liften zitten binnen in het schip en zijn groot genoeg om veel mensen tegelijk naar hun bestemming te brengen, maar op dag drie ontdekten we ook liften aan de buitenkant van het schip! Deze gingen ‘maar’ tot dek 15 en gaven een geweldig uitzicht op zee! Echt waar, je kunt het zo gek niet bedenken of ze bouwen het op een schip …

Vorig jaar maakten we aardig wat foto’s en video’s van het schip zelf, maar op dit schip kwamen we daar dus niet eens aan toe. Achteraf baal ik daar natuurlijk wel van, want wat wilde ik alle gevoelens die ik daar ervaren heb graag op repeat kunnen zetten! Dat lukt het beste door video’s te maken, want door het bewegende beeld én het geluid word ik altijd weer helemaal meegenomen in het moment. Zeker weten dus dat wij op onze volgende cruise (spoiler alert: die gaat er ongetwijfeld wel komen!) veel meer gaan filmen. Dan nemen we een actiecamera mee, mét Nikkei action cam accessoires. Zo’n borstband of polsband lijkt me ideaal om te kunnen filmen zonder zelf iets te hoeven missen! Ik haat het namelijk als ik film en daardoor iets eigenlijk alleen maar door een lens ervaar. Ik wil het 100%, zonder enige afleiding kunnen ervaren! Tijdens onze vorige cruise maakten we bijvoorbeeld in Cuba ook gebruik van een action cam met Nikkei accessoires: de actiecamera zat vastgeplakt aan mijn mans schouder en zo kijken we nu dus nog letterlijk over zijn schouder mee naar beelden uit Havana. Dit jaar vergaten we dat dus compleet en dat is zo zonde! Maar hé, des te meer reden om nog een keer met dit schip op vakantie te gaan en dan wél die camera op onze borst of pols vast te klemmen 😉 

Wat is er nou zo leuk aan cruisen?

Na zo’n geweldige reis vragen mensen me dus telkens: maar wat is er nou zo leuk aan reizen met zo’n cruiseschip? Ze kunnen het zich niet voorstellen en dat snap ik. Dat kon ik ook niet! En nu? Nu weet ik met geen woorden te beschrijven hoe fantastisch ik het vind. Op Polarsteps plaatste ik op de dag van ontscheping dit bericht voor mijn familie en vrienden:

Dat was het dan! 3143 nautical miles, oftewel een kleine 6000 km verder, lagen we vanochtend weer in de haven van Hamburg. Inmiddels hebben we de auto gevonden waar we hem achtergelaten hebben en zitten de eerste 80 km van de terugreis er alweer op. Vanochtend konden we vanuit onze favoriete lounge, de Sky Lounge, nog even mooi zien hoe ze hier de ramen wassen: via een rails aan de buitenkant van het schip waar ze zo overheen kunnen rijden. Slim! Toen het onze beurt was om het schip te verlaten werden we op de promenade verrast door mijn favoriete nummer (voor wie dat gemist heeft: ‘Con te partirò’) en een afscheidsshow op het plafond. Kippenvel en tranen in m’n ogen 😍 Echt waar, cruisen is zo anders dan elke andere vakantie! Alles klopt, alles is af en alles is mooier dan je ooit had durven verwachten. Ik kan het moeilijk uitleggen, zeker in geschreven woorden, maar cruisen zorgt bij mij echt regelmatig voor van die momenten waarop de rillingen over je lijf lopen en je voelt dat je voor de volle 200% leeft. Is het een beetje te begrijpen? Ik denk het niet. Ik denk dat je het pas begrijpt als je het een keer ervaren hebt 😊 Ik moest echt heel bewust afscheid nemen van elk plekje waar we vaak kwamen en de tranen prikten achter mijn ogen toen we het schip verlieten. Dit zijn van die reizen waarvan je nooit wilt dat er een einde aan komt ❤️ Het feit dat we er beiden zo dol op zijn dat we zeker weten dat dit lang niet onze laatste cruise is geweest, maakt gelukkig een hoop goed! Jullie bedankt voor het volgen en de leuke reacties 😘 We zien jullie snel weer in levende lijve en natuurlijk kunnen jullie binnenkort meer foto’s en ook filmpjes (met kippenvelmomenten!) via Facebook verwachten. Arrivederci ❤️

… en zo is het. Met tranen in mijn ogen las ik deze tekst terug. Nee, zo’n dramaqueen ben ik echt niet. Maar cruisevakanties, daar ben ik echt he-le-maal verliefd op geworden. Geloof me, het is duizend keer mooier dan ik je hier kan vertellen en kan laten zien. Ik kan niet wachten tot we over zo’n twee of drie jaar weer aan boord gaan!

Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Shop4. Dit verandert echter niets aan mijn standpunt: ik ga alleen samenwerkingen aan waar ik oprecht achter sta en geef altijd mijn eigen eerlijke mening.

Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. Lieke van Veen
  08/12/2018 / 20:08

  Die trap met die diamanten is volgens mij kenmerkend bij de MSC cruises. Ik heb een aantal jaar geleden een cruise gemaakt met de MSC Splendida. Deze boot lijkt er wel een beetje op.

  • Giulia Califano
   10/12/2018 / 12:53

   Haha, dat zou goed kunnen! Wij zijn in 2017 met de MSC Opera weggeweest en die had geen Swarovski-trap, maar dat was ook een van de allereerste schepen van MSC. Heb jij ook een fijne cruise gehad met de MSC Splendida?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.