https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Recept: Risotto met schorseneren en edamame

Recept: Risotto met schorseneren en edamame

Eten jullie wel eens schorseneren? Voor wie nu bedenkelijk één wenkbrauw optrekt en diep gaat graven naar een herinnering aan schorseneren: dat zijn van die lange dunne bruine stengels, die er een beetje uitzien alsof ze met boomschors bedekt zijn. Ze zien er niet echt aantrekkelijk uit om te eten, maar schijn bedriegt. Ze smaken heerlijk! Vooral in een romige risotto met knapperige boontjes en romige plantaardige kaas …

Schorseneren bereiden

Eerlijk is eerlijk: ik dacht altijd dat het nogal een klusje was om schorseneren te bereiden. Toen een vriendin ze voor mij meebracht uit Duitsland, moest ik echter wel 😉 Ze gaf me er ook nog eens een lekker recept voor risotto bij, dus ik had geen enkel excuus meer om het niet te proberen. Wat ben ik daar blij mee! Eigenwijs als ik ben paste ik het recept natuurlijk aan en uiteraard maakte ik een veganistische variant, maar inmiddels heb ik dagenlang kunnen genieten van deze overheerlijke risotto. Hoog tijd om jullie mee te laten genieten! 

Schorseneren vind je overigens vooral in de winter in de supermarkt, dus het seizoen is pas net begonnen. Ze worden ook wel ‘armeluisasperges’ genoemd, omdat ze lijken op asperges en helemaal niet duur zijn. Vroeger werden ze veel gegeten, maar tegenwoordig behoren ze helaas tot de categorie ‘vergeten groenten’. Zonde! 

Tips

Voor dit recept gebruikte ik als plantaardige kaasvariant de geraspte mozzarella van Violife. Dikke vette aanrader!

Het recept smaakt overigens het lekkerst met risottorijst, maar heb je deze niet in huis of wil je kosten besparen? Met elke andere rijstsoort smaakt het ook heerlijk! Datzelfde geldt voor witte wijn 😉 Witte wijnazijn smaakt net even anders, maar ook heel lekker!

Risotto met schorseneren en edamame

Eten jullie wel eens schorseneren? Voor wie nu bedenkelijk één wenkbrauw optrekt en diep gaat graven naar een herinnering aan schorseneren: dat zijn van die lange dunne bruine stengels, die er een beetje uitzien alsof ze met boomschors bedekt zijn. Ze zien er niet echt aantrekkelijk uit om te eten, maar schijn bedriegt. Ze smaken heerlijk! Vooral in een romige risotto met knapperige boontjes en romige plantaardige kaas ...

Prep Time 20 minuten
Cook Time 30 minuten
Total Time 50 minuten
Servings 8

Ingredients

 • 750 gram schorseneren
 • 500 gram (risotto)rijst
 • 500 gram edamame
 • 1250 ml water
 • 2-3 groentebouillonblokjes
 • Scheut witte wijn(azijn)
 • Extra vergine olijfolie
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 ui
 • Gemalen peper
 • Vegan geraspte kaas

Instructions

 1. Kook eerst de schorseneren circa 10 minuten in een ruime pan met kokend water.

 2. Maak ondertussen in een ander pannetje bouillon van de bouillonblokjes en het water.

 3. Na ongeveer 10 minuten koken kun je de schorseneren eenvoudig schillen en in kleine stukjes snijden. Zijn de schorseneren nog niet helemaal gaar als je ze geschild en in stukjes gesneden hebt? Kook ze dan nog een paar minuten totdat ze wel gaar zijn.

 4. Pel de knoflookteentjes en pers ze uit of snijd ze fijn. 

 5. Snipper de ui en bak samen met de knoflook in een scheutje extra vergine olijfolie goudbruin.

 6. Voeg de rijst toe, evenals een flinke scheut witte wijn of witte wijnazijn.

 7. Gebruik je edamame uit de vriezer? Voeg deze dan nu toe, omdat hier wat vocht vanaf kan komen. Gebruik je edamame uit blik, dan kun je deze ook later pas toevoegen.

 8. Voeg nu lepel voor lepel de bouillon toe en blijf ondertussen goed roeren zodat de rijst alle bouillon opneemt. Ga door totdat de rijst gaar is! 

 9. Gebruik je edameme uit blik? Voeg deze dan nu toe. Schep ook de schorseneren door de risotto en breng het geheel extra op smaak met een snufje gemalen peper.

 10. Meng als laatste de geraspte plantaardige kaas door de risotto voor een extra romig effect.

Eet smakelijk! Laat je me weten wat je van dit recept vindt?
Reageer hieronder of tag @renmeisje in je foto op Instagram of Facebook!

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating