https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Recensie: 50+ Blijf fit, eet gezond!

Recensie: 50+ Blijf fit, eet gezond!

Met 50+ zijn heb ik voorlopig geen ervaring, maar mijn moeder was maar wat blij met dit boek dat ik van Uitgeverij Passie ontving! 50+ Blijf fit eet, gezond! is speciaal geschreven voor 50-plussers die zo lang mogelijk fit willen blijven om te kunnen doen waar ze blij van worden. Dat betekent geen tips voor een sixpack of trainingsschema voor de marathon, maar eenvoudige aanpassingen om spierverlies tegen te gaan en met producten uit de supermarkt voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Wat vinden 50-plussers daar nou van? Ik geef mijn moeder het woord!

Eerste indruk

Wat een leuke verrassing om dit boek te mogen ontvangen! Ik verbaasde me erover dat er specifiek voor deze doelgroep een apart boek is geschreven. Al wil ik natuurlijk liever niet toegeven dat ik erbij hoor, het is wel prettig om tips te ontvangen die daadwerkelijk bij je leeftijd aansluiten. 

Het boek ziet er zo op het eerste gezicht heel fleurig en goed verzorgd uit. Ook qua schrijfstijl is het zeer toegankelijk en laagdrempelig. Auteur Laura van Hoogstraten (diëtist in een groot revalidatiecentrum en verpleeghuis) weet duidelijk hoe ze deze doelgroep moet aanspreken. Ze belicht de diverse aspecten van het ouder worden uitvoerig. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld het belang van beweging, veranderingen van het ouder wordende lichaam, het belang van een gezond gewicht, risicofactoren, het belang van voldoende vocht en uiteraard het belang van een uitgebalanceerd gezond voedingspatroon. 

Een heleboel informatie

Het boek bevat een heleboel informatie! Zo staan er een aantal recepten in, weekmenu’s voor de man 50+, 60+ en 70+ en voor de vrouw 50+, 60+ en 70+. Achter in het boek staan overzichten van de weekmenu’s met specificaties voor wat betreft hoeveelheid, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, etc. Jammer is wel dat deze overzichten voor menig 50-plusser moeilijk te lezen zijn, aangezien ze in een wel heel erg klein lettertype zijn afgedrukt. Daar kan zelfs mijn leesbril moeilijk tegenop! 

Kritische noot

Wat ik verder erg opvallend vond is dat bij de risicofactoren voor het ontwikkelen van slagaderverkalking en vertraging van de verbranding van koolhydraten en vet specifiek alcohol wordt genoemd, terwijl ik in de weekmenu’s herhaaldelijk glazen wijn en flesjes bier tegenkwam. Ditzelfde geldt voor het advies om minder suikers te consumeren, terwijl in de weekmenu’s appeltaart en koekjes worden geadviseerd. Ik ben volledig voor het principe om geen enkele voedingsgroep volledig uit te sluiten en houd zelf ook wel van een wijntje of gebakje op z’n tijd, maar vind het wel apart dit in weekmenu’s tegen te komen. Degene die graag een keer een wijntje drinkt, zal dat toch wel doen! Door de drank in het weekmenu op te nemen, wordt het als het ware geadviseerd en dat kan gezien de eerdere waarschuwing nooit de bedoeling zijn. Datzelfde geldt voor toegevoegde suikers: neem die zoetigheid dan niet op in het weekmenu, want sommige mensen kunnen dit bijzonder vrij gaan interpreteren. 

Wellicht heeft diëtiste Laura de insteek gehad weekmenu’s samen te stellen die zo min mogelijk afwijken van het gemiddelde voedingspatroon van veel 50-plussers en adviseert ze daarom ook wat minder gezonde producten. De gemiddelde 50-plusser drinkt nou eenmaal graag eens een wijntje en eet wel eens een stukje appeltaart. Daar is niets mis mee! Voor mijn eigen gevoel strookt het echter niet met de eerder gegeven onderbouwde adviezen, waardoor ik deze weekmenu’s niet zozeer als advies maar meer als voorbeeld zie. Persoonlijk zou ik zoetigheid en alcohol hier niet in opnemen, maar vervangen door groente, fruit en gezonde drankjes. Waarbij uiteraard een aantekening gemaakt kan worden dat een glaasje wijn of een koekje op z’n tijd best mogen!

Leuke tip voor kerst!

Ondanks deze kritische noot vind ik dit boek echter een enorme aanwinst voor mijn boekenkast! Van de titel 50-plusser kom ik immers nooit meer af, maar dit naslagwerk kan absoluut bijdragen aan het draaglijker maken van die titel 😉 Het is een zeer prettig lezend en informatief boek voor elke 50-plusser die gezond en bewust wil leven! Wat mij betreft een heel leuk kerstcadeau voor je (schoon)vader, (schoon)moeder, opa of oma 😉 Je vindt het boek hier in de webshop van Uitgeverij Passie!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Uitgeverij Passie. Voor meer informatie over gesponsorde artikelen en samenwerkingen, lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.