https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

MSC Meraviglia in Stockholm (Zweden)

MSC Meraviglia in Stockholm (Zweden)

‘Mamma mia!’ Daarmee werden we onthaald in de haven van Kaspellkar, door trompetblazers aan de kade. Na een busrit van anderhalf uur langs prachtige onaangeroerde natuur arriveerden we in Stockholm. Jazeker, het is eindelijk weer tijd voor een reisverslag! 

Kaspellkar

Op 6 september meerden we aan in Zweden. Of beter gezegd: voor de kust van Zweden. Aangezien de wateren voor de kust van Kaspellkar te ondiep zijn voor zo’n immens cruiseschip om aan te meren, lag het schip een paar honderd meter voor de kust voor anker. Met pendelboten werden we vervolgens naar het vasteland gebracht. No big deal voor ons, want dat hadden we vorig jaar bij de Kaaimaneilanden ook al meegemaakt. Toen we vanuit het schip het pendelbootje inliepen, viel ons echter iets op. Dit leek wel een reddingsboot! Balen dat ik deed, toen we zagen dat er bovenin geen plek meer was. Daar zaten we dan, helemaal weggedrukt onderin een reddingsboot, zonder enige mogelijkheid om naar buiten te kijken en foto’s te maken. Chagrijnig begin van mijn dag, want zo’n tripje op het water vlakbij het vasteland vind ik juist het mooiste wat er is! Zeker vanuit een reddingsboot: daar hoop je natuurlijk normaal gesproken nooit in terecht te komen, maar op deze manier heeft het wel wat. Spoiler alert: op de terugweg bemachtigden wij een prachtig plekje bovenop de reddingsboot! Daarover straks meer 😉 

Nobelprijs

Eenmaal in Stockholm aangekomen startten we met een bezoek aan het stadhuis, waar elk jaar ook het diner voor de Nobelprijs wordt gehouden. In die relatief kleine zaal op de foto’s zitten dan 1300 mensen met 52 cm ruimte tussen elke persoon, al is dat voor de VIP’s iets van 65 cm. De zaal ernaast wordt ook gebruikt voor het diner en is volledig bekleed met echt gouden mozaïek!

Karakteristiek Stockholm

Na dit bezoek doken we het oude Stockholm in en wat is dat mooi! Wat een compleet andere stad dan Oslo. Daar hadden we het zo gezien, maar in Stockholm zouden we ons rustig een paar dagen kunnen vermaken! Zo karakteristiek, zo sfeervol en zo mooi 😍 Stockholm is bovendien overal omringd door water, omdat het bestaat uit een heleboel eilanden. Stockholm betekent letterlijk ‘eiland op palen’. Alle eilanden zijn met bruggen met elkaar verbonden, maar zijn elk toch heel anders qua natuur, architectuur, sociaal niveau en bezienswaardigheden.

Vasa

Na een lekkere Zweedse lunch vervolgden we onze weg naar het koninklijk paleis. Heel indrukwekkend om te zien en best interessant al die verhalen, maar niet echt ons ding. Wij keken meer uit naar de laatste stop van vandaag: het Vasa museum. Dit museum is letterlijk gebouwd rondom een schip: de Vasa. Google maar eens als je de interessante en enigszins hilarische geschiedenis wilt weten 😉 Kort samengevat komt het erop neer dat dit indrukwekkende schip prachtig was om naar te kijken, maar totaal niet geschikt om mee te varen. Het kwam slechts 1300 meter ver! Daar zonk het, in de haven van Stockholm dus. In die tijd was het niet mogelijk het schip te bergen, dus lag het schip daar maar op de zeebodem. In de jaren ’50 van de 20e eeuw werd het opnieuw ontdekt en toen besefte men dat het schip alsnog geborgen moest kunnen worden … Normaal gesproken worden schepen op de zeebodem immers aangetast door het zoute water en de scheepsworm die daarin leeft, maar omdat dit schip zo dicht bij de kust was gezonken, lag het in brak water! Een enorme operatie ging eraan vooraf, maar in 1961 kwam de Vasa na 333 jaar vrijwel geheel compleet boven water. Zo is niet alleen het verhaal over de schipbreuk uniek, maar vooral ook dit grotendeels intacte scheepswrak! Omdat het schip te groot was om te verplaatsen, werd het museum gewoon om het schip heen gebouwd. Dat is nog eens creatief denken! 

Eind goed, al goed

Dit was in ieder geval een indrukwekkende afsluiter van een hele lange, maar fantastische dag in Zweden. Rond vijf uur was het tijd om de bus weer in te stappen voor de rit terug naar Kaspellkar. Daar moesten we een uur in de rij staan voordat we weer aan boord van een reddingsboot konden gaan, die ons terugbracht naar het schip. Het lange wachten werd wel beloond met een plekje bovenin de reddingsboot, voor het allermooiste uitzicht op een spectaculaire zonsopgang én het schip ❤️ Die idioot naast mij op de foto moet je maar gewoon negeren 😉 

Of we ooit nog terugkeren naar Zweden? Wat ons betreft absoluut! We hebben Stockholm natuurlijk nog lang niet helemaal gezien en Zweden bevat ongetwijfeld nog veel meer prachtige gebieden om te ontdekken, zoals het zogenaamde ‘echte’ Småland Zweden. Genoeg te beleven!

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.