https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Recept: Couscoussalade met gekarameliseerde noten en (gedroogde) vruchten

Recept: Couscoussalade met gekarameliseerde noten en (gedroogde) vruchten

Heb jij je kerstmenu al compleet of ben je niet zo’n held in het maken van het kerstdiner? Geen nood! Je zou het misschien niet direct zeggen, maar ik hou niet van uren in de keuken staan. Nee, ook niet met kerst! Doe mij maar een flinke kom couscoussalade, die er wellicht best chique uitziet, maar heel eenvoudig te maken is. Vooraf iets van een soepje en als toetje natuurlijk een stukje zelfgemaakte tiramisu. Kerstdiner compleet!

Zoete salade

Voor dit recept gebruikte ik maar liefst twee soorten gedroogde vruchten en twee soorten verse vruchten. Hierdoor smaakt deze salade heerlijk zoet, terwijl ik toch maar een heel klein beetje siroop heb gebruikt, voor het karameliseren van de noten. Lekker zoet fruit is immers veel gezonder en naar mijn mening ook veel lekkerder om een gerecht op smaak te brengen!

Het leuke vind ik ook dat veel van deze fruitsoorten vooral met kerst op tafel komen. Cranberries horen natuurlijk helemaal bij kerst en ook vijgen zie je vaker rond deze tijd, voornamelijk gedroogd in luxe broden of vers in salades. Sinaasappels eten we natuurlijk het hele jaar door, maar toch wordt ook deze vrucht met kerst regelmatig gebruikt. Wellicht omdat sinaasappel zo zoet en vol van smaak is? Ik vind het in ieder geval een ideaal ingrediënt voor een gezonde dressing! Oh, en heb je net als ik sinds de herfst het mandarijntjesvirus weer te pakken? Dan kun je er daarvan ook mooi een paar kwijt in deze salade!

Kerstmenu

Vorig jaar plaatste ik rond deze tijd van het jaar een heerlijk kerstmenu, bestaande uit recepten die al een tijdje op mijn blog stonden. Waarom zou je immers met kerst opeens speciale gerechten moeten koken? Als het maar lekker en gezellig is!

Deze couscoussalade kan prima dienen als hoofdgerecht of in kleine porties als voorgerecht. Eet je het als voorgerecht, dan zou je als hoofdgerecht kunnen gaan voor bijvoorbeeld geroosterde herfstgroenten met truffelaardappelpuree of risotto met schorseneren en edamame. Eet je de couscoussalade als hoofdgerecht, dan zou je vooraf iets kunnen serveren als een eenvoudig pompoensoepje en stokbrood met kruidenboter uit de oven.

Als toetje zou je kunnen gaan voor ijstaart met banaan, pindakaas en chocolade, voor aardbeiencashewroomtaart, voor Limburgse rijstevlaai, voor een eenvoudig dubbel aardbeienchocoladetoetje of voor mijn all-time favoriet: tiramisu! Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn om heel erg lekker te zijn 😉

Couscoussalade met gekarameliseerde noten en (gedroogde) vruchten

Couscoussalade met gekarameliseerde noten en (gedroogde) vruchten

Deze couscoussalade ziet er chique uit, heeft een volle zoete smaak en staat binnen een kwartiertje op tafel! Wat wil je nog meer deze kerst? 😉 Als hoofdgerecht haal je hier 2 tot 4 porties uit, als voorgerecht zo’n 6 tot 8 porties.

Prep Time 10 minuten
Cook Time 5 minuten
Total Time 15 minuten

Ingredients

Salade

 • 150 gram couscous
 • Flinke hand rucola
 • 1 rode paprika
 • ½ komkommer
 • 2 mandarijntjes
 • 1 blikje kikkererwten
 • Handje gedroogde cranberries
 • Handje gedroogde vijgenstukjes

Gekarameliseerde noten

 • 1 eetlepel walnoten
 • 1 eetlepel pecannoten
 • 1 eetlepel ahornsiroop
 • Snufje kaneel

Dressing

 • Sap van 1 sinaasappel
 • Scheutje olijfolie extra vergine
 • Flinke scheut balsamicoazijn
 • Snufje peper & zout

Instructions

 1. Maak de couscous klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. 

 2. Snijd de paprika en komkommer in kleine stukjes.

 3. Pel de mandarijntjes en laat de kikkererwten uitlekken.

 4. Verwarm in een klein pannetje op het vuur de ahornsiroop met een snufje kaneel en schep hier de noten doorheen. Zorg dat alle noten een mooi glanzend laagje krijgen! 

 5. Meng alle ingrediënten voor de salade door elkaar samen met de helft van de gekarameliseerde noten en schenk hier de ingrediënten voor de dressing overheen. Maak af met een snufje peper en zout en schep alles goed door elkaar. 

 6. Proef en voeg naar smaak extra ingrediënten uit de dressing toe.

 7. Schep de couscoussalade in kommen of op borden en garneer met de overige gekarameliseerde noten.

Eet smakelijk! Laat je me weten wat je van dit recept vindt?
Reageer hieronder of tag @renmeisje in je foto op Instagram of Facebook!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Albert Heijn. Voor meer informatie over gesponsorde artikelen en samenwerkingen, lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. frida
  20/12/2018 / 17:28

  ben ook benieuwd hoe de taart met slagroom heet die op de foto boven het recept staat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating