https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Recept: Warme chocolademelk

Recept: Warme chocolademelk

Warme chocolademelk met slagroom: in december mag het! 😉 Zelf was ik nooit fan van chocolademelk, laat staan met slagroom. Dat kwam doordat ik niet tegen melk kan, zo bleek later. De plantaardige versie lust ik namelijk wel! Het mooie is dat je deze zowel hartstikke gezond als een stuk minder gezond kunt maken. Gezond voor de hele winter, ongezond voor die enkele keer in december … Balans is wederom het sleutelwoord! Oh, en deze gezonde of ongezonde chocolademelk heb je letterlijk in een paar minuutjes gemaakt. Geen excuus om kant-en-klaar te kopen dus, want dit is vele malen lekkerder!

Chocolademelk: de basis

In principe zegt de naam al wat je nodig hebt voor dit recept: chocolade en melk. Als veganist pakken we dus vegan chocolade en plantaardige melk. Daarvoor hoef je absoluut niet ver te zoeken: de meeste pure repen uit de supermarkt zijn vegan, maar check toch even het etiket aangezien sommige repen helaas wel melk bevatten 🙁 Ga je voor een gezonde chocolademelk, dan kun je ook alleen cacaopoeder gebruiken en geen echte chocolade. Dat maakt het extra gemakkelijk én extra gezond!

Als plantaardige melk kun je kiezen uit talloze soorten, dus kies gewoon de variant die jij het lekkerst vindt! Ik koos voor dit recept voor havermelk, ten eerste omdat ik een pak havermelk open had staan en ten tweede omdat havermelk van zichzelf al een klein beetje zoet is.

Gezond of ongezond?

Je kunt de chocolademelk nu op diverse manieren maken. Voor de meest gezonde versie gebruik je alleen plantaardige melk en cacaopoeder. Let op: dit is absoluut niet zoet! Voor dat typische effect van warme chocolademelk zul je dus toch echt iets moeten toevoegen wat het drankje zoet maakt, zoals (kokosbloesem)suiker, ahornsiroop of in hele kleine stukjes gehakte dadels.

Ga je voor ietsje minder gezond, dan kun je in plaats van een vorm van suiker ook wat chocolade toevoegen. Hier zit immers al suiker in 😉 Dit maakt de chocolademelk bovendien iets smeuïger en voller van smaak!

Wil je helemaal all the way gaan, gewoon omdat het december is? Dan maak je je warme chocolademelk natuurlijk af met een flinke dot plantaardige slagroom! Die is in diverse natuurwinkels of veganistische webshops te krijgen.

Zelf vind ik het altijd lekker om ergens in te kunnen bijten als ik iets drink. Dan sla je zo’n calorierijk drankje toch iets minder gemakkelijk achterover en moet je lijf toch een klein beetje extra moeite doen. Daarom voegde ik in dit recept stukjes gedroogde vijg toe. Voor wat vezels, een klein beetje meer zoetigheid en vooral een lekkere bite!

Warme chocolademelk

Warme chocolademelk met slagroom: in december mag het! 😉 Zelf was ik nooit fan van chocolademelk, laat staan met slagroom. Dat kwam doordat ik niet tegen melk kan, zo bleek later. De plantaardige versie lust ik namelijk wel! Het mooie is dat je deze zowel hartstikke gezond als een stuk minder gezond kunt maken. Gezond voor de hele winter, ongezond voor die enkele keer in december … Balans is wederom het sleutelwoord! Oh, en deze gezonde of ongezonde chocolademelk heb je letterlijk in een paar minuutjes gemaakt. Geen excuus om kant-en-klaar te kopen dus, want dit is vele malen lekkerder!

Prep Time 1 minuut
Cook Time 4 minuten
Total Time 5 minuten
Servings 1

Ingredients

 • 1 kop plantaardige melk
 • 2 eetlepels cacaopoeder
 • Kokosbloesemsuiker, ahornsiroop of stukjes dadel naar smaak (optioneel)
 • Pure chocolade naar smaak (optioneel)
 • Plantaardige slagroom naar smaak (optioneel)
 • Gedroogde vijgenstukjes naar smaak (optioneel)

Instructions

 1. Meng in een klein pannetje de plantaardige melk en het cacaopoeder goed door elkaar en verwarm.

 2. Ga je voor de gezonde versie? Voeg dan nu kokosbloesemsuiker, ahornsiroop of stukjes dadel toe totdat je de chocolademelk zoet genoeg vindt.

 3. Ga je voor de minder gezonde versie? Voeg dan nu wat stukjes pure chocolade toe naar smaak. Ik voegde zelf 4 kleine blokjes toe.

 4. Als alle ingrediënten opgelost zijn en je chocolademelk warm is, kun je het vuur uitzetten en je chocolademelk in een beker schenken.

 5. Ga je voor de gezonde versie? Dan ben je nu klaar!

 6. Ga je voor de ongezonde versie? Dan kun je je chocolademelk nu afmaken met wat plantaardige slagroom en eventueel wat stukjes gedroogde vijg.

Cheers! Laat je me weten wat je van dit recept vindt?
Reageer hieronder of tag @renmeisje in je foto op Instagram of Facebook!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Albert Heijn. Voor meer informatie over gesponsorde artikelen en samenwerkingen, lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating