https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Stoppen met de pil: wat deed het met mij?

Stoppen met de pil: wat deed het met mij?

Zo, nu jullie inmiddels een paar weken op de hoogte zijn van ons grote kleine nieuws en het jaar is aangebroken waarin dat grote kleine nieuws geboren wordt, leek het me wel tijd om jullie af en toe eens iets te vertellen over mijn zwangerschap. Te beginnen bij het begin natuurlijk: wat gebeurde er toen ik stopte met de pil? Spoiler alert: die pil komt er bij mij nooit meer in!

De beslissing

Natuurlijk had ik jullie wel eerder op de hoogte willen stellen van alle symptomen die ik ervoer na het stoppen met de pil, maar aangezien ik stopte met een hele specifieke reden, wilde ik dat toch nog even voor me houden. Ik heb echter wel direct vanaf het begin een lijstje bijgehouden met alles wat ik opmerkte als gevolg van het stoppen met de pil.

Dé grote beslissing dat ik zou stoppen met de pil hadden we in ieder geval al veel eerder genomen, maar we wachtten op het geschikte moment. Eerst wachten tot we een huis gekocht hadden en toen wachten tot minimaal 24 weken voor onze geplande vakantie. Bij de meeste cruisemaatschappijen, waaronder die waar wij mee op reis gingen, mag je namelijk aan het eind van de cruise maximaal 24 weken zwanger zijn. Ben je al verder in je zwangerschap? Dan staan ze je niet toe aan boord, omdat ze onvoldoende medische faciliteiten hebben om je te helpen mocht er iets gebeuren. Heel verstandig!

Nu gingen wij er al niet vanuit dat het in één keer raak zou zijn, maar we houden ook van zelfspot: we grapten er dus over dat het ons wel zou kunnen overkomen dat we zo’n risico zouden nemen en het dan dus wél in één keer raak zou zijn. Dat risico namen we dus maar liever niet!

Gezegend

Uiteindelijk heeft het een klein half jaar geduurd voordat ik zwanger werd en ik realiseer me heel goed dat we onszelf daar ontzettend gelukkig mee mogen prijzen! Al die verhalen van koppels waarbij het niet zomaar lukt of zelfs helemaal niet lukt om zwanger te worden, jagen natuurlijk iedereen met een kinderwens angst aan. Ik begrijp dan ook heel goed dat verhalen zoals de mijne voor mensen bij wie het niet zomaar lukt om zwanger te worden behoorlijk pijnlijk kunnen zijn. Ik zou me ervoor willen verontschuldigen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ik kan er immers helaas niets aan veranderen! Het enige dat ik kan doen is laten weten dat ik niets voor lief neem en al helemaal het krijgen van een kind niet. Dat ik hun verdriet niet kan voelen en dus ook geen recht heb om te zeggen ‘ik kan het me voorstellen’, maar dat ik er niet aan moet denken om in hun schoenen te moeten staan. En dat als er iets is waarmee ik hen kan helpen, ik dat met alle liefde doe! Zo vond ik het een hele eer om mee te mogen doen met Moeders voor Moeders en hoop ik van harte dat dankzij mijn kleine bijdrage weer iemands kinderwens in vervulling kan gaan…

Ontpillen

Dat gezegd hebbende, gaan we even terug naar die spannende periode die aanbrak toen ik eenmaal stopte met de pil. Persoonlijk was ik vooral bang dat ik door mijn eetstoornisverleden verminderd vruchtbaar zou zijn, dus die eerste maanden waarin ik maar niet ongesteld werd, joegen me de stuipen op het lijf. Ik probeerde mezelf echter niet al te veel zorgen te maken: ik had de pil immers wel meer dan 10 jaar geslikt en een poosje ontpillen kon er zeker in dat geval absoluut wel bij horen. Nou, dat heb ik geweten!

Buikpijn

Het eerste positieve gevolg van het stoppen met de pil ervoer ik al vrij snel: niet meer elke avond zo’n pilletje innemen! Wat een vrijheid πŸ˜‰ Na twee weken begonnen de klachten echter. Ik had een volle week enorme buikpijn. Maar dan ook echt enorme buikpijn! Ja, het zal vast in het niet vallen bij een bevalling, maar vergeleken bij een ongesteldheid was dit echt heftig. Ongesteld werd ik niet, maar ik liep wel dagenlang krom van de pijn.


Gelukkig keerde de rust na een volle week weer terug. Daarna had ik echter nog maandenlang vrijwel dagelijks krampjes. Niets heftigs, maar wel zo’n licht weeïg gevoel of kleine steken in mijn baarmoeder. Tja, wist ik in ieder geval dat er iets aan het werk gezet was daar beneden!

Rust

Over rust gesproken: ik voelde me langzaamaan mentaal steeds rustiger worden. Eerder was ik continu opgejaagd, stond ik altijd in de alerte stand en nam ik nooit tijd om even rustig achterover te leunen. Ik merkte nu dat ik mentaal meer tot rust kwam. Ik voelde me minder opgejaagd en kon beter relativeren. Iets waar ik jarenlang tegen had gevochten, bleek zo eenvoudig opgelost! Voor de buitenwereld was het misschien niet echt merkbaar, maar van binnen voelde ik me een compleet ander en veel prettiger mens worden.

Onrustige huid

Mijn huid daarentegen, kreeg juist een heleboel stress te verduren. Ik heb nooit enorm veel acne gehad, maar waande me nu toch enigszins terug in de puberteit. Ik kreeg veel puistjes, overal kleine bultjes en een ontzettend vette huid. Na een paar maanden kwam mijn huid wel weer tot rust, ongeveer tegelijkertijd met het moment waarop ik weer voor het eerst ongesteld werd. Duidelijk het ontpillen dus! Overigens zijn de puistjes nu weer in volle glorie terug dankzij de zwangerschapshormonen. Maar voor zo’n prachtig doel heb ik dat natuurlijk driedubbel en dwars over!

Afvallen

Het meest opvallende gevolg van het stoppen met de pil was voor mij wel dat ik kilo’s afviel. Al in de eerste maand verloor ik een paar kilo en daarna bleef dat gestaag doorgaan. Mensen vroegen me wat mijn geheim was, want inmiddels wist vrijwel iedereen in mijn omgeving wel dat het mij ondanks mijn gezonde eetpatroon en sportieve leven niet lukte om een gezond gewicht te bereiken en behouden. Ik snapte er zelf niets van, maar na jaren proberen wist ik wel dat het toch geen zin had. Ik ben gezond en gelukkig, dus wat maken die extra kilo’s dan uit? Er zijn ergere dingen in het leven, dat heb ik inmiddels al ruimschoots ervaren.

Nu bleek echter dat die verrekte hormonen er wel eens iets mee te maken zouden kunnen hebben. In die amper 6 maanden voordat ik zwanger werd, viel ik bijna 10 kilo af! Zonder ook maar iets te veranderen aan mijn leefpatroon. Tja, dat afvallen is nu wel gestopt, maar met een goede reden natuurlijk πŸ˜‰

Meer energie

Opvallend vond ik ook dat het wel leek alsof ik meer energie had. Ik merkte zelfs op, en dat werd later door een aantal mensen bevestigd, dat ik helderder uit mijn ogen keek. Alsof ik ondanks dat ik nu mentaal rustiger werd, lichamelijk juist alerter was geworden. Ik stond meer ‘aan’ en leefde voor mijn gevoel intenser. Dit klinkt misschien wat zweverig, maar ik weet niet precies hoe ik het uit moet leggen. Je leest wel vaker verhalen van vrouwen die aangeven emoties veel sterker te ervaren na het stoppen met de pil. Dat had ik niet echt, maar ik had wel het gevoel in het algemeen alles iets intenser te ervaren. Alsof ik er met mijn hoofd al die jaren niet helemaal bij was geweest en nu wel!

Misselijk

Ik dacht natuurlijk pas misselijk te worden als ik zwanger zou zijn, maar niets was minder waar. Al tijdens het ontpillen was ik af en toe misselijk, heel raar! Achteraf gezien had ik misschien een soort van hele lichte cyclus waarbij ik misselijk werd rond de dag van mijn eisprong en de dag waarop ik ongesteld zou moeten worden. Ik werd echter niet ongesteld en had waarschijnlijk dus ook geen eisprong gehad. Alsof mijn lichaam wist wat er moest gebeuren, dat niet kon laten gebeuren en me daarom maar een seintje gaf in de vorm van misselijkheid. Toen ik namelijk wél ongesteld werd en wél een eisprong had gehad, had ik geen last van die misselijkheid. Die kwam pas even later, maar daarover binnenkort meer πŸ˜‰

Haaruitval

Vraag vrienden en familie welk souvenirtje ik altijd achterlaat in hun huis en ze roepen in koor: haren! Manlief werd knettergek van al die haren van mij in het doucheputje, in de stofzuiger en op alle andere mogelijke plekken in huis. Nu had ik zelf altijd met fases wel wat haaruitval, maar toen ik eenmaal met de pil stopte werd het echt erg. Elke keer als ik mijn haren waste, had ik hele bosjes met haren in mijn handen. De dag erna verspreidde ik overal losse haren en tegen de tijd dat er eindelijk weer wat haren op mijn hoofd leken te blijven plakken, was het alweer tijd om ze opnieuw te wassen. Ik verbaasde me er serieus over dat ik nog zoveel haren over had! Gelukkig verdween ook dat probleem als sneeuw voor de zon toen ik eenmaal zwanger werd. Wat een genot dat ik nu hoogstens één of twee losse haren in mijn handen heb na het douchen!

Nooit meer aan de pil

Conclusie van dit lange verhaal? Die pil komt er bij mij niet meer in! Ik wist natuurlijk wel al dat het troep is, maar had zelf eigenlijk helemaal geen last van de pil. Dacht ik … Nu blijkt wel dat de pil toch behoorlijk wat teweeg heeft gebracht in mijn lijf! Na al die jaren onder invloed van synthetische hormonen had ik daar zelf geen flauw idee van. Nu weet ik weer hoe het voelt om mezelf te zijn en weet ik dus ook zeker dat ik straks niet meer aan de pil ga. Welke vorm van anticonceptie ik dan wel wil gebruiken weet ik niet, maar ik heb gelukkig nog even om daarover na te denken πŸ™‚

Natuurlijk ervaart iedere vrouw het slikken van de pil of het stoppen ermee anders, dus ik ben benieuwd: hoe is jouw ervaring met de pil?

Dit artikel bevat affiliatelinks. Je leest hier meer over in mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

6 Reacties

 1. 03/01/2019 / 21:56

  Ik heb er ook slechte ervaringen mee en daar een aantal blogs over geschreven, maar ik slik hem nu toch weer omdat de alternatieve anticonceptiemogelijkheden ook niets zijn. De pil slikken is veiliger en minder pijnlijk dan het spiraal bijvoorbeeld, wat je ook doet: neem niet zo’n ding! Maar geniet eerst lekker van je zwangerschap πŸ˜‰

  • Giulia Califano
   04/01/2019 / 14:34

   Hmm interessant, en triest eigenlijk dat er dan weinig goede alternatieven zijn! Ik ga me er eens goed in verdiepen als het zover is en zal uiteindelijk natuurlijk wel laten weten wat voor mij de oplossing blijkt te zijn! Dankjewel πŸ™‚

 2. Comenius
  27/09/2020 / 09:14

  Mag ik vragen hoe lang het bij jou duurde voordat je je eerste menstruatie kreeg? Je schrijft een paar maanden, ben benieuwd hoeveel het er waren ;).
  Ik ben zelf na een maand ook nog niet ongesteld na het stoppen met de pil, dus fijn te horen dat het goed kan komen :)!

  • Giulia Califano
   27/09/2020 / 14:02

   Hoi Floor! Dat mag je zeker vragen πŸ˜‰ Ik was na net iets minder dan 6 maanden zwanger en dat was direct na die eerste echte menstruatie, dus zo’n 5 maanden. Rond 4 maanden had ik heel kort heel licht bloedverlies, dus dat was waarschijnlijk ook wel een soort van menstruatie, maar nog niet echt. Het kan zeker even duren, dus na een maand is er nog niets aan de hand. Hopelijk voor jou heb je ergens eind dit jaar of begin volgend jaar ook weer een soort van cyclus! πŸ˜‰

 3. Kim
  01/11/2021 / 07:19

  Jouw artikel geeft me terug een beetje hoop. Ik ben een maand geleden gestopt met mijn pil omdat we een kinderwens hebben. Eerste 2 weken was er niks aan de hand. Ik kreeg mooi mijn onttrekkingsbloeding. Vanaf week 3 begon ik super pijnlijke borsten te krijgen en naar week 4 toe verging ik van de pijn in m’n onderbuik en rug. Ik begon te zoeken zoeken op Google en kwam uit bij Endometriose. Ik heb hier dus veel schrik voor dat ik dit heb maar na het lezen van deze pagina kan het misschien ook gewoon zijn dat ik aan het ontpillen ben. Hopelijk ben ik gewoon te hard aan het doemdenken en verteld de gynaecoloog me deze week dat het allemaal aan die rotpil lag.

  • Giulia Califano
   Auteur
   02/11/2021 / 10:17

   Wat fijn om te horen dat dit artikel je hoop geeft! Het is ook een enorme rollercoaster waar je in stapt als je stopt met de pil. Je lijf ondergaat zoveel veranderingen en je hebt zelf geen flauw idee van wat normaal is. Ontpillen kan echter inderdaad best heftig zijn, dus ik hoop voor je dat het dat is en dat jullie kinderwens binnenkort vervuld mag worden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.