https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

MSC Meraviglia in Sint Petersburg (Rusland)

MSC Meraviglia in Sint Petersburg (Rusland)

Rusland stond al jarenlang op ons lijstje om ooit eens te bezoeken en hoe onwerkelijk het ook nog steeds lijkt, een paar maanden geleden waren we er echt! We brachten twee dagen door in het imposante Sint Petersburg. Absoluut niet de mooiste bestemming van onze cruise door Noord-Europa, maar zeker wel de meest indrukwekkende …

Niet zo’n hartelijk welkom in Rusland

Op 8 september verzamelden we al om 7 uur ’s ochtends (6 uur Nederlandse tijd) voor onze eerste excursie in Sint Petersburg. Een excursie die overigens 13 (!) uur duurde! Terwijl we het elke dag heel normaal vonden weer in een ander land wakker te worden, konden we nu nauwelijks geloven dat we echt in Rusland waren. Nou, eenmaal bij de douane werd het een stuk realistischer! Peentjes zweten, want bij die Russische douanebeambten kon er geen lachje vanaf. Het deed ons direct denken aan de strenge controle in Cuba: de medewerkers daar hadden exact dezelfde blik op hun gezicht staan, elke dag weer. De afgelopen dagen konden we telkens zo de haven uit lopen, maar nu was dat een heel ander verhaal! Iedereen werd uitvoerig gecontroleerd en zonder visum kwam je het land niet in.

Op eigen houtje? Dacht het niet!

Dat visum is overigens ook nog eens verrekte lastig te krijgen: je moet namelijk ‘uitgenodigd’ worden door iemand in Rusland. Voor de meeste visa vul je gewoon een formuliertje in en that’s it. Maar wil je naar Rusland, dan moet je dus iemand in Rusland contacteren die jou als het ware uitnodigt en pas dan kun je een visum aanvragen. Aangezien wij op een Europees schip sliepen en alleen maar twee dagen als toeristen het land in wilden, ging ons dat dus niet lukken. Vandaar dat we helaas niet op eigen houtje het land in konden, maar beide dagen een excursie moesten boeken zodat we mee mochten op een groepsvisum!

Olga

Terug naar die excursie dus. In de bus verwelkomde een typische Russische dame ons en stelde zich voor als, hoe kan het ook anders: Olga. Geweldig, toch?! Terwijl ze aanvankelijk ontzettend star leek, kwam ze gedurende de dag los en bleek ze een geweldige gids te zijn! Wie weet is onze eerste indruk van de Russen bij de douane dus ook verkeerd en lijken ze alleen maar zo streng en chagrijnig …

We vonden het werkelijk ongelofelijk hoeveel Olga overal over kon vertellen en hoe goed ze zich aan onze waanzinnig drukke planning kon houden. Terwijl we gewend waren altijd uit te lopen met excursies (zowel vorig jaar als dit jaar in Stockholm), liep zij aan het eind van de middag twee uur vóór op schema! Hierdoor hadden we tijd om op een paar verzoekjes in te gaan en wat extra rondjes door de stad te rijden in de bus.

50 tinten grijs

Meer over die stad! Toen we ’s ochtends voor het eerst door Rusland reden raakten we beiden behoorlijk gedeprimeerd. We hadden van Rusland wel het beeld dat het heel grauw zou zijn, maar toch werden we overvallen door de realiteit: het is echt zo. Overal alleen maar enorme, maar dan ook echt enórme grijze flatgebouwen. Geen kleur, geen balkons, geen leven. Werkelijk een enorm deprimerende omgeving, waarvan we beiden even niet wisten wat me ermee aan moesten. Een enorm contrast was het met het paleis waarin we daarna arriveerden. Ik kan wel overal de hele geschiedenis over opdreunen, maar dat is vast allemaal ook te vinden op het wereldwijde web 😉

Cultureel Sint Petersburg

In de middag reden we naar het centrum van Sint Petersburg en dat maakte wel indruk! Het deed mij sterk denken aan Rome, alleen dan wel véél grauwer en minder sfeervol. We kregen in de kelder van een paleis een Russische lunch (speciaal veganistisch voor mij!) en vervolgden onze weg door vele kathedralen en musea. Ik had er geen idee van dat Sint Petersburg zó veel cultuur bevatte!

Riviercruise

Uiteindelijk sloten we de dag af met een cruise over de rivier Neva, bij zonsondergang! 😍 Dat leverde toch wel hele mooie plaatjes op, al gaat de grauwe deken die over de stad en wellicht het hele land ligt ook daar niet mee weg. Een imposante stad is het absoluut, maar mooi is anders. We waren in ieder geval blij dat we morgen nog een dag in Rusland door zouden brengen, want het land maakte wel een enorme indruk op ons!

Church of Spilled Blood

De volgende dag bezochten we eerst de Church of Spilled Blood, die we de dag ervoor alleen even van de buitenkant gezien hadden. Ontzettend jammer dat de top op dat moment in de steigers stond, maar de rest van de kerk was desondanks heel indrukwekkend! We keken hier al naar uit omdat de kerk van de buitenkant prachtig is, maar hij blijkt ook van binnen uniek te zijn! De wanden zijn namelijk compleet bekleed met mozaïek. Geen schilderingen zoals in de meeste kerken, maar allemaal hele kleine stukjes gekleurd glas. Ongelofelijk dat ze dit in 25 jaar hebben kunnen bewerkstelligen, aan het eind van de 18e en begin van de 19e eeuw!

Rondje Sint Petersburg

Na dit bezoek zijn we stukjes gaan wandelen en touren in de bus. Zo kwamen we langs diverse plekken die we de dag ervoor al bezocht hadden, maar gelukkig ook langs een paar plekken waar we iets nieuws konden zien! Zo zagen we de Hermitage dit keer van de achterkant, vanaf Palace Square, en hadden we de tijd om de Bronze Horseman van dichtbij te bekijken. Ook maakten we even een stop bij de Aurora: een schip dat gebouwd was om oorlog te voeren tegen Japan. Manlief had weer mazzel, want onderweg spotten we de Russische brandweer!

Rusland, tot ziens!

We willen absoluut nog eens terug naar Rusland, maar dan natuurlijk naar een ander stuk van het immens grote land. Niet omdat het mooi was, niet omdat het daar zo’n lekker weer is, maar omdat alles in dit land een enorme indruk op ons heeft gemaakt. Ik vind het lastig in woorden uit te drukken, omdat er niet één component is die ervoor zorgt dat Rusland zo’n typisch land is. De gigantische en vooral vele flatgebouwen zijn absurd en deprimerend, maar vele en hoge flatgebouwen staan er wel op meerdere plekken in de wereld. De mensen lijken star en streng, maar dat was bijvoorbeeld ook het geval op Cuba en daar kregen we een totaal ander gevoel. Het vele grijs in de omgeving zal absoluut van grote invloed zijn: ondanks dat de vele paleizen redelijk felgekleurd zijn, vallen ze in het niet in het grote, grijze geheel dat het landschap van Rusland vormt.

Eenmaal terug op het schip bleek het ook mijn geluksdag, want tijdens het uitvaren werden we getrakteerd op werkelijk een adembenemende zonsondergang. Dat maakte ons bezoek aan dit ongelofelijk indrukwekkende land helemaal compleet!

Ben jij wel eens in Rusland geweest?

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.