https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Duurzaam op vakantie

Duurzaam op vakantie

Als je reist, vervuil je het milieu. Het lijkt een logische redenatie, die helaas meestal wel klopt. Veel manieren van reizen zijn immers niet bepaald duurzaam, waaronder ook de cruises waar ik zelf zo enthousiast over ben. Uiteraard zijn vliegvakanties de meest populaire en meest bekende vervuilende vakanties, maar ook verre afstanden rijden levert natuurlijk heel wat uitstoot op. Wil je écht duurzaam reizen, dan reis je te voet of met de fiets! Dat lijkt me fantastisch, maar dan heb ik wel een leven lang vakantie nodig om iets van de wereld te kunnen zien. Oh, en een roeibootje om oceanen over te steken. Niet heel realistisch, helaas. Daarom ging ik op zoek naar andere manieren om toch enigszins duurzaam te reizen en die zet ik voor je op een rijtje!

Neem de trein

Wist je dat veel bestemmingen ook uitstekend met de trein bereikbaar zijn? Zo ben je in 17 uur al in Milaan en in zo’n 11 uur in Kopenhagen! Het leuke van zo’n treinreis is dat je natuurlijk ook veel meer ziet. Je doorkruist meerdere landen en vaak mooie natuurgebieden. Dat is wel wat interessanter dan alleen een grote wolkenpartij! Bovendien ontloop je zo mooi die vreselijk drukke vliegvelden waar je altijd afschuwelijk lang moet wachten. Oh, ik heb daar zo’n enorme hekel aan! Wat dat betreft vond ik het ook heerlijk dat wij dit jaar niet hebben gevlogen: vliegen is zo’n gedoe, dat ik het absoluut niet mis als ik het niet doe!

Maar oké, als je de oceaan moet oversteken is de trein geen optie. Dus als je dan toch moet vliegen, doe het dan slim!

Ga minder vaak, maar langer op vakantie

Hoe vaker je reist, hoe vaker je uitstoot produceert. Logisch toch? Dus wat als je nu eens minder vaak reist, maar dan wel langer wegblijft? Dan heb je per saldo evenveel vakantie, maar hoef je minder te reizen. Scheelt jezelf ook nog eens een hoop wacht- en reistijd! Zo kun je de ene zomer naar de westkust van Amerika willen en de volgende zomer naar de oostkust, maar zou het niet ook best lekker zijn om je  vakantiedagen op te sparen en gewoon twee keer zo lang te gaan? Dan hoef je niet twee keer zo lang in het vliegtuig te zitten, maar kun je binnen de VS zelf reizen. Scheelt een heleboel kilometers! Hoe langer je op vakantie gaat, over hoe meer dagen je je uitstoot kunt verspreiden. Een heel goed excuus om langer weg te blijven dus: dan is je gemiddelde uitstoot per dag lager, dus is je vlucht het meer waard geweest!

Datzelfde geldt voor reizen naar landen die dicht bij elkaar liggen. Ga je het ene jaar naar Thailand en een volgende keer naar Bali? Dan zou je ook die vakanties aan elkaar kunnen plakken en vanuit Thailand naar Bali kunnen vliegen. Scheelt een heleboel uitstoot, maar ook reistijd én kosten!

Uiteraard is dit niet dé oplossing als je het elk jaar nodig hebt er even tussenuit te zijn en dan ook echt naar het verre buitenland wilt gaan. Of als je niet de mogelijkheid hebt om vakantiedagen op te sparen en voor een langere periode weg van huis te zijn. Maar heb je die mogelijkheden wel, kun je geduld opbrengen en zie je het wel zitten om een lange reis te maken, dan is het voor jou misschien wel ideaal!

Vlieg direct

Tegenwoordig is het volgens mij best normaal om te vliegen met meerdere tussenstops, als dat gunstiger uitvalt voor je portemonnee. Snap ik, maar gunstiger voor het milieu is het niet! Veel mensen nemen het maar voor lief dat ze in zo’n geval veel meer tijd kwijt zijn aan reizen, maar dat betekent ook dat ze hun extra uitstoot maar voor lief nemen. Dat terwijl een directe vlucht je dus niet alleen een heleboel tijd bespaart, maar ook een heleboel uitstoot scheelt! Je maakt in totaliteit minder kilometers én je hoeft minder vaak op te stijgen en te landen, de meest vervuilende momenten van een vlucht.

Compenseer je vlucht

Ga je op vakantie met het vliegtuig en wil je je impact zo klein mogelijk houden? Compenseer dan je vlucht. Dat kost je in feite namelijk helemaal niets! Je zoekt gewoon via FlyGRN op tientallen boekingsites in één keer je vlucht en boekt die via een van hun partners. Zij ontvangen dan een fee van die partner, omdat ze jou als klant hebben aangebracht. Met die fee compenseren ze direct (deels) de CO2-uitstoot van jouw vlucht door bomen te planten of zonnepanelen te installeren, zonder dat jij daar iets extra’s voor hoeft te doen of betalen. Boeken via FlyGRN kost namelijk meestal niet meer dan via andere vergelijkingssites en is soms zelfs goedkoper. Daarbij ontvang je bovendien als bewijs van je goede daad een CO2-certificaat in je mailbox!

Ik moet eerlijk toegeven dat ik het zelf nog nooit heb geprobeerd omdat ik dit initiatief pas onlangs ontdekte, maar bij mijn volgende vliegvakantie ga ik het zeker zo doen! Ik bedoel: het kost mij helemaal niets extra’s, al zou ik dat er wel voor over hebben om het milieu te ontlasten, dus waarom niet?! Het lijkt me een fantastisch gevoel om te kunnen vliegen en te weten dat ik met mijn reis toch weer iets herstel wat ik tijdens het reizen als het ware kapotmaak.

Wat mij betreft is dat ook dé manier om met onze natuur om te gaan: wij mensen willen alsmaar meer, maar we moeten er rekening mee houden dat de natuur niet onuitputtelijk is. Het houdt ergens op: bij elke stap die wij vooruit zetten, zet de natuur er eentje achteruit. Willen we ook volgende generaties van deze wereldbol kunnen laten genieten, dan zullen we een manier moeten vinden waarbij de natuur ons kan bijbenen. Waarbij elke stap vooruit voor ons, ook een stap vooruit voor de natuur is. Zodat we leven in harmonie, in plaats van in strijd met elkaar. Ik hoop dat dit soort initiatieven het verschil kunnen maken!

Denk jij er wel eens over na wat jouw vakanties voor impact hebben op het milieu?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met FlyGRN. Voor meer informatie over gesponsorde artikelen en samenwerkingen, lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.