https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

MSC Meraviglia in Helsinki (Finland)

MSC Meraviglia in Helsinki (Finland)

Zo, 4 maanden na terugkomst is het eindelijk tijd voor het laatste reisverslag van onze cruise door Noord-Europa! Onze laatste stop was Helsinki in Finland, waar we een kort en druilerig dagje met een onverwachte wending doorbrachten …

Bliksembezoek

Op maandag 10 september meerden wel al rond een uur of 5 ’s ochtends aan in Finland, Helsinki om precies te zijn. Dat principe van lekker uitslapen op vakantie valt op zo’n dag een beetje in het water, want om 7 uur mochten we van boord en om 13:30 moesten we alweer terug zijn. Wij zaten dus om 6:15 aan het ontbijt en stonden stipt om 7 uur klaar om uit te checken en aan land te gaan. Tijdens het ontbijt moest de zon zelfs nog opkomen! Dat leverde dus wel een mooi uitzicht op, ondanks dat we lagen aangemeerd in een industriële haven.

Goed voorbereid en uitgekookt als we waren namen wij geen dure transfer van de cruisemaatschappij, maar kochten we een dagticket voor de tram bij het station in de haven en reden zo naar het centrum. Daar eenmaal aangekomen waren we eerlijk gezegd wel wat teleurgesteld …

Moderne architectuur

Helsinki is een grote, vrij moderne stad. Compleet anders dan wat we de afgelopen twee dagen in Rusland gewend waren! Moderne architectuur, met veel glas en strakke lijnen. Véél winkels en weinig groen. Niet echt heel boeiend, eerlijk gezegd. Een paar gebouwen sprongen er gelukkig wel uit, met name de Oespenski-kathedraal en de domkerk. Ook de brandweerkazerne die manlief stiekem even op de kaart had gezet was erg mooi! In de haven vonden we een oude markthal, met leuke karakteristieke kraampjes.

Wespenvoer

Toen we op weg waren naar de laatste bezienswaardigheid op ons lijstje, werd ik helaas zeer pijnlijk gestoken door vermoedelijk een wesp. Ik had een okergeel jurkje aan en een zwarte panty, zou dat het zijn geweest? Iets stak me recht in mijn bil en dat deed zo’n pijn dat het huilen me nader stond dan het lachen. Zwaar balen, want dit was pas de tweede keer in mijn leven dat ik zo heftig gestoken was en dat precies op onze laatste havendag! We wilden de Temppeliaukio-kerk (uitgehouwen uit rotsen) absoluut zien, maar een lachje kon er bij mij echt niet meer af. Na dit indrukwekkende bezoek besloten we dan ook terug te keren naar het schip, zodat we konden zien wat mij gestoken had en hoe heftig het was. Helaas waren we nu wel erg vroeg terug uit Helsinki, maar we hadden alles op ons lijstje gelukkig al gezien!

Bubbelen in het bubbelbad

Echt veel meer tijd doorbrengen in de stad vonden we niet echt nodig en voor het eerst deze reis was het weer daar ook niet echt naar. Daarom maakten we toen de ergste pijn in mijn bil gezakt was mooi gebruik van de situatie en doken samen een van de acht bubbelbaden in. Een bubbelbad voor jezelf, dat komt met een kleine 5000 passagiers aan boord namelijk zelden voor!

Con te partirò

Iets na 14:00 voeren we dan voor de laatste keer uit. Nog één keer land zien verdwijnen onder begeleiding van de scheepshoorn: mijn favoriete moment. Toen gebeurde er iets magisch! Veel Italiaanse rederijen spelen regelmatig het nummer ‘Con te partirò’ van Andrea Bocelli af tijdens het wegvaren, maar dat werd op dit schip helaas tot nu toe niet gedaan. Net als vorig jaar hoopte ik er telkens wel op, want dit is hét nummer van mijn overleden vader en mij en het is gewoon perfect voor tijdens het uitvaren.

Vorig jaar hebben ze het twee keer afgespeeld, waarvan ik het één keer in het donker en in de regen heb kunnen meemaken. Dit jaar stond ik elke dag tijdens het uitvaren op het dek en speelden ze het niet af. Vlak nadat de scheepshoorn vandaag had geblazen hoorde ik toch echt een paar klanken van dat nummer! Dolenthousiast liep ik naar de dichtstbijzijnde speakers toe, om daar vast te stellen dat het geluid niet harder werd. Ik volgde mijn oren en kwam terecht naast een man, met een telefoon in zijn hand: hij speelde ‘Con te partirò’ af! Ik sprak hem uiteraard even aan en hij vond het dus net als ik heel erg jammer dat ze dit prachtige nummer niet afspelen tijdens het uitvaren. Daarom deed hij dat zelf maar! Nou, daar ben ik hem dus enorm dankbaar voor ❤️ Ik ben fijn naast hem blijven staan en volgens mij kon hij het wel waarderen dat iemand zijn gevoel deelde. Dit maakte mijn dag echt weer goed!

We will be back

We genoten daarna van de prachtige uitzichten op de Finse eilandjes voor de kust, heel erg vergelijkbaar met Noorwegen, en kropen toen weer lekker warm naar binnen voor een welverdiende lunch. Helaas was Helsinki niet wat we ervan verwacht hadden, wat wellicht mede kwam door het druilerige weer en die verrekte wesp die het op mijn bil gemunt had. De uitzichten die onze uitvaart boden op het landschap van Finland schepten echter weer meer hoop, dus daarmee is de conclusie volledig: wij willen terug naar Scandinavië! Wie weet doen we dat wel een keer direct, zodat we ook meer van het binnenland kunnen verkennen. Met het vliegtuig zijn we immers binnen 2,5 uur ook vanaf Schiphol in Helsinki. Vliegticket kopen, een parking Schiphol Airport reserveren en we kunnen zo de auto instappen!

Dat was dan onze trip door Noord-Europa! We voeren hierna ruim twee dagen terug naar Hamburg en reden donderdagochtend 13 september van daaruit weer naar huis. Twee dagen de tijd om heerlijk te relaxen en wat was dat fijn! We genoten voor de volle 300% en wat ons betreft had er voorlopig geen einde aan deze cruise hoeven komen. Nee, zelfs toen we op de laatste zeedag schuin in bed lagen, hele rijen met mensen als een grote slinger heen en weer zagen bewegen en obers zagen stuntelen met drankjes omdat de zee zó onrustig was, hadden we er geen genoeg van. Oké, ik had na een tijdje wel zoiets van ‘zet die boot even stil’, maar toen de storm eenmaal was gaan liggen hadden we rustig nog een weekje kunnen chillen! Helaas was daar geen tijd voor, want de maandag na onze terugkomst kregen we de sleutel van ons nieuwe huis en sloegen we druk aan het klussen. Sinds die tijd staat ons leven in het teken van klussen en ons voorbereiden op ons eerste kindje, maar ook dat breng weer fantastische avonturen met zich mee! En die klein meid in mijn buik? Die gaat over een paar jaar gewoon mee cruisen 😉

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.