https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Extra knus op Warmetruiendag!

Extra knus op Warmetruiendag!

Heb jij vandaag je lievelingstrui aangetrokken? Die lekkere warme waar je het liefst helemaal in weg wilt kruipen? Mooi! Zet de thermostaat een paar graden lager en verwarm jezelf, niet de wereld. Dat is het motto van Warmetruiendag en dat is het niet geheel toevallig dus vandaag! Zo’n lekkere warme trui is niet alleen extra knus: ik leg je uit waarom Warmetruiendag een van de belangrijkste dagen van het jaar is!

De impact van één dag

Als je door het aantrekken van een warme trui je thermostaat één graden lager kunt draaien, bespaar je al 6% CO2 en 6% energie! Als we dit allemaal samen doen kunnen we op één dag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden besparen! Zouden we elke dag Warmetruiendag vieren, dan besparen we het jaarverbruik van een stad als Amsterdam! Stel je voor: allemaal de verwarming slechts één graadje lager, dat is toch niets in vergelijking met de hoeveelheid energie die een stad als Amsterdam verbruikt? Eén graden, daar merk je toch nauwelijks iets van?

Het moment in het jaar

Warmetruiendag is dus hét moment in het jaar om stil te staan bij ons energiegedrag: met deze ene dag hebben we al veel impact, maar veel belangrijker is natuurlijk het bewustzijn dat na deze dag ontstaat. In je eentje krijg je weinig voor elkaar, maar werken we samen aan energiebesparing, dan creëren we impact!

De belangrijkste factor in energieverbruik is de mens. Daarom is het ook aan onszelf om iets te veranderen. Liefst 365 dagen per jaar, maar laten we eens beginnen met deze ene. Elke besparing telt!

Waarom?

Hoewel de discussies over onze invloed op de klimaatverandering in alle hevigheid doorgaan, is één ding zeker: het klimaat verandert. Ik kan me donders goed herinneren dat er vroeger toen ik klein was véél meer sneeuw lag dan nu. Door -20 graden Celsius ben ik naar de middelbare school gefietst. Dat is echt verleden tijd en toch minder dan 15 jaar geleden..

We weten dus misschien niet 100% zeker dat de verwarming een graadje lager zetten helpt tegen die klimaatverandering, maar het lijkt mij persoonlijk toch vrij plausibel. Hoewel een graadje natuurlijk niet het broeikaseffect tot gevolg heeft, maar alle energie die wij moderne mensen gebruiken en alle CO2 die we daarmee uitstoten wel. Geloof je er niet in of wil je pas iets doen als je zeker weet dat het effect heeft? Baat het niet, dan schaadt het niet! Wat verlies je door mee te doen aan Warmetruiendag? Niets! Je wint er zelfs iets mee, want minder energie verbruiken scheelt natuurlijk ook in je portemonnee.

Dus, welke trui trek jij aan vandaag?

Volg:
Delen:

1 Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.