https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Veganist en zwanger? Ideaal!

Veganist en zwanger? Ideaal!

Krijg je als veganist wel alle voedingsstoffen binnen die je kindje nodig heeft? Nou en of! Veganist zijn is juist ideaal als je zwanger bent. De reden? Die zou toch wel ergens een lampje moeten laten branden …

Sushi? Geen probleem!

Vraag de gemiddelde zwangere vrouw wat ze het meest mist tijdens haar zwangerschap en de kans is groot dat je als antwoord ‘sushi’ krijgt. Nou, daar heb ik dus mooi geen last van! De dag na mijn positieve zwangerschapstest stond er een etentje met vriendinnen op de planning: sushi it was. Een van mijn vriendinnen was op dat moment al 14 weken zwanger en moest dus goed oppassen wat ze in haar mond stopte. Natuurlijk was iedereen al op de hoogte van haar zwangerschap, dus kon ze met een gerust hart alleen eten wat goed was voor haar kindje. Zou zij echter in mijn schoenen hebben gestaan op dat moment, dan was het een tikkeltje lastiger geweest. Hoe verhul je immers dat je zwanger bent als je normaal echt dol bent op rauwe vis, maar nu opeens al je lievelingssushi laat staan? Dat valt op!

Voor mij geen stress, want ik eet altijd al alleen plantaardige sushi. Zwanger? Geen enkele reden om daar iets aan te veranderen! Zo kon ik moeiteloos mijn zwangerschap verbergen tot ik het zelf van de daken wilde schreeuwen.

Als het schadelijk is voor mijn kind, waarom dan niet voor mij?

Dat geldt dus voor sushi, maar ook voor bijna alle andere producten die je als zwangere opeens niet meer mag eten. Rauw vlees? Eet ik niet. Leverproducten? Eet ik niet. Rauwe vis? Eet ik niet. Rauwmelkse kazen? Eet ik niet. Rauwe eieren? Eet ik niet.

Oké, dan zijn er ook wel een aantal dingen waar je als veganist net zo goed op moet letten als iedere andere zwangere, zoals cafeïne en rauwe kiemgroenten. Maar juist al die voedingsmiddelen waar altijd zo’n heisa om is, eet ik toch al niet!

Dan heb je uiteraard nog alcohol, waarvan je als veganist natuurlijk vele varianten ook gewoon kunt nuttigen. Nuchter als ik ben, drink ik dat echter toch al nauwelijks. Eitje voor mij dus, dat eten en drinken als zwangere!

En dat vind ik dus eigenlijk best wel frappant. Dat al die ingrediënten schadelijk kunnen zijn voor je kind, zegt toch iets ? Natuurlijk begrijp ik dat ze schadelijker zijn voor een mensje in wording dan voor een volwassene die wel tegen een stootje kan. Maar toch is er dus iets zo potentieel gevaarlijk aan die voedingsmiddelen, dat we ze wél vermijden als we zwanger zijn. Ik denk dan: waarom zouden we ons er überhaupt aan blootstellen? Als ik de zoveelste waarschuwing zie voor een mogelijke bacterie in een of ander dierlijk product dat in de supermarkt ligt, zit ik breed te grijnzen. Daar heb ik als veganist dus mooi geen last van!

Krijg je als veganist wel voldoende voedingsstoffen binnen?

Krijg jij als vleeseter wel voldoende voedingsstoffen binnen?! Grappig, hè. Dat iedereen zich zorgen maakt over het dieet van iemand die veel groenten, fruit, granen, peulvruchten en kruiden eet. Maar niet over dat van iemand die vlees, vis en zuivel eet. Ja, als veganist krijg ik te weinig vitamine B12 binnen. Die slik ik dus in de vorm van een pilletje! Wat ik echter absoluut niet tekort kom zijn heel veel vitamines en mineralen, koolhydraten, eiwitten en vetten. Hoe zit dat met jou? De meeste niet-veganisten eten heel wat minder groenten en fruit dan ik en vaak een heleboel meer bewerkte voedingsmiddelen. Toch maakt niemand zich zorgen over of zij wel genoeg voedingsstoffen binnen krijgen. Is dat niet raar?

Overigens had ik over veganisme in combinatie met mijn zwangerschap veel vragen verwacht, maar er was één vraag die ik absoluut niet zag aankomen. Daarover schreef ik een artikel voor wijalamama.nl, dat volgende week donderdag online komt! Ik waarschuw je alvast: houd een tissue bij de hand, want dat wordt echt lachen, gieren, brullen … Tenzij jij jezelf hetzelfde afvraagt natuurlijk 😉 Heb jij echter zelf andere vragen over veganisme en zwangerschap? Let me know!

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.