https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Zwanger en sporten?

Zwanger en sporten?

Nu mijn hardloopselfies wegens bekkeninstabiliteit stralen van afwezigheid in mijn tijdlijn, rijst regelmatig de vraag of ik dan de hele dag op mijn luie kont zit. Uhh, nee! Sterker zelfs, ik moet mezelf regelmatig op de bank schoppen. Hardlopen zit er helaas niet meer in, maar dat betekent niet dat ik niet meer sport. Wat doe ik dan wel en hoe houd ik dat vol?

BodyBalance

Zoals je wellicht weet, ben ik BodyBalance-instructrice. Dit betekent dat ik minimaal één keer per week een uur lesgeef. BodyBalance is een combinatie van yoga, tai chi en pilates. Best pittig, dus! Gelukkig is BodyBalance echter ook uitstekend aan te passen aan een zwanger lijf. De eerste 12 weken mag je eigenlijk nog alles doen, dan verandert er immers nog niet zoveel aan je lijf dat je er echt fysiek door beperkt wordt. Vanaf de 12 weken zijn rechte buikspieren verboden, dus geef ik die al aangepast. Ik laat één of twee herhalingen aan mijn deelnemers zien, dus die doe ik voorzichtig mee. Daarna ga ik zelf over op de zwangerschapsopties en praat hen door de rest van de oefeningen heen!

Wegens mijn bekkeninstabiliteit mag ik sinds een aantal weken ook geen balansoefeningen meer doen, tenminste niet als mijn bekken daardoor scheef komt te staan. Nu zijn de balansoefeningen normaal gesproken mijn favoriet en vond ik de twee nummers in deze release, waarin veel schuine balansoefeningen zitten, erg leuk! Helaas, pindakaas. Ik neem met mijn voeten en armen nu wel de juiste houding aan, maar blijf met beide benen op de grond staan. Tegen mijn deelnemers zeg ik dat ik dat doe en hen coach ik natuurlijk zo dat ze wél de uitdaging zoeken in hun balans!

Twisten doe ik de andere kant op zodat mijn kindje niet in de verdrukking komt en alle oefeningen die liggend op de buik uitgevoerd worden, doe ik op mijn knieën. Op deze manier is het best prima te doen om les te geven als zwangere!

Wandelen en fietsen

Wat ik echter mis, is buiten zijn. Ik ben zo gewend om twee tot drie keer per week minimaal een half uurtje buiten aan het rennen te zijn. Heerlijk die frisse lucht, zonlicht of verkwikkende regendruppels! Nu compenseer ik dat door taken die ik normaal achter elkaar plakte zoveel mogelijk te verspreiden over de week. Normaal zou ik bijvoorbeeld na mijn les even de stad ingaan als ik iets nodig heb, maar nu ga ik juist expres op een andere dag. Zo zorg ik dat ik elke dag wel een reden heb om naar buiten te gaan en een stukje te fietsen. Heb ik die echt niet of is het werkelijk prutweer? Dan is wandelen altijd een oplossing. Dat kan immers ook lekker met een muziekje in en met een paraplu boven m’n hoofd. Even het hoofd leegmaken en genieten van die buitenlucht!

Thuis sporten

Tenslotte doe ik thuis af en toe aan wat extra beweging. Van de bekkenfysiotherapeut heb ik oefeningen gekregen om de spieren rondom mijn bekken te versterken, dus deze voer ik uiteraard braaf een paar keer per week uit. Daarnaast doe ik af en toe wat extra yoga. Aangezien ik zelf al lesgeef, heb ik geen behoefte aan een cursus zwangerschapsyoga. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om thuis wat extra aandacht aan de behulpzame houdingen, bewegingen en ademhalingen te geven!

Kleding

Terwijl de ene vrouw tot een dag voor haar bevalling over de straten rent, moet ik helaas mijn sportregime iets drastischer aanpassen. Maar hé, het is allemaal voor een goed doel! Iets waar echter geen enkele zwangere vrouw omheen zal kunnen, is de juiste kleding. Net zoals voor de rest van mijn kledingkast, wil ik ook voor mijn sportkleding geen onnodige uitgaven doen. Dus heb ik één zwangerschapssportbroek, één stevigere sportbeha en één zwangerschapssportshirt.

De juiste sportbeha

Ik moet eerlijk zeggen, dat vooral die beha wel een echte uitkomst is! Zoals ik al eerder aangaf, groeiden mijn borsten aanvankelijk sneller dan mijn buik. Nu was ik al gezegend met een aardige voorgevel, maar heb ik tegenwoordig toch echt meer ondersteuning nodig dan die simpele sportbeha’s die ik normaal droeg. Ik wilde nooit een sportbeha met haakjes, maar vraag me nu echt af waar die afkeer vandaan kwam. De sportbeha die ik nu heb, van Anita, past mede daardoor werkelijk perfect! De Anita active sportbeha air control Deltapad heeft echt een hele fijne pasvorm, zit ontzettend comfortabel en biedt véél ondersteuning. Dankzij de haakjes én verstelbare bandjes kan ik de beha helemaal aanpassen aan mijn veranderende vormen. De bandjes zijn bovendien ergonomisch gevormd en hoewel ik daar verder geen verstand van heb, voel ik wel dat ze mijn schouders, nek en rug echt ontlasten. Het voelt alsof de belasting beter verdeeld en opgevangen wordt!

Ten slotte ziet deze sportbeha er ook nog eens hartstikke stijlvol uit. De pasvorm van de beha zorgt ervoor dat het decolleté mooi gevormd wordt, zodat je niet zoals in veel andere sportbeha’s van die platgedrukte borsten krijgt zodra je je sportkleding aantrekt. Dit is dus niet eens een speciale sportbeha voor zwangeren, maar ik ben er wel juist op dit moment enorm blij mee! Deze sportbeha biedt precies de ondersteuning die ik op dit moment nodig heb en dankzij de perfect aansluitende pasvorm voel ik me er nog mooi in ook!

Voor nu en voor later

Uiteraard geldt ook hier dat ik de kleding die ik nu draag, het liefst na mijn zwangerschap ook wil dragen. Dat is immers een stuk duurzamer dan voor deze fase een hele nieuwe garderobe aanschaffen! Nu gaat dat voor de broek helaas niet op. Ik had nu eenmaal echt een broek nodig met een buikinzet erin en die zal ik als mijn buik na de zomer weer grotendeels verdwenen is niet meer kunnen dragen. Natuurlijk doe ik de broek niet weg, in de hoop dat ik ‘m over een paar jaar nog eens een maand of zes mag gebruiken! 😉 Het shirt dat ik heb gekocht is echter gewoon extra lang shirt waar mijn buik in kan groeien, dus die blijf ik straks ook gewoon gebruiken! En die sportbeha, die is al helemaal favoriet. Die draag ik nu tijdens elke les die ik geef en ik gok dat dat na mijn zwangerschap niet zo heel gauw zal veranderen. Wellicht moet ik er tegen die tijd wel een extra aanschaffen, omdat ik hoop dan weer meer te kunnen sporten en natuurlijk wel regelmatig moet kunnen wassen. Mocht dat zo zijn, dan hoef ik in ieder geval niet twijfelen. Dan check ik via de shop locator gewoon even waar ik de Anita active sportbeha air control Deltapad kan vinden en weet ik zeker dat die als gegoten zit!

Ben jij ook zwanger (geweest) en sport(te) je lekker door? Hoe pak(te) jij dat aan? Ik ben benieuwd!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Anita. Voor meer informatie over gesponsorde artikelen en samenwerkingen, lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.