https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Waarom ik dol ben op noten

Waarom ik dol ben op noten

Als mensen mij vragen wat ik altijd in huis heb, kan ik talloze dingen noemen. Steevast onderdeel van mijn antwoord: noten! Daar ben ik altijd al dol op geweest en nu ik zwanger ben zo mogelijk zelfs nog meer. Maar waarom eigenlijk?

Snack o’clock

Ongebrande, ongezouten noten – die heb ik het liefst. Lekker puur en rauw, zonder een te sterke smaak. Zo zijn ze ideaal als snack! Ik snack namelijk graag op iets waarop je echt moet kauwen, iets dat kraakt of knapt in je mond. Nou, voor noten moeten je kaakspieren wel aan het werk! Daarnaast vind ik het zo fijn om gemengde noten te eten, omdat elke noot weer een andere vorm en smaak heeft. Mijn favoriete noten zijn stiekem echt wel van die lekkere gezonde cashewnoten, maar ik vind het heerlijk om die af te wisselen met vooral grove walnoten, knapperige amandelen, ronde hazelnoten en smaakvolle pecannoten! Liefst met wat rozijntjes of druiven erbij voor de zoete en zachte afwisseling. Mmm, mijn favoriete snack!

Granola

Naast dat ik noten heel graag eet als snack, begin ik er ook vaak mijn dag mee! Het liefste in de vorm van granola, over een smoothiebowl of in een kommetje sojayoghurt. Hoe lekker ik rauwe noten ook vind, zo geroosterd uit de oven met een snufje kaneel zijn ze ook zéér goed te versmaden! Ze maken de granola extra knapperig en geven veel smaak af. Zeker als je, zoals ik meestal doe, verschillende noten gebruikt!

Notenpasta

Weer iets heel anders dat je met noten kunt, is ze vermalen tot pasta’s. Pindakaas kennen we natuurlijk allemaal, hoewel pinda’s theoretisch gezien geen noten maar peulvruchten zijn. Je kunt echter alle noten vermalen tot notenpasta! Zolang je maar een hele krachtige blender en voldoende geduld hebt. Ik doe het eigenlijk veel te weinig, want die notenpasta’s zijn verrekte lekker én gezond! Zo maak ik wel eens zelf chocoladehazelnootpasta, zó veel beter dan die van het wereldberoemde maar natuurlijk totaal niet gezonde en niet diervriendelijke merk. Amandelpasta is ook heerlijk op een sneetje brood of plakje cake en wat dacht je van cashewpasta?! Oef, té lekker …

Unieke recepten

Een extra reden waarom ik dol ben op cashewnoten, is omdat ik er mijn verrukkelijke tiramisu mee kan maken. Ja, echt! De room van mijn tiramisu is gemaakt op basis van cashewnoten en smaakt echt hemels. Dat bracht me later ook weer op het idee om het recept voor de room aan te passen en een aardbeiencashewroomtaart te maken. Hoe veelzijdig zijn die noten wel niet?!

Zo kun je amandelen ook heel goed gebruiken voor amandelkoekjes en walnoten voor lekkere pesto’s. Oe, en wat dacht je van salted caramel chocoladerotsjes? Het houdt niet op!

Knapperige twist

Met noten geef je overal een knapperige twist aan! Ik strooi ze graag over salades, curry’s of zelfs soepen als een crunchy toevoeging. Zo geef je je maaltijd meer bite en het ziet er vaak ook nog eens hartstikke vrolijk uit! Noten kunnen zo bijvoorbeeld prima als vervanger van croutons dienen, voor als je liever wat minder koolhydraten eet. Of als vervanger van die verslavende knapperbolletjes voor in de soep. Niet zo heel gezond en helaas ook niet vegan, maar noten wel!

Gezonde noten

Uiteraard kleven er meer voordelen aan het eten van noten dan alleen die lekkere smaak. Zeker nu ik zwanger ben eet ik regelmatig noten, omdat ze zo gezond zijn! Ze bevatten gezonde onverzadigde vetten, die je hart en bloedvaten gezonder houden. Bovendien zitten er naast die vetten weinig koolhydraten in noten en juist wel veel vezels. Dat zorgt ervoor dat je langer vol zit en dat je bloedsuikerspiegel minder schommelt. Daarnaast bevatten ze, zeker ongebrand, heel veel vitamines en mineralen. Mijn favoriete noten, cashewnoten, bevatten vooral veel eiwitten en magnesium. Hmm, zou het toeval zijn dat ik daar als veganist, sporter én zwangere zo van houd? 😉

Met mate

Ik kan je veel meer vertellen over waarom noten zo gezond zijn, maar daarvoor kun je ook prima Google raadplegen. Zoals je inmiddels wel weet als je mijn blogs vaker leest, deel ik liever ervaringen. Wetenschappelijke informatie is overal al te vinden, maar wat ik persoonlijk ergens van vind en wat mij helpt niet! Natuurlijk weet ik ook dat noten zeer calorierijk zijn en houd ik het dus netjes bij ongeveer een handje noten per dag. Soms een dagje helemaal geen en soms een dagje lekker veel!

Bij deze weet je in ieder geval waarom ik zo graag noten eet en hoe ik dat het liefste doe. Wie weet heb je er wel wat aan! Maar vertel me vooral ook of jij graag noten eet en hoe jij dat dan het liefste doet. Zo kunnen we elkaar weer inspireren!

Dit artikel is tot stand gekomen samen met Bas Boer Noten. Voor meer informatie lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.