https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Recept: Lauwwarme speltsalade met kliekjes

Recept: Lauwwarme speltsalade met kliekjes

Koken met kliekjes, ik hou ervan! Ik ben immers niet zo van het volgen van recepten, maar meer van het kopen wat in de aanbieding of in het seizoen is en wel zien wat ik ervan brouw. Groenten, granen, kruiden en eventueel wat extra smaakmakers zorgen altijd wel voor een lekker gerecht. Dit keer wel voor een hele lekkere combi die ik zeker vaker op tafel ga zetten!

Granen koken

Ik ben dol op de wat apartere granen zoals spelt, boekweit en rogge. Die wissel ik graag af met bijvoorbeeld rijst, quinoa of bulgur. Ik kook echter zelden maar één portie tegelijkertijd! Afwegen, daar doe ik niet aan. Gewoon meteen een heleboel tegelijkertijd in de pan en ik zie wel hoeveel porties het worden. Wat ik na die eerste maaltijd overhoud gaat in bakjes, in eerste instantie in de koelkast en na een dag of twee de diepvries in. Zo had ik gisteren groenten gewokt en daarbij spelt gekookt, die ik vandaag mooi kon gebruiken voor deze salade!

Rozijnen als smaakmaker

Mijn favoriete snoep? Druiven en hun gedroogde variant, rozijnen. Oké, stiekem ook blauwe bessen, maar die zijn zo prijzig dat ik mezelf die alleen gun als ze in de aanbieding zijn. Rozijnen eet ik echter liefst elke dag, vooral in warme gerechten. Ze nemen dan wat vocht op en worden extra zacht, mmm! Sinds een tijdje ben ik weer verslaafd aan overnight oats en daarin mogen rozijnen wat mij betreft echt niet ontbreken. Ik besloot ze echter ook eens door het avondeten te gooien en dat was in dit geval een groot succes!

Verse kruiden

Als ik ergens blij van word in een tuin, zijn het wel verse kruiden. Ik kweekte ze al op het balkon toen we nog in ons appartement woonden en nu onze tuin nog helemaal op de schop gaat heb ik diverse potten buiten staan. Verse munt, basilicum, bieslook, peterselie – heerlijk! Als we onze tuin straks aanpakken wil ik er nog veel meer, zodat ik elke dag de tuin in kan duiken om onze maaltijd een finishing touch te geven. Verse kruiden geven zo veel meer smaak en maken een gerecht wat mij betreft vaak echt compleet!

Lauwwarme speltsalade met kliekjes

Koken met kliekjes, ik hou ervan! Ik ben immers niet zo van het volgen van recepten, maar meer van het kopen wat in de aanbieding of in het seizoen is en wel zien wat ik ervan brouw. Groenten, granen, kruiden en eventueel wat extra smaakmakers zorgen altijd wel voor een lekker gerecht. Dit keer wel voor een hele lekkere combi die ik zeker vaker op tafel ga zetten!

Prep Time 10 minuten
Cook Time 10 minuten
Servings 4

Ingredients

 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 Spaanse pepers
 • 8 eetlepels gekookte spelt
 • 3 wortels
 • 1 courgette
 • 1 paprika
 • 4 eetlepels rozijnen
 • Gember
 • Koriander
 • Komijnzaad
 • Verse kruiden zoals bieslook, munt en basilicum

Instructions

 1. Snijd de ui en knoflook fijn en bak glazig in een grote pan.

 2. Verwijder de zaadlijsten van de Spaanse pepers, snijd fijn en bak mee met de ui en knoflook.

 3. Voeg gember, koriander en komijnzaad naar smaak toe.

 4. Rasp de wortel en courgette en snijd de paprika in kleine blokjes.

 5. Voeg de groenten, spelt en rozijnen toe aan de pan en roer goed door.

 6. Proef en breng eventueel op smaak met extra kruiden.

 7. Garneer met verse kruiden zoals bieslook, munt en basilicum.

Recipe Notes

Uiteraard kun je naar hartenlust variëren met dit recept! Heb je rijst of bulgur over in plaats van spelt? Top! Behoefte aan extra eiwitten? Gooi er wat kikkererwten of linzen doorheen! Radijsjes over in plaats van wortel? Vast heel lekker! Je snapt ‘m wel: in een recept als dit kun je vrijwel alles kwijt 🙂

Laat je me weten wat je van dit recept vindt?
Reageer hieronder of tag @renmeisje in je foto op Instagram of Facebook!

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating