https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Ik kocht twee T-shirts en plantte twee bomen

Ik kocht twee T-shirts en plantte twee bomen

Kleding die de wereld beter maakt in plaats van slechter? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het lijkt nu toch echt mogelijk. Ik kocht twee T-shirts die de natuur geen kwaad hebben gedaan of zullen doen en plantte daarmee ook nog eens twee nieuwe bomen!

Vervuilende kledingindustrie

Dat de kledingindustrie een enorme impact heeft op onze wereld, is geen geheim meer. Toch? Niet alleen is er voor het verbouwen van katoen enorm veel water nodig, ook worden er gigantisch veel gifstoffen voor gebruikt. Dat worden er alleen maar meer als de kleding vervolgens geverfd wordt. Al die giftige stoffen komen in het water terecht, waarvan we al veel minder hebben omdat we al dat katoen moeten verbouwen en al die kleren moeten verven.

Dat hele proces vindt dan ook nog eens vaak plaats in landen waar al een gebrek aan schoon drinkwater bestaat. En alsof dat nog niet genoeg is werken de arbeiders zich daar onder de meest barre werkomstandigheden uit de naad. Het moet anders kunnen!

Er bestaan grondstoffen waar we kleding mee kunnen maken, die minder belastend zijn voor onze aarde. Als we die vervolgens met natuurlijke materialen laten behandelen en de arbeiders die dit voor ons doen goed verzorgen, ziet de wereld er toch al een heel stuk beter uit?!

Bamboe T-shirts

Dat dachten de oprichters van Nooboo ook. Een Nederlands bedrijf (yay!) dat kleding maakt van bamboe en die verft met natuurlijke kleuren. Hun T-shirts zijn zo natuurlijk dat ze biologisch afbreekbaar zijn en dus niet zoals andere kleding onze wereld blijven vervuilen. Enige waarschuwing? Je moet wel uit de buurt van panda’s blijven als je zo’n 100% bamboe T-shirt draagt 😉

Nooboo heeft als missie om de wereld ‘cooler, cleaner and fairer’ achter te laten dan ze die gevonden hebben. Zeer ambitieus, maar wel een mooi streven! In mijn ogen gaat het er vooral om dat we leven in harmonie met de natuur: dat we diens grondstoffen gebruiken, maar op eenzelfde manier weer teruggeven. Dus niet compleet vergiftigd en nadat we er hele waterbronnen, enorme lappen grond en tientallen mensen voor hebben uitgebuit.

De bamboe waarvan de kleding van Nooboo wordt gemaakt wordt duurzaam verbouwd op plantages die gerund worden door lokale gemeenschappen in Bali en Portugal. De bamboe wordt afgesneden en groeit gewoon weer door! Met een snelheid van tot wel een millimeter per minuut. Razendsnel dus, waardoor er maar heel weinig grond nodig is om veel bamboe te kunnen verbouwen!

Om van bamboe kleding te maken wordt deze met behulp van een niet-giftige oplossing verwerkt tot stof. Deze stof wordt door lokale arbeiders, die onder goede omstandigheden werken, genaaid en geverfd. Het verven met kleurstoffen van planten uit Bali kan tot wel twee weken duren, maar dan heb je ook wat!

Namelijk: 100% biologisch afbreekbare kleding gemaakt van natuurlijke grondstoffen, op milieuvriendelijke wijze en door eerlijk beloonde arbeiders! Oh, en voor elk kledingstuk dat je koopt plant Nooboo ook nog eens een bamboeplant in hun Nooboo Bamboo Forest in Indonesië!

De voordelen van bamboe

Ik bestelde twee T-shirts en plantte daarmee dus twee nieuwe bamboeplanten, die zorgen voor schonere lucht en blije panda’s 😉 Of waarmee weer meer nieuwe T-shirts gemaakt kunnen worden! Het is immers uiteraard Nooboo’s missie om iedereen kleding van bamboe te laten dragen. Dat is niet alleen goed voor de aarde, maar ook voor jezelf en je medemens. Bamboe is heel duurzaam, dus je kleren gaan lang mee. Daarnaast is bamboe in elke seizoen fijn: als het warm is buiten houdt het je koel en als het koud is houdt het je warm. Het neemt drie keer zoveel vocht op als katoen en het zorgt ervoor dat je lekker fris blijft ruiken. Dit alles moet ik zelf nog ondervinden, maar wat ik absoluut al kan beamen is dat de stof erg zacht is. Heerlijk!

Kickstarter

Wij dragen onze T-shirts inmiddels met heel veel plezier. We cool, the earth cool, everybody cool 🙂 Wil je meehelpen ’s werelds eerste 100% bamboe collectie te lanceren en zelf bijdragen aan een betere wereld? Check dan zeker even de kickstarter campagne van Nooboo, want ze gaan bijna echt van start! Alle beetjes helpen om van dit ontzettend duurzame initiatief een succes te maken en van dat succes profiteren we uiteindelijk allemaal. Jij en ik, maar ook de panda’s 😉

Dit artikel is tot stand gekomen samen met Nooboo. Voor meer informatie lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.