https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Recept: Knapperige vijgentaartjes

Recept: Knapperige vijgentaartjes

Mmm, vinden jullie vijgen ook zo’n delicatesse? Ze zijn maar heel kort in het seizoen en in de winkel meestal behoorlijk duur. Gelukkig hebben wij vrienden met een vijgenboom in de tuin en mocht ik daarvan meeprofiteren! Het resultaat? Deze knapperige vijgentaartjes!

Van vijgentaart naar vijgentaartjes

Wat een luxe, een bak vol met vijgen die net van de boom zijn geplukt. Heerlijk om zo van te smullen, maar ook ideaal om een lekker zoet recept mee te maken! Onze vrienden maakten er zelf een glutenvrije amandeltaart van, die zelfs bijna helemaal plantaardig was. ‘Alleen de eitjes nog!’ Ze kennen mij goed genoeg om te weten dat als ze mij hun recept sturen, ik sta te springen om dat recept naar mijn hand te zetten. Een paar kleine aanpassingen en deze glutenvrije mini-vijgentaartjes waren geboren!

Basisrecept met een twist

Uiteraard kun je dit recept ook maken met andere kleine aanpassingen. Kun je geen vijgen krijgen of vind je ze te duur? Gebruik dan bijvoorbeeld sinaasappel of mandarijn. Ik heb het (nog) niet getest, maar dat lijkt me ook heel lekker! Al noem je ze dan natuurlijk geen vijgentaartjes meer 😉 In plaats van pompoenpitten zou je ook zonnebloempitten of noten zoals pistachenoten of walnoten kunnen gebruiken. Zo kun je met een basisrecept weer allerlei kanten op!

Knapperige korst

De ingrediënten in deze taartjes zorgen ervoor dat ze in de oven al vrij snel donkerbruin en knapperig worden. Houd ze dus goed in de gaten! Laat de taartjes vervolgens goed afkoelen en bewaar ze in de koelkast. De kokosolie die erin zit stolt namelijk bij lagere temperaturen en houdt de taartjes dan lekker stevig. Ze blijven in de koelkast best een aantal dagen lekker knapperig!

Glutenvrije vijgentaartjes

Deze vijgentaartjes zijn naast plantaardig ook nog eens glutenvrij en smaken heerlijk! Ze zijn zoet, knapperig en je kunt er alle kanten mee op. Smullen maar!

Prep Time 10 minuten
Cook Time 20 minuten
Total Time 30 minuten
Servings 10

Ingredients

 • 200 gram amandelmeel
 • 100 gram ahornsiroop
 • 40 gram hennepzaad
 • 50 gram geraspte kokos
 • 120 gram gesmolten kokosolie
 • 5 gram bakpoeder
 • Snufje vanillepoeder
 • Snufje zout
 • 5-10 vijgen
 • 1 eetlepel pompoenpitten

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

 2. Meng alle ingrediënten behalve de vijgen en pompoenpitten door elkaar.

 3. Verdeel het mengsel over kleine vormpjes. Afhankelijk van de grootte van je vormpjes kun je ongeveer 10 kleine taartjes maken.

 4. Snijd de vijgen in plakjes en verdeel over de taartjes.

 5. Bestrooi met de pompoenpitten.

 6. Bak de taartjes in circa 20 minuten goudbruin in de oven. Houd ze goed in de gaten!

Laat je me weten wat je van dit recept vindt?
Reageer hieronder of tag @renmeisje in je foto op Instagram of Facebook!

Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. Frederike
  17/08/2021 / 09:03

  Wow, klinkt heerlijk, en ook makkelijk! Ik wil het graag gaan proberen, al moet ik iets glutenvrijs verzinnen om het amamdelmeel mee te vervangen. Zal ik het helemaal met hazelnotenmeel vervangen of een mix met kokosmeel en of kastanjemeel?

  • Giulia Califano
   Auteur
   17/08/2021 / 14:26

   Heel lekker én gemakkelijk inderdaad! Oe, ik heb niet zoveel ervaring met glutenvrij bakken. Ik dacht dat amandelmeel al glutenvrij was? Zo niet, dan zou ik denken dat alleen hazelnotenmeel het dichtst in de buurt komt, maar ik denk dat kokosmeel en kastanjemeel ook wel een lekkere combinatie op kan leveren! Gewoon proberen 😀 Laat je me weten hoe het smaakte? Dan heb ik ook weer wat geleerd! 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating