https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Hoe duurzaam is onze baby?

Hoe duurzaam is onze baby?

Een baby en duurzaamheid: gaat dat überhaupt samen? Ze hebben behoorlijk wat spullen nodig, produceren een heleboel afval en groeien zo snel dat ze om de haverklap weer een nieuwe garderobe nodig hebben. Toch zijn er wel een aantal duurzame keuzes die je kunt maken als kersverse ouders. Soms kiezen wij voor die duurzame opties, maar soms ook niet. Wat en waarom? Dat leg ik je uit!

Nieuw of tweedehands?

Baby’s hebben spullen nodig, véél spullen. Onze spaarrekening is geplunderd tijdens mijn zwangerschap en dan deden wij echt niet heel gek. Zo kozen we af en toe bewust wel voor spiksplinternieuw en prijzig, maar soms ook voor lekker goedkoop of zelfs tweedehands. Baby’s gebruiken sommige spullen maar zo kort dat die spullen best nog een tweede of zelfs derde ronde meekunnen! Het babybadje bijvoorbeeld: drie keer gebruikt en het staat alweer op zolder. Gelukkig kreeg ik dat tweedehands van een vriendin, want onze Ella vond badderen helemaal niets! Sinds de kraamhulp weg is, doucht ze met papa.

Minimalistische kledingkast

Zo kocht ik zelf wel meer spulletjes tweedehands en geef ik spullen die wij niet (meer) gebruiken zelf ook weer een tweede leven. Daarnaast probeer ik simpelweg niet te veel spullen aan te schaffen. Sinds ik mijn eigen kledingkast heb geminimaliseerd, geniet ik van de rust in mijn kast. Ik weet wat er hangt en welke combinaties ik kan maken, dus ik hoef nooit meer te zoeken. Dat principe van ‘mijn kast is overvol en toch weet ik niet wat ik aan moet trekken’, geldt hier niet meer. Juist doordat mijn kast niét overvol is, weet ik wél wat ik moet aantrekken. Diezelfde rust creëer ik nu ook voor Ella. Hoe leuk het ook is om te shoppen voor een baby, ik koop echt niet te veel. Ik weet uit mijn hoofd wat er in haar kast hangt en wat ze op dit moment kan dragen. Dat zijn alleen maar kleertjes die ik écht leuk vind! Zo houd ik overzicht en dat geeft me enorm veel rust. De wasmachine draait toch overuren, dus diezelfde kleren hangen snel genoeg weer in de kast!

Wasbaar of wegwerp?

Over die wasmachine gesproken, daar zouden ook luiers en billendoekjes in kunnen. Tijdens mijn zwangerschap heb ik er absoluut serieus over nagedacht wasbare luiers en billendoekjes te gebruiken. Dat kost bij aanschaf natuurlijk een heel stuk meer dan wegwerpluiers, maar aan het eind van de streep bespaar je er zowel in je portemonnee als in het milieu mee. En dan vooral dat laatste uiteraard! Als ik zie hoeveel luiers er hier op een dag doorheen gaan, en dan zijn dat er al een heel stuk minder dan in het begin, dan schaam ik me soms wel eens. Want er is een duurzamere optie … Maar nee, voor ons ging dat net een stapje te ver. Ik heb heel veel respect voor ouders die wel wasbaar luieren, maar zelf vind ik het toch iets te veel moeite en niet echt een smakelijk idee. Nu zullen er vast ouders zijn die me hierop aanvallen, omdat zij het wél de moeite waard vinden om wasbaar te luieren. Maar hé, we kunnen elkaar ook respecteren om wat we wél doen in plaats van de grond in boren om wat we niet doen.

Dat gezegd hebbende, gebruik ik wel wasbare zoogkompressen. Of beter gezegd ‘gebruikte’, want inmiddels zijn Ella en ik gelukkig zo goed in balans dat ik ze niet meer nodig heb. Maar jeetje, wat heb ik die dingen de eerste 3 maanden veel gebruikt! Dat afval heb ik de wereld dus mooi wel bespaard 😉

Borstvoeding

Die kompressen had ik dus nodig, omdat ik borstvoeding geef. Een hele duurzame keuze! Niet alleen het allerbeste voor je kindje, maar ook nog eens hartstikke gratis en zonder enig afval. Uiteraard wil ik ouders die kunstvoeding geven niet aanvallen of beledigen: iedereen weet dat borstvoeding wetenschappelijk gezien het allerbeste is voor baby’s, maar de alternatieven zijn er niets voor niets. Sommige moeders kunnen niet anders en anderen willen niet anders. Vooral doen waar je je goed bij voelt!

Speelgoed

Zo geldt dat natuurlijk in principe voor alles. Daarom maak ik soms duurzame keuzes en soms ook niet. Qua speelgoed bijvoorbeeld, vind ik het soms ook lastig. Baby’s zijn natuurlijk dol op alles wat geluid maakt en licht geeft, maar moeten ze wel altijd zo geprikkeld worden? Het liefst laat ik Ella voorlopig spelen met duurzaam houten speelgoed. Niet alleen vind ik dat zelf heel erg mooi, het is ook nog eens voor zowel Ella als het milieu een stuk beter dan al dat plastic. Hout gaat immers jaren mee en is daarna biologisch afbreekbaar. Daarnaast komen er bij de productie van houten speelgoed lang niet zoveel schadelijke stoffen vrij als bij de productie van plastic speelgoed. En als ik zie wat Ella nu al allemaal in haar mondje stopt, heb ik toch liever dat ze wat meer aan natuurlijk hout sabbelt dan aan al dat plastic!

Momenteel hebben we van alles wat in huis. Heus wel een heleboel plastic en ook al één item dat licht en geluid maakt, maar verder houden we het nog rustig. Het liefst laat ik Ella voorlopig haar eigen creativiteit gebruiken. Grimms speelgoed lijkt me daar bijvoorbeeld ideaal voor. Dat is handgemaakt houten speelgoed dat door specifiek gekozen vormen en kleuren op verschillen de manieren gebruikt kan worden. In plaats van continu geprikkeld te worden door lichtjes en geluidjes, moet Ella dan zelf haar fantasie gebruiken om te spelen. Dat lijkt me heel erg goed voor haar ontwikkeling!

Keuzes maken

Zo blijven we keuzes maken en iedereen maakt die keuzes op zijn of haar eigen manier. Vooraf had ik zo mijn verwachtingen en nu doe ik bepaalde dingen alweer anders. Wie weet denk ik er over een half jaar wel weer heel anders over! Ongetwijfeld zullen we de komende jaren voor genoeg duurzame dilemma’s komen te staan. Ik durf echter steeds beter op mijn gevoel te vertrouwen en zal dus zeker voor duurzaam kiezen wanneer dat goed voelt, maar ik zal vast ook minder duurzame keuzes maken. Als er iets is wat ik de afgelopen jaren heb geleerd, is het wel dat we niet zwart-wit moeten denken. Je bent niet óf duurzaam óf niet. Elk stapje telt!

Dit artikel is tot stand gekomen samen met Houtspel.nl. Voor meer informatie lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. 15/10/2019 / 21:35

  Pffff. Iedereen en de meningen. Onze kids zijn al flink ouder – de oudste werd deze week 10, de jongste wordt volgende maand 9 – maar de dilemma’s zijn zo herkenbaar. Wij gingen wasbaar luieren: leuk idee, maar babylief bleek gezegend met een flinke blaas dus het lekte steeds door. Met de 2e heel rap op komst hebben we het toen ik hoogzwanger was van nr 2 opgegeven. Exit rode billen, exit volle wasmachines, exit continu bezette drooglijn. Ik ben enorm pro wasbaar luieren, maar het moet wel werken. En dat deed het bij onze oudste dus niet. Ik had ook niet de moed om er bij nummer 2 aan te beginnen…. En houten speelgoed: Yes. Fantastisch. Nog steeds hebben we een boel hot. Maar dat is buiten opa’s, oma’s, ooms en tante’s en weet ik wie nog meer gerekend. Dus inmiddels hebben we ook nerf-guns (de horror!!! Ik verafschuw die dingen, maar neem het – eens gegeven – maar eens af….) en kregen we een afgrijselijke babygym met lampjes en geluidjes. Brrrr. En de jongens hebben zelf ook zo hun wensen: dus inmiddels is er wel een handheld spelcomputer in huis, en een Netflix abonnement. Van mij hoeft het niet, maar ja… Nu ja, zo kan ik nog wel even doorgaan. Point being: goed dat je keuzes maakt. Dat doet iedereen. En je hebt als jonge ouder al genoeg aan je hoofd zonder dat iedereen je de maat neemt. Iedereen doet waarbij hij of zij zich goed voelt en dat is prima. Chapeau voor duurzame keuzes, maar die kun je niet opdringen (en zo trots op de kinderen die nu langs de deuren gaan met zelfgebakken koekjes om actie te voeren voor de zeeschildpad die in plastic verstrikt raakt. Ergens krijgen ze vanalles mee van wat je er in stopt. Of daar nou een gruwelijk speeltje tussen zit of niet). Bij ons is nog wat werk aan de winkel op het duurzame-voedselfront. Vooralsnog forse carnivoren bij ons thuis, maar ook veggie-lovers en dierenvrienden. Ik gok dat het omslagpunt geen jaren meer op zich laten wachten. Ik probeer geduldig te zijn. De beste keuzes zijn niet de opgelegde maar de bewust zelfgemaakte keuzes!

  • Giulia Califano
   18/10/2019 / 13:38

   Goed gezegd! Mooi ook dat je het wasbaar luieren wel hebt geprobeerd, maar ook durfde te stoppen toen je merkte dat het voor jullie niet werkte. Inderdaad, het gaat erom dat je doet wat goed voelt. Voor de een is dat hier een betere keuze, voor de ander daar … Balans!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.