https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Hoe gezond is ons huis?

Hoe gezond is ons huis?

Al jaren schrijf ik over gezondheid. Over gezond eten, bewegen, frisse buitenlucht, meditatie en meer tijd voor jezelf nemen. Maar eerlijk gezegd heb ik er nooit over nagedacht hoe gezond mijn huis was. Tot er een baby in mijn buik groeide! Inmiddels hebben we diverse maatregelen genomen om ons huis een stukje gezonder te maken. Voor onszelf, maar uiteraard vooral voor Ella!

Groen, groener, groenst

Tot iets meer dan een jaar geleden woonden mijn man en ik met onze twee katten in een appartement. Daar hebben we regelmatig planten aangeschaft, om die na een paar maanden alweer de deur uit te moeten doen. De katten vonden ze helaas vooral aantrekkelijk als kattenbak. Toen we verhuisden naar ons huidige huis, wilde ik het weer proberen. Vooral op Ella’s kamertje, omdat planten natuurlijk de lucht zuiveren en zorgen voor meer zuurstof. Bovendien mochten (en mogen) de katten niet zonder toezicht op Ella’s kamer komen, dus zouden de planten daar in ieder geval veilig zijn 😉 We kozen ten eerste voor Aloë Vera, die ik al meerdere keren in ons appartement heb gehad, vooral omdat ik de gel wilde kunnen gebruiken. Daarnaast is Aloë Vera een hele goede luchtzuiverende plant én produceert de plant vooral ’s nachts zuurstof. Ideaal dus voor een slaapkamer! Mooi meegenomen is ook dat Aloë Vera weinig onderhoud vraagt. Wel zo handig als je druk bent met een pasgeboren baby! Nog zo’n gemakkelijke plant is de Ficus Benjamina, die eveneens de lucht heel goed zuivert. Beide planten staan prachtig op Ella’s kamertje en het geeft me een goed gevoel om de lucht in haar slaapomgeving zo gezonder te houden!

Schone lucht

Na deze eerste stap om ons huis groener en gezonder te maken, ging ik op klimaatonderzoek in huis. Hoe zit het met ventilatie? Luchtvochtigheid? Schadelijke stoffen? Van die laatste produceerden we er natuurlijk nogal wat tijdens het verbouwen, dus toen hebben we heel veel moeten ventileren. Al gebruikten we voornamelijk verf op waterbasis, om de hoeveelheid schadelijke stoffen te verminderen en zodat ik als zwangere ook een handje mee kon helpen. Inmiddels zijn de meeste flinke klussen wel afgerond, maar als er schadelijke stoffen aan te pas komen, zorgen we ervoor dat die helemaal vervlogen zijn voordat we Ella eraan blootstellen.

Ventileren

Dat ventileren is echter wel een dingetje. In ons appartement hadden we alleen twee balkondeuren die open konden en een heel hoog slaapkamerraam. In dat slaapkamerraam maakten we een hor, zodat dat raam open kon staan en de katten niet naar buiten konden. Zo luchtten we heel gemakkelijk het niet al te grote appartement. Nu hebben we een huis met drie verdiepingen en heel veel verschillende ruimtes. Bovendien hebben we nu ouderwetse aluminium schuiframen. Daar past geen kant-en-klare hor op, dus moeten we die weer zelf maken. Tussen alle andere klussen en het krijgen van een baby door, is dat er nog niet van gekomen. En dan nog, twijfel ik of dat bij zulke grote ramen stevig genoeg gaat zijn om onze avontuurlijke katten tegen te houden … Gevolg? We moeten elke kamer apart luchten en de katten er eerst uit jagen. Daar moet ik mezelf dus echt toe zetten, anders komt het er niet van. Zeker onze eigen slaapkamer lucht ik niet graag, omdat onze Samba vrijwel de hele dag op of in ons bed ligt. Arm beestje, die wil ik toch niet van haar favoriete plekje verjagen?

Virus eruit, frisse lucht erin

Tot Ella voor het eerst verkouden raakte, besteedde ik er dan ook niet heel veel aandacht aan. Maar toen ze eenmaal ziek en heel erg zielig was, wilde ik natuurlijk alles uit de kast trekken om haar te helpen. Inmiddels lucht ik haar kamer elke dag direct zodra ze voor het eerst mee naar beneden gaat om te spelen. Lekker die bacteriën en virussen weg laten waaien en meteen de luchtvochtigheid op peil brengen.

Isolatie

Overigens werd ons huis tot een paar maanden geleden al ongewenst gelucht. We stookten ons de vorige winter te pletter terwijl het in huis echt niet warm was. Dus leende mijn man de warmtebeeldcamera van de brandweer en gingen we op onderzoek uit. Wat bleek? Niet alleen verloren we veel warmte bij onze oude aluminium ramen, maar ook bij de voordeur en door de achtermuur van het huis! Aan het eind van de zomer hebben we dan ook de spouwmuren laten isoleren en inmiddels zit er ook een nieuwe tochtstrip bij de voordeur. Kijk, dat scheelt weer een hoop onnodige droge verwarmingslucht én stookkosten!

Hoofdpijn en droge ogen

Ik moet eerlijk zeggen, ik merk echt verschil sinds ik meer aandacht besteed aan het klimaat in ons huis! Eerder had ik regelmatig hoofdpijn en sowieso veel last van droge ogen. Ik had het niet zozeer door, maar nu in elke kamer planten staan en ik regelmatig de ramen openzet, voelt de lucht in huis veel frisser. Ik voel me wakkerder (voor zover dat kan met al die gebroken nachten) en heb minder snel last van kwaaltjes zoals hoofdpijn en droge ogen. Eigenlijk ook wel logisch, toch? Ik vind het altijd al heel belangrijk om elke dag buiten een frisse neus te halen, maar blijf binnen in die droge en al weet ik veel hoe vaak in- en uitgeademde lucht hangen.

Voor Ella en voor ons

Grappig hoe je veel beter voor je kind wilt zorgen dan voor jezelf. Maar dankzij Ella, zitten wij voortaan samen met haar in een gezonder huis! Al valt er natuurlijk altijd nog van alles te verbeteren. Zo moet ik andere kamers dan die van Ella nog altijd veel vaker luchten dan ik nu doe en zou ik op onze eigen slaapkamer nog wel een tweede plant willen.

Daarnaast zou ik een heel stuk vaker willen stofzuigen en poetsen, zodat er minder kattenharen en andere viezigheden rondslingeren. Niet dat het hier in huis nu zo’n vieze bende is, hoor. Maar zeker met een baby die over niet al te lange tijd over de grond gaat banjeren, lijkt het me wel zo gezond die poetsfrequentie een stukje op te schroeven!

Zijn er meer dingen die ik kan doen om ons huis gezonder te maken? Heb jij zo wel eens naar je eigen huis gekeken? Ik hoor het graag!

Dit artikel is tot stand gekomen samen met Strooming. Voor meer informatie lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.