https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Zo creëer ik het echte kerstgevoel

Zo creëer ik het echte kerstgevoel

Zijn jullie ook zo dol op kerst? Ik hou ervan! Elk jaar weer diezelfde melige muziek, overal van die kneuterige lampjes en vooral met z’n allen binnen aan de kou ontsnappen onder het genot van allerlei lekkernijen. Om het helemaal af te maken een aantal jarenlange tradities en het feest is voor mij compleet. Zo creëer ik het echte kerstgevoel!

Familie

Uiteraard staan de feestdagen vooral in het teken van tijd doorbrengen met familie. Voor het tiende jaar doen wij dat nu zowel bij de familie van mijn man als mijn familie. We eten vaak elk jaar hetzelfde: een menu van meerdere gangen bij mijn schoonfamilie en gourmet bij mijn eigen familie. Blijft lekker!

Stiekem vind ik het heerlijk om mezelf voor de feestdagen op te doffen en met z’n allen uitgebreid te tafelen. Uiteraard geen rollade voor mij en ook voor kerstbrood ben ik niet te porren. Maar er staat altijd wel iets op tafel waar je mij blij mee kunt maken en anders breng ik het zelf mee. Er staan op mijn blog immers genoeg recepten om uit te kiezen 😉 Dit jaar maak ik als toetje een overheerlijke Death by Chocolate Cake!

Een ouderwets kaartje

Het enige wat, of beter gezegd ‘wie’, ik met kerst echt mis, is mijn familie in Italië. Juist daar waar de feestdagen zo’n enorm spektakel zijn, vieren ze dat zonder mij en ik hier zonder hen. Wat zou ik ze graag allemaal bij me hebben! Om ze toch een klein beetje hierheen te halen, eet ik elk jaar panettone, het Italiaanse kerstbrood. Zo proef ik toch een vleugje Italië in ons eigen Hollandse winterwonderland!

Daarnaast appen of bellen we meestal extra veel met kerst. Ooms en tantes waar ik soms de rest van het jaar niets van hoor, hangen op Eerste Kerstdag opeens aan de lijn. Of ze sturen een kaartje! Dat doe ik zelf immers ook. Een ouderwets kaartje sturen of ontvangen, daar kan ik echt van genieten! Vroeger racete ik altijd enthousiast naar de brievenbus zodra ik die hoorde klapperen. Kaartjes lezen, wat vond ik dat leuk! Maar wie stuurt er anno 2019 nog een kerstkaart? Nou, ik dus!

Speciaal kerstgevoel

Nee, niet meer zomaar naar mijn hele adressenlijst. Juist omdat een echte kerstkaart tegenwoordig zo speciaal is, stuur ik die ook alleen maar naar mensen die voor mij heel speciaal zijn en die ik tijdens de feestdagen net een beetje extra mis. Voor hen wilde ik dit jaar een unieke kerstkaart maken, om ze te laten voelen hoe speciaal ze voor mij zijn. Door de moeite te nemen een kaart uit te zoeken en deze te personaliseren met een kerstwens die echt bij ons past, wil ik laten zien dat ik toch echt tijd voor hen neem. Tijd is immers het meest kostbare cadeau dat je aan iemand kunt geven en als ik dat niet live kan doen, dan doe ik dat op deze manier.

Uit het oog, maar niet uit het hart

Mijn ooms en tantes, nichtjes en neefjes en achternichtjes en neefjes in Italië zullen een dezer dagen een prachtige kaart ontvangen waarop ik in het Italiaans heb geschreven dat we ondanks de afstand aan hen denken. Uiteraard met liefs van ons drietjes én onze twee katten! De enige andere die zo’n kaartje ontvangt, is mijn beste vriendin. Zij woont in Amsterdam, voor mij dus aan de andere kant van het land. We zijn al bijna 25 jaar vriendinnen en ondanks dat we elkaar sinds 10 jaar niet meer zo vaak zien, weten we wat we aan elkaar hebben. Zoals we vroeger met Kinderen voor Kinderen meezongen: ‘Wij zijn vriendinnen, voor altijd jaar na jaar!’

In plaats van simpele kerstkaarten te kopen, koos ik er dus voor om via Kaartje2go een bestaand ontwerp aan te passen en de kaarten te versturen in gouden enveloppen met speciale sluitzegels. Zo wordt een kaart ontvangen echt een feestje! Het is een kleine moeite, maar wat mij betreft een groot gebaar. Een traditie die ik zeker in dit digitale tijdperk in ere wil houden!

Kerstmuziek

Hoewel ik dol ben op muziek, luister ik eigenlijk vrijwel nooit naar de radio. Totdat de feestdagen in beeld komen, dan luister ik dagelijks naar The Christmas Station van Sky Radio. Love it!

Nu Ella er is, betrap ik mezelf erop zelfs regelmatig mee te dansen. Ella vindt het hilarisch om naar mij te kijken en geniet er echt van als ik haar oppak om samen te dansen. Als we maar gek doen!

Kerstboom

Natuurlijk hoort ook een kerstboom bij dat echte kerstgevoel. Ik zet ‘m meestal pas na 5 december op, maar om de foto’s voor deze blog te maken zetten we ‘m dit jaar al een weekje eerder en stiekem vond ik dat helemaal niet erg! Kerstmuziek aan, Ella op de grond naast me en al dansend de boom versieren. Samen maakten we er al een feestje van! Daarmee is hopelijk meteen de toon gezet voor weer een nieuwe traditie: samen met Ella de kerstboom opzetten. Volgend jaar zal ze vast staan te springen om me te helpen!

Cadeautjes

Een laatste traditie die we in ere houden bij onze beide families, is het geven van kerstcadeautjes. Al heb ik een hekel aan het materialistische van deze traditie, ik vind het wel elk jaar weer leuk om originele cadeautjes te bedenken. Het moet immers niet gaan om het cadeau zelf, want zoals gezegd is het mooiste cadeau dat je elkaar kunt geven tijd. En dat is nou juist wat we tijdens de feestdagen doen: tijd met elkaar doorbrengen! Desondanks is het wel leuk om cadeautjes te geven en te ontvangen. Vooral de spanning: wat zou ik krijgen en wat zouden ze van mijn cadeautje vinden? Als Ella eenmaal wat groter is, wordt het natuurlijk wel heel erg leuk om cadeautjes onder de boom te leggen en haar te verrassen! Al wil ik haar wel graag meegeven dat al die andere tradities veel belangrijker zijn. Liefde, gezelligheid en vooral tijd voor elkaar vrijmaken. Dat geeft mij het echte kerstgevoel!

Verstuur jij met kerst ook echte kerstkaarten? En met welke tradities creëer jij dat echte kerstgevoel?

Dit artikel is tot stand gekomen samen met Kaartje2go. Voor meer informatie lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.