https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Zo maak ik babyhapjes voor Ella

babyhapjes

Die eerste babyhapjes aan je kindje geven, wat is dat leuk! Inmiddels smult onze Ella al twee maanden van haar groente- en fruithapjes. Met de nadruk op ‘smult’, want ze is er DOL op! Omdat ik regelmatig vragen krijg over wat Ella dan precies eet en hoe ik haar hapjes maak, vandaag een artikel met mijn ervaringen, tips en tricks!

De eerste babyhapjes

Wat vond ik het spannend, die allereerste babyhapjes! Zou ze het lusten, zou ze überhaupt iets binnenkrijgen of alles reflexmatig weer naar buiten duwen? Belangrijker nog: hoe zou haar lijfje erop reageren? We startten met hapjes toen Ella 4 maanden oud was. Ze had al behoorlijk veel interesse in eten en was (en is) sowieso een vrij hongerige baby, dus we besloten het gewoon te proberen!

Met succes, want Ella vond de hapjes vanaf het eerste moment fan-tas-tisch. In tegenstelling tot wat ik van iedereen hoorde en las, duwde ze het eten nauwelijks naar buiten en kreeg ze dus al meteen aardig wat binnen! Ik startte met zo’n 15 gram en bouwde dat langzaam uit. Telkens liet ik haar een paar dagen aan een nieuwe hoeveelheid wennen en gaf haar dan weer zo’n 5 tot 10 gram meer. Aangezien Ella de hapjes heerlijk vond en er goed op reageerde, zaten we met 5 maanden al op 125 gram en inmiddels (vanaf 6 maanden) op 200 gram. Ze eet nu ’s ochtends 200 gram fruit en ’s avonds 200 gram groenten met aardappelen en een half lepeltje plantaardige boter.

Groenten en fruit

Toen we met 4 maanden startten, kreeg ze alleen ’s ochtends een groentehapje. ’s Ochtends, omdat ze dan niet te moe was om iets nieuws te proberen. Groenten, omdat ze dan niet te zeer gewend zou raken aan de zoete smaak van fruit. Ik startte met losse smaken: courgette, wortel, bloemkool, broccoli, pompoen en doperwten. Telkens een paar dagen dezelfde smaak en dan weer een paar dagen een andere smaak. Toen ze eenmaal de meeste groenten had geproefd, startte ik met combineren. Na een tijdje kon ik aan die combinaties zo ook groenten toevoegen die ik te heftig vind om los te eten, zoals paprika en champignons.

Toen Ella eenmaal 125 gram groenten at, zijn we gestart met het fruithapje in de avond. Ook daar weer eerst losse smaken: in eerste instantie alleen appel en peer, later ook mango, perzik en meloen. Daarna ben ik weer gaan combineren en inmiddels bevat Ella’s menu ook kersen, banaan en druiven. Ze bleef haar groenten ’s ochtends eten totdat ze ook 125 gram fruit at, toen heb ik de hapjes omgewisseld. Wil je meer weten over Ella’s hele dagmenu? Laat het me weten, dan wil ik daar gerust ook een blog aan wijden!

Stomen en blenden

Voor nu even meer over die hapjes zelf. Hoe maak ik ze? Nou, ten eerste met de Philips Avent stomer/blender die we al vroeg in de zwangerschap kochten. Ideaal ding! Ik maak er momenteel gemiddeld 2½ portie per keer mee, maar toen Ella nog kleiner hapjes at haalde ik er natuurlijk nog veel meer porties uit. Je gooit gewoon alle ingrediënten in de kan, vult het apparaat met voldoende water en zet de timer aan om te stomen. Is het stoomproces voltooid, dan giet je eventueel overtollig water uit de kan en zet je die ondersteboven weer op het apparaat om te blenden. Klaar!

Groenten en fruit stoom ik 15 minuten, combinaties van groenten met aardappelen 20 minuten. Dat heb ik niet zelf verzonnen, maar stond gewoon in de handleiding van het apparaat 😉 Uiteraard zijn er ook fruitsoorten (en later wellicht ook groentesoorten) die niet gestoomd hoeven te worden, zoals banaan en druiven. Die pureer ik zo in het apparaat of voeg ik toe aan gestoomd fruit om daarna samen te pureren.

Babyhapjes bewaren

De babyhapjes bewaar ik in Philips Avent bewaarbekers, waar ik met een whiteboard marker opschrijf wat erin zit, mits het hapje de vriezer in gaat. In principe maak ik altijd één portie voor direct gebruik, één portie die ik in de koelkast zet voor de dag erna en wat er dan nog over is gaat de vriezer in. Momenteel zijn dat vaak delen van porties, zoals 50 gram of 130 gram. Welke hapjes in welke hoeveelheden de vriezer in gaan, schrijf ik op een blaadje dat op de koelkast hangt. Ik zag het namelijk al voor me dat ik over een half jaar ergens onderin een la verdwaalde hapjes tegen zou komen. Nu weet ik precies wat er in de vriezer zit! Bovendien kan ik zo gemakkelijk zien welke restjes ik kan combineren. Staat er nog 130 gram pompoen + broccoli op het lijstje en heb ik nu zo’n 70 gram aardappel + broccoli over? Mooi!

Om antwoord te geven op een van jullie vragen: ik heb dus geen vaste dag waarop ik hapjes maak. Aangezien ik voornamelijk vanuit huis werk, heb ik de flexibiliteit om de hapjes gewoon te maken wanneer dat nodig is. Alleen wanneer Ella haar hapjes van iemand anders of ergens anders krijgt, omdat ik les moet geven of omdat we ergens heengaan, zorg ik natuurlijk wel dat ik van tevoren iets heb gemaakt of check is of er nog iets in de vriezer ligt dat gebruikt kan worden. Ik kijk dus altijd wel een dag of twee vooruit en bepaal op basis daarvan wat ik maak en hoeveel ik daarvan maak. Maar werk je zelf veel buitenshuis, dan kun je natuurlijk prima één dag per week alle hapjes voor die week maken!

Lang leve de diepvries!

Wat die diepvries betreft heb ik overigens een goede tip, naar aanleiding van vragen of opmerkingen die ik hierover kreeg: diepvriesfruit en -groenten zijn ideaal om te gebruiken voor hapjes! Hier is niets aan toegevoegd, aangezien het direct wordt ingevroren is het minstens zo gezond als vers en meestal is het nog goedkoper ook. Als je bijvoorbeeld erwtjes uit pot gebruikt, is daar zout aan toegevoegd. Aan doperwten uit de vriezer niet! En die blokjes avocado uit de vriezer zijn niet alleen vaak een stuk goedkoper dan verse avocado’s, maar tenminste ook altijd rijp …

Een ander voordeel is dat je zo veel meer kunt variëren. Wat fruit betreft zitten we nu immers in een karig seizoen, maar in de vriezer kun je wel perziken, kersen en mango vinden! Je hoeft het maar in de blender te gooien, niet eens te schillen of te snijden. Wie zegt dat hapjes maken veel werk is, heeft de diepvries nog niet ontdekt 😉

Overigens kun je deze hapjes ook prima weer invriezen! De angst rondom iets niet opnieuw invriezen, is vooral gegrond wanneer het om dierlijke producten gaat. Maar als je fruit en groenten eenmaal bereid hebt, kun je ze gerust nog een keer invriezen. Ik stoom alles wat uit de vriezer komt dus wel altijd even en als ik daarna iets over heb, gaat dat (als het eenmaal geleidelijk afgekoeld is) weer de vriezer in. Ideaal!

Recepten voor babyhapjes

Ruim twee maanden geleden leek alles wat ik nu doe ook voor mij nog abracadabra, maar inmiddels weet ik niet anders meer. Hoewel het natuurlijk blijft veranderen, want over niet al te lange tijd mag Ella’s menu weer uitgebreid worden met rijst of pasta en zelfs peulvruchten. Zo worden haar babyhapjes steeds meer echte maaltijden en kan ik binnenkort ook meer ‘recepten’ voor haar gaan bedenken!

Aangezien jullie nu al vroegen welke hapjes ik Ella regelmatig geef, een aantal combinaties ter inspiratie:

Fruit

 • Appel + peer
 • Appel + kers
 • Appel + mango
 • Appel + banaan
 • Appel + perzik
 • Peer + avocado
 • Peer + banaan
 • Peer + mango
 • Kers + mango
 • Banaan + druiven

Groente

 • Wortel + broccoli
 • Wortel + doperwten
 • Broccoli + bloemkool
 • Pompoen + courgette
 • Pompoen + wortel + paprika
 • Aardappel + wortel
 • Aardappel + bloemkool
 • Aardappel + wortel + champignons
 • Zoete aardappel + broccoli
 • Zoete aardappel + snijbonen
babyhapjes

Moedermaffia

Na dit hele verhaal over mijn ervaringen met het maken van babyhapjes, vind ik het wel belangrijk nog even een opmerking te maken over de kritiek die sommige ouders ongetwijfeld zullen hebben over de manier waarop ik Ella voed. De een vindt dat baby’s pas vanaf 6 maanden vaste voeding mogen krijgen, de ander vindt dat ze geen gepureerde hapjes moeten eten en weer een ander kiest voor potjes groenten en fruit. Joh, allemaal prima! Dit is hoe ik het doe en hoe het voor ons goed voelt. Ik ben absoluut geen expert en kan je dan ook geen adviezen geven, ik kan je alleen inspiratie bieden door te vertellen en te laten zien wat voor ons werkt.

Iedereen heeft zo zijn of haar redenen om voor een bepaalde methode te kiezen en ook ieder kind heeft andere behoeften. Laten we elkaar respecteren en helpen door middel van tips, in plaats van elkaar aan te vallen en af te kraken. We willen toch allemaal niets minder dan het beste voor ons kind? Laten we dan eens beginnen met het goede voorbeeld geven!

babyhapjes
Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.