https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Een kijkje in Ella’s kledingkast

De kledingkast van een baby, die is toch om bij weg te smelten?! Die kleine kleertjes, stoere outfits of té snoezige pakjes. Het is verleidelijk om helemaal los te gaan met shoppen, maar toch doe ik het niet. Ella’s kledingkast is net als die van mijzelf, vrij minimalistisch. Heerlijk die rust! Ik geef geen bakken met geld uit, weet altijd welke kleertjes haar op dit moment passen en heb genoeg ruimte over in haar kast. Ben je benieuwd wat ze dan zoal draagt, waar ik het vandaan haal en hoe ik haar kast heb ingericht? Ik geef je vandaag een kijkje in Ella’s kledingkast!

Overzicht

Het fijne van niet al te veel kleding hebben is dat je echt overzicht houdt. Ik weet precies wat er in Ella’s kledingkast hangt of ligt én waar. Datzelfde geldt voor mijn eigen kledingkast. Ik kom nooit items tegen die ik al maanden niet meer heb gezien of al vergeten was. Ik hoef ook nooit mijn kast om te gooien van zomer- naar winterkleding of andersom. Het hangt en ligt er gewoon allemaal tegelijkertijd in!

Indeling kledingkast

In Ella’s kledingkast hangen links haar vestjes en jurkjes en rechts haar shirtjes. Aan beide kanten hangen links van het midden de items die nu passen, daarnaast een aantal lege hangers als afscheiding en rechts daarnaast de items in de volgende maat. Zo kan ik in één oogopslag zien of kledingstukken in de volgende maat bijna passen en zie ik ook meteen of ik al voldoende heb in de volgende maat. Aan de linkerkant van de kast liggen daaronder broekjes die nu passen (vooraan) en broekjes in de volgende maat (achteraan). Aan de rechterkant van de kast liggen in een doos haar maillots en daarvoor haar pyjamaatjes, ook weer gesplitst in haar huidige maat en een maat groter. In de twee dichte doosjes die daar staan, liggen kleertjes in nog één maat groter.

Disclaimer

Uiteraard zaten er op het moment dat ik deze foto maakte wel wat kledingstukken in de was. Ze heeft dus wel wat meer kleertjes dan je hier ziet, maar ook niet heel veel meer. Aangezien we meestal in het weekend alle was opruimen, zorg ik ervoor dat ze voor iedere dag van de week een outfit heeft. Dat is genoeg! Ik zet de wasmachine wel doordeweeks al aan, dus mocht ze na een ongelukje geen schone kleding meer hebben, dan kan ik die zo uit de mand met schone was plukken.

Oh, en nog een disclaimer: de kleding in de volgende maat die steeds al klaar hangt of ligt bevat kleertjes van maat 62 t/m maat 74, want sommige items in maat 62 vallen zo groot uit dat ze nog steeds te groot zijn! Dus ook daarin zit nog een splitsing van wat bijna past en wat toch nog wel eventjes zal duren. Haar kast is dus alsnog aardig gevuld, maar voornamelijk met kleding die ze ergens in het komende jaar zal passen.

Ella draagt nu maat 62/68, maar heeft bijvoorbeeld ook nog één pyjamashirtje in maat 56 en draagt juist ook al één broekje in maat 74. Er hangt al maanden een trui in maat 62 op haar te wachten, maar daar past ze nog steeds bijna twee keer in. Wie zelf kinderen heeft, weet dat die maten soms he-le-maal niets zeggen 😉

Ongebruikt beddengoed

Terug naar de indeling van Ella’s kledingkast: in de linkerlade liggen alle rompers die nu passen, zowel met korte mouwen als met lange mouwen. In de rechterlade liggen haar sokjes en twee zwembroekjes (maat 68 en maat 74).

Onderin links liggen op de bovenste plank ledikantdekens, die ze nog nooit heeft gebruikt. Aangezien madam haar hele bed door walst, slaapt ze in alleen een dikke slaapzak. Daarnaast ligt er een tweede boxkleed, die ze ook niet veel gebruikt, want ze ligt zelden in de box. Daaronder liggen nog wat extra hangers en lege doosjes én een doosje waarin ik kleertjes leg die te klein zijn geworden, maar die ik wel wil bewaren. Als het doosje vol is berg ik die kleertjes op in een grotere doos op zolder.

Aan de rechterkant liggen onderin op de bovenste plank dekentjes voor in de wandelwagen (en eerder in de wieg) en haar huidige slaapzakken. Onderin liggen slaapzakken die nog te groot zijn en wat kleren die nog veel te groot zijn.

In Ella’s commode leg ik setjes klaar, zodat ik ’s ochtends direct een outfit uit de lade kan trekken. En mocht papa haar eens onverwachts schone kleertjes aan moeten doen, dan loop ik niet het risico dat hij een of andere hysterische combinatie uit de kast trekt 😉

Kleding in overvloed

Aan kleding in grotere maten dus geen gebrek, zoals je kunt lezen. Dat komt doordat ik tijdens mijn zwangerschap op twee adresjes flink wat tweedehands kleding heb gekocht en nog steeds regelmatig van iemand kleding in een paar maten groter overneem: voor mij meteen wat fijne items voor een lage prijs en voor de verkopers een leuk zakcentje. Nu Ella er eenmaal is vind ik sommige kleertjes echter toch niet zo leuk en aangezien Ella een slank poppetje is past ze helaas soms ook niet in het juiste seizoen in de juiste kleren.

Datzelfde geldt voor kleertjes die we gekregen hebben als kraamcadeautje: daar hangen er ook nog wel een aantal van tussen. Sommige items vind ik zelf nou eenmaal niet zo leuk en sommige passen gewoon echt niet in het juiste seizoen. Zomerkleding in de winter kan natuurlijk prima met een vestje, maar de winterkleding die ik kreeg om rond deze tijd te kunnen dragen zal Ella zo rond de eerste hittegolf van het jaar wel passen …

Een deel van die kleding gaat dus ongedragen weer in de verkoop of naar een goed doel! Geen punt, zo maken wij er weer iemand anders blij mee en aangezien we het niet zelf nieuw gekocht hebben en ook niet weggooien, is het geen extra aanslag op het milieu 🙂

Tweedehands en nieuwe babykleding

Wat baby- en kinderkleding betreft is tweedehands kopen daarom sowieso een aanrader. Ze dragen het maar zo kort! Toch vind ik het, eerlijk is eerlijk, ook wel erg leuk en fijn om nieuwe kleertjes te kopen. Ella’s kledingkast is dus een mooie mix van nieuw en tweedehands! Aangezien ik niet veel koop, is dat ook prima te doen. Zowel voor onze portemonnee als vanuit een duurzaam oogpunt. Als ik zelf nieuwe kleertjes koop, let ik er immers wel op dat het items van goede kwaliteit zijn, zodat ik ze zelf kan bewaren voor een eventueel tweede kindje of weer kan verkopen. Om merken geef ik niets, als de kleding maar degelijk, functioneel en natuurlijk mooi is. Zo merkte ik vanzelf dat ik in de newborn fase vooral Noppies, Hema en Prénatal heel fijn vond, maar heb ik nu ook wat kleertjes van bijvoorbeeld B.Nosy, H&M en Zara. Ik weet het, niet de meest duurzame winkels, maar ik ben ook maar een mens!

Ik hou overigens vooral van rustige kleding: wel kleurrijk, maar niet met allerlei teksten, glitters of gekke patroontjes. Zolang ik nog bepaal wat Ella draagt, geniet ik van die heerlijk rustige outfits. Er komt immers vast een tijd waarin ze alleen maar prinsessenjurken wil dragen 😉

Hoe doen jullie dat met kleding voor jullie kindjes? Tweedehands of nieuw? Bepaalde merken of van alles wat? Precies genoeg of niet te stoppen met shoppen?

Dit artikel is tot stand gekomen samen met Jayno.nl. Voor meer informatie lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.