https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Mijn 5 belangrijkste tips voor een goede nachtrust

Wie van jullie houdt van slapen? Eerlijk, ik was er nooit zo’n held in. Ging veel te laat naar bed, lag best vaak wakker en mijn wekker stond zelden op dezelfde tijd. Voordeel van onderneemster zijn 🙂 Maar toen was daar Ella! Nu is mijn nachtrust heilig, want ik ben zelf niet meer degene die bepaalt hoeveel ik slaap. Dus zorg ik ervoor dat ik alle stoorzenders waar ik wél invloed op heb, uit de weg ruim! Wie weet heb je er wat aan: bij deze mijn tips voor een goede nachtrust – spokende baby’s uitgezonderd 😉

nachtrust

Meditatie

Allereerst even een echte life hack wat mij betreft: meditatie. Ik had vrijwel altijd grote moeite met in slaap vallen, totdat ik mijn eigen meditatie ging volgen. Drie keer per week eindig ik mijn les met een meditatie, meestal een bodyscan. Deelnemers vallen er soms zelfs van in slaap! Overigens hoor ik vaak dat ik een heerlijke meditatiestem heb en dat ik er meer mee zou moeten doen. Iemand interesse in meditaties alla Giulia? Let me know!

Terug naar dat slapen. Eerder gebruikte ik wel eens meditaties om in slaap te vallen en gedurende de hele zwangerschap van Ella luisterden we muziek via Google Home. Ook echt een tip! We zetten via Spotify een rustige playlist op en zeiden tegen Google dat de muziek na 20 minuten moest stoppen. Binnen die tijd sliep ik vrijwel altijd wel!

Toen Ella eenmaal bij ons in de kamer sliep, deden we dat uiteraard niet meer. Hoe moe ik ook was, ik bleef moeite houden met in slaap vallen! Tot ik mijn eigen meditatie eens volgde. In gedachten hoorde ik mezelf praten en met mijn aandacht ging ik mijn hele lichaam door: ik ontspande mijn grote tenen, mijn kleine tenen, mijn hielen, mijn enkels… Verder kom ik vaak niet eens meer! Door heel bewust mijn volledige aandacht te richten op die specifieke lichaamsdelen en ze op mijn uitademing te ontspannen, kom ik blijkbaar tot rust. Simpelweg een kwestie van even geen ruimte om te piekeren, denk ik zelf 😉 Maar hé, het werkt!

meditatie

Donker

Een tweede en heel belangrijk punt voor mij is licht. Of eigenlijk vooral: geen licht. Serieus, mijn oogleden lijken wel doorschijnend, want ik zie elk beetje lichtinval nog met mijn ogen dicht. Wat mij betreft moeten we ’s nachts dus letterlijk geen hand voor ogen kunnen zien. Ik kan dan ook heel goed mijn weg vinden in het donker 😉 Wij hebben geen hele kleine slaapkamer, maar er staan toch genoeg spullen in, dus we hebben ‘m wel zo ingericht dat de weg naar de deur voor ons beiden volledig vrij is. Ik heb zelf de kortste weg, omdat ik er het vaakst ’s nachts uit moet voor Ella of om naar de wc te gaan. Manlief racet er regelmatig uit voor de brandweer, maar gebruikt dan het licht van zijn pager om zijn weg te vinden.

Uiteraard was het voor mij dus een harde eis dat er ab-so-luut geen licht van onze slaapkamerramen af mocht komen. Toen we ons huidige huis kochten, waren alle slaapkamers gelukkig al voorzien van rolluiken! Alleen op zolder hebben we een dakraam waar vooral in de zomer veel licht door schijnt. Daar is een verduisterende rolgordijn gelukkig de ideale oplossing voor. Zo kan de deur naar de zolder open blijven staan (wel zo handig voor de katten die daar hun kattenbakken hebben staan), zonder dat er veel licht via de trap onze slaapkamer binnen schijnt. Overigens ook erg fijn in de zomer, anders wordt het daar op zolder echt een broeikas!

Wat mij betreft zijn rolgordijnen en rolluiken dus echte ‘night savers’! Slaap je echter met je deur open, zoals wij, dan komt er vrijwel altijd nog wel enig licht van beneden. Wie weet plaatsen we ooit een rolgordijn of jaloezie op maat bij de voor- en achterdeur, zodat we ook daar minder last van hebben. Maar een slaapmasker houdt voor mij dat laatste beetje licht gelukkig ook tegen!

nachtrust

Ontspanning

Hoe verleidelijk het ook is om ’s avonds als Ella in bed ligt eens even flink door te werken of het huis onder handen te nemen, verstandig is het niet. Voorheen werkte ik nog wel eens als een malle door, om vervolgens als een oververmoeide stuiterbal mijn bed in te duiken. Werkt niet!

Als moeder én onderneemster moet ik mijn tijd optimaal benutten, dus ik werk ’s avonds alsnog regelmatig. Máár ik bewaar de complexe opdrachten of actieve huishoudelijke klussen voor overdag! ’s Avonds zorg ik dat de woonkamer en keuken opgeruimd en gepoetst zijn, meer niet. Als ik moet werken, doe ik dat lekker opgekruld op de bank. Geen pittige SEO-teksten, maar wel een blog of wat social media content voor een opdrachtgever. Op mijn gemak! De app f.lux schroeft de helderheid van mijn beeldscherm na zonsondergang vanzelf terug, zodat ik niet geprikkeld wordt door dat felle licht.

Hoef ik niet te werken, dan kijk ik het liefst samen met manlief een van onze favoriete series. Het allerliefst zou ik de rust weer vinden om te lezen, maar dat lukt me momenteel meestal toch niet. Maar hé, de zelfkennis is er al 😉

Pyjama

Volgens mij is dit echt een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar een pyjama of nachtkleding dragen is voor mij dus echt een ramp. Tot Ella geboren werd sliep ik altijd naakt en dat schijnt zelfs hartstikke gezond te zijn! Nu Ella er is draag ik wel altijd ondergoed, omdat ik er ’s nachts toch zeer regelmatig uit moet en haar natuurlijk voed. In het begin vond ik dat dus echt wennen en na bijna 8 maanden irriteert het me nog regelmatig dat er iets niet lekker zit. Gelukkig echter niet zo erg dat ik er niet van kan slapen, maar dat had ik dus wel toen ik een tijdje in voedingspyjama sliep. Ik voedde Ella immers vaak 2 keer per nacht, dus dan vond ik het wel handig om iets aan te hebben. Nou, daar was ik zo klaar mee! Telkens als ik me in bed omdraaide zat dat shirt weer scheef en voelde ik ergens iets trekken of kriebelen. Vreselijk! Nu slaap ik dus gewoon in m’n ondergoed en trek ik mijn badjas (en sokken) aan als ik naar Ella toe ga. Die schuif ik immers net zo gemakkelijk aan de kant om te voeden!

nachtrust

Snacken

Een laatste tip, die misschien niet direct voor de hand ligt, is een kleine snack nemen voordat ik naar bed ga. Sommige mensen doen het prima op 3 maaltijden per dag, maar ik ben zo’n persoon die dus altijd iets moet eten voordat ze naar bed kan. Tenzij ik er al om 19.00 uur in duik, maar dat is gelukkig pas zelden voorgekomen. We eten gewoonlijk vrij vroeg, rond 17.00 of 17.30, omdat Ella dan haar groentehapje krijgt en we zo gezellig samen kunnen eten. Ga ik om 21.00 uur naar bed, dan begin ik rond die tijd wel weer honger te krijgen! Of ik lig ’s nachts wakker van de honger nadat ik Ella heb gevoed. Ligt zij weer te slapen, lig ik wakker met een knorrende maag…

Iets eten voordat ik naar bed ga doet wonderen! Máár, ik moet ook weer niet te veel eten voordat ik ga slapen. In het weekend willen we wel eens een serie kijken met zelfgemaakte popcorn erbij en ook voor wat zoute sticks zwicht ik zo nu en dan. Eet ik daar te veel van, dan word ik ’s nachts vaak zwetend wakker! Mijn lijf is dan zo druk bezig met verteren, dat ik het er warm van krijg. Niet alleen lig ik daardoor wakker, ik wil ook direct het bed weer verschonen!

Conclusie: de gulden middenweg werkt. Het liefst eet ik nu ’s avonds een banaan, een paar dadels met pindakaas of een klein schaaltje sojayoghurt. Geen honger én geen zweet!

5 tips voor een goede nachtrust

Met een heleboel tekst en uitleg eromheen, kom ik dus uit op 5 tips die mij echt helpen aan een goede nachtrust. Spookt Ella eens niet, dan lig ik tenminste niet wakker door een van deze andere stoorzenders!

  1. Gebruik meditatie (of muziek) om in slaap te vallen
  2. Zorg voor een donkere slaapkamer
  3. Ontspan voordat je gaat slapen
  4. Draag geen kleding waaraan je je irriteert
  5. Neem een kleine snack voordat je naar bed gaat

Wat is jouw ultieme tip voor een goede nachtrust?

nachtrust

Dit artikel is tot stand gekomen samen met Veneta. Voor meer informatie lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.