https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Ella’s eet- en slaapritme (7 maanden)

Slaapt Ella door? Hoeveel dutjes doet ze? Wat eet ze en wanneer doet ze dat? Oftewel: wat is Ella’s eet- en slaapritme? Zelf vind ik het altijd interessant om te lezen wat het ritme van andere baby’s is, dus het werd hoog tijd om eens een dagboekje van Ella te delen!

Eet- en slaapritme 6 tot 8 maanden

Het eet- en slaapritme waarin Ella nu zit, volgt ze al een tijdje. Sinds we met 6 maanden brood introduceerden, zijn haar voedingen overdag nauwelijks meer verplaatst. ’s Nachts wisselt ze er nog flink op los: als ze niet helemaal fit is heeft ze vrijwel altijd twee nachtvoedingen nodig, momenteel is het er meestal één en ze heeft aan het begin van dit jaar ook een paar nachten helemaal doorgeslapen.

Ook qua dutjes zitten we al een tijdje in hetzelfde ritme. Afhankelijk van hoeveel voedingen ze ’s nachts heeft en hoe laat (of beter gezegd: hoe vroeg) ze de dag begint, verschuiven die dutjes iets naar voren of naar achteren. Maar het zijn er vrijwel altijd drie! Een hele enkele keer meldde ze zich ’s nachts vrij laat nog voor een voeding, lag daarna bijna een uur te kwebbelen en sliep vervolgens tot half 8 uit. Daarmee verviel direct het eerste dutje! Nu ze echter meestal tussen 5 uur en 6 uur klaar is met de nacht, zijn die drie dutjes echt wel nodig.

Voedingsschema 7 maanden

Ella’s voedingsschema ziet er momenteel meestal zo uit:

05.00 – 6.00Borstvoeding
09.00 – 09.30200 gram fruit
12.00 – 12.301 tot 1½ boterham met pindakaas en boter + jam
14.00 – 14.30Borstvoeding
17.00200 gram aardappelen + groenten met een lepeltje plantaardige boter
19.00Borstvoeding
NachtBorstvoeding op verzoek

Zoals gezegd komt ze soms wat eerder of later voor die eerste borstvoeding, afhankelijk van wat ze die nacht heeft uitgespookt. Haar fruithapje eet ze wel altijd tussen 09.00 en 09.30 uur, meestal meer richting 09.00 uur. Hoe laat ze haar boterham precies eet hangt af van wanneer ze klaar is met haar tweede dutje, maar meestal is het 12.00 uur. ’s Middags geef ik vrijwel altijd rond 14.00 uur borstvoeding, zeker omdat ze vaak meteen daarna gaat slapen. Haar avondeten krijgt ze ook altijd om 17.00 uur en vervolgens krijgt ze de laatste borstvoeding direct voor het slapengaan. Héél soms slaapt ze dan door tot de volgende ochtend, maar de keren dat dat is gebeurd zijn nog steeds op twee handen te tellen. Meestal meldt ze zich één keer ’s nachts, momenteel is dat telkens tussen 23.00 uur en 01.00 uur. Vervolgens hoop ik dat ze in ieder geval tot 6.00 uur slaapt, maar het was de laatste tijd ook vaak 5.30 en één keer zelfs 4.45 uur!

eet- en slaapritme

Slaapritme 7 maanden

Ella slaapt dus meestal niet door. Is het alleen maar een voeding zo ergens rond middernacht en dan weer 6.00 uur, dan ben ik echter hartstikke tevreden! Even een klein half uurtje met haar schommelen in de schommelstoel terwijl zij lekker drinkt, vind ik helemaal niet erg. Ik doe mijn ogen dicht en wieg ontspannen heen en weer. Ze valt tijdens of na het drinken weer tegen mij aan in slaap en zo leg ik haar dan weer terug in bed.

Vermoeiender wordt het natuurlijk wanneer ze zich naast die voeding nog een paar keer meldt, vaak om onverklaarbare redenen. Soms heeft ze haar speen nodig, soms een knuffel, soms huilt ze even maar valt dan zelf weer in slaap en soms heeft ze gewoon zin in een theekransje of weet ze juist niet wat ze met zichzelf aan moet. Over het algemeen geldt bij Ella dat wanneer ze overdag dutjes doet van 30 minuten, 1 uur en 1 uur, ze ’s nachts vrij goed slaapt! Ik maak haar overdag inmiddels dus ook wakker als ze na een uur nog slaapt. Langer werkt bij haar echt averechts! Korter werkt helaas ook niet bevorderend, maar langer dutten kan ik natuurlijk niet afdwingen. Ze doet namelijk ook vaak drie dutjes van 30 minuten en dat blijkt dan overdag toch voldoende te zijn voor haar! ’s Nachts gaat ze dan echter wel vaak meer spoken …

Dutjes

De tijden waarop Ella overdag slaapt zijn nu vrij regelmatig. Ze gaat twee uur nadat ze ’s ochtends wakker is geworden weer naar bed. Momenteel dus meestal tussen 7.30 uur en 8.00 uur. Dat eerst dutje duurt vrijwel altijd 30 minuten, daar kan ik de klok op gelijk zetten!

Over het algemeen gaat ze vervolgens twee uur nadat ze wakker is geworden weer slapen. Slaapt ze dus van 8.00 uur tot 08.30 uur, dan gaat ze rond 10.30 uur weer slapen. Dit rekt ze de laatste tijd echter wel steeds meer, dus vaak zit er ook tweeënhalf of soms zelfs drie uur tussen. Uiterlijk 11.00 uur wil ik haar toch wel graag weer in bed hebben, zodat ze uiterlijk om 12.00 uur klaar is met slapen. Dit dutje duurt dus 30 minuten tot 1 uur. Als ze na 1 uur nog slaapt, maak ik haar wakker. Heel moeilijk is dat niet: zodra ik de deur opendoe spert ze haar ogen al wijd open. Zo diep sliep ze dus toch al niet meer 😉

Haar laatste dutje doet Ella weer twee tot drie uur nadat ze is wakker geworden uit haar tweede dutje. Deze tijd is wat flexibeler, omdat ik haar niet te vroeg in bed wil leggen voor dit dutje. Meestal gaat ze dus tussen 14.15 uur en 14.45 uur weer slapen, zodat ze de tijd heeft om weer een uur te slapen. Ze moet immers om 16.00 uur altijd weer wakker zijn, anders is ze om 19.00 uur niet moe genoeg! De laatste tijd merk ik zelfs dat al ze pas om 16.00 uur wakker is, ze om 19.00 uur al moeite heeft om in slaap te vallen. Voor Ella werkt het dus het beste om tussen 15.00 uur en 15.30 uur al wakker te zijn. Aangezien ze lang niet altijd een uur slaapt, is dat meestal ook het geval. Vanmiddag lag ze om 14.15 in bed en was ze er om 14.45 alweer klaar mee!

Vervolgens is het best een lange ruk tot 19.00 uur en al vrij snel nadat ze wakker is geworden uit dat laatste dutje wordt madam hangry. Ze blijft maar mopperen, totdat ik haar een stukje brood geef! Daar gaat ze dan vervolgens vrolijk de hele kamer mee rond. Ach, mama (of papa) stofzuigt wel weer! Als ze haar avondeten eenmaal op heeft, is Ella echt de vrolijkheid zelve. Dan heeft ze energie voor tien en kan ze heerlijk zelf spelen!

Herkenning

Al met al heb ik absoluut niets te klagen. Hoewel de meeste baby’s om ons heen al maandenlang doorslapen, weet ik dat het ook veel erger kan. Zelf duik ik elke dag tussen 21.00 uur en 22.00 uur mijn bed in en sprokkel zo meestal toch 7 uur slaap per nacht bij elkaar! 7 uur aan één stuk slapen heb ik als moeder nog nooit gered, maar ik functioneer zo toch prima. Zolang ik maar op tijd naar bed ga! Aangezien het nu ik dit typ al (!) 20.30 uur is, wordt het dus hoog tijd om af te ronden 😉

Als je zelf kinderen hebt ben ik benieuwd of je herkenning vindt in Ella’s eet- en slaapritme? Of hielden/houden jouw kinderen er juist een heel ander ritme op na? Ik vind het fascinerend hoe dit naarmate ze ouder worden steeds meer gaat verschillen! Daarom wil ik je wel even op het hart drukken dat dit eet- en slaapritme bij onze Ella past, maar natuurlijk absoluut geen leidraad is voor andere baby’s. Ieder kind heeft zijn of haar eigen behoeften en voorkeuren. Wij hebben Ella ook absoluut niet in een bepaald ritme geduwd, maar passen ons vooral aan aan wat voor haar werkt. Dat is op dit moment dus dit ritme en daar kan ik voorlopig prima mee leven!

eet- en slaapritme
Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. 27/02/2020 / 12:46

  Wat een korte dutjes doet je dochter! Zo zie je maar, elk kind is heel verschillend. Onze jongens waren allebei flinke slapers overdag (zodra ze wilden slapen) – en deden dutjes van 2 a 3 uur, tot soms wel 4 uur. En dat na hun 2e jaar nog 2 maal daags. Ze sliepen beiden ‘s middags ook tot na hun 4e jaar. Dat is best lang. ‘S Nachts sliep met name de oudste beroerd. Die werd gerust 10 keer per nacht wakker. Inmiddels weten we dat hij erg makkelijk overprikkeld raakt. Dat voelden we toen ook wel aan, overigens. We hebben wel geprobeerd ze overdag korter te laten slapen ten gunste van de nacht, maar dat werkte slecht. Uiteindelijk gingen ze beiden rond de 3 jaar pas doorslapen. En de jongste werd dan nog wel eens wakker voor zijn speen (daar was hij mee vergroeid!). Dat waren pittige jaren. Nu slapen ze (ze zijn nu 9 en 10) overigens al weer jaren prima. En – off topic – eten ze ook prima. Dat was na de dreumes periode namelijk ook wel anders tot een jaar of 3 geleden. Elk kind is anders. Ik ken ook kinderen die met 10 maanden al helemaal geen dutjes meer deden en dat prima trokken. Voor mij haast onvoorstelbaar. De truc en uitdaging als ouder is denken vooral te ontdekken wat voor jouw kind werkt. Bij ons sliepen ze bijvoorbeeld beter na een zware papfles, maar ik ken ook kinderen die met zo’n volle buik juist niet konden slapen.

  • Giulia Califano
   28/02/2020 / 08:55

   Inderdaad, korte dutjes hier! 2 tot 3 uur, dat lijkt me wel heel luxe haha. Dat hoor je vaak inderdaad, dat overdag korter slapen ook voor slechtere nachten zorgt. En dat merk ik hier ook! Als ze echt maar 3 keer 30 minuten slaapt, is ze ’s nachts meestal ook onrustiger. Het is zoals je zegt een kwestie van ontdekken wat voor jou kind werkt! Plus heel veel acceptatie 😉 Gelukkig mogen jullie nu lekker doorslapen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.