https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Thuiswerken met een baby: mijn ervaringen & tips

Thuiswerken, het is opeens helemaal hip! Grapje, natuurlijk. Mits we deze situatie serieus nemen en ons aan de maatregelen houden, horen onschuldige grapjes er wat mij betreft absoluut bij. Lachen is immers gezond 😊 En als er iets belangrijk is op dit moment, is het wel onze gezondheid! Hoe gaat het met jou? Thuis aan het werk of is dat voor jou niet mogelijk? Respect voor iedereen die aan het front staat in deze strijd! Het is voor ons allemaal wennen, voor sommigen een enorme financiële klap en voor anderen héél hard werken. Ben jij een van de gelukkigen die alleen al levens kan redden door thuis te blijven? Maar moet je tegelijkertijd op je kind(eren) passen? Dan heb ik misschien wat tips voor je! Voor mij is thuiswerken met een baby immers niet nieuw: dat doe ik al meer dan een half jaar. Bij deze dus mijn ervaringen en tips!

thuiswerken

Thuiswerken met een baby

Spoiler alert: ik heb geen quick fix. Geen magische truc om 8 uur op een dag te kunnen werken. Als ik net zoveel kon werken mét baby als zonder, dan was ik een heel stuk rijker! Daarnaast blijven kinderen zich natuurlijk ontwikkelen, dus in elke nieuwe fase moet je jezelf weer aanpassen en andere manieren bedenken om toch te kunnen werken. Ella zit op dit moment niet in de gemakkelijkste fase, aangezien ze sinds ruim een week kan staan. Ze trekt zich overal aan op, dus niets is meer veilig en ze valt regelmatig behoorlijk hard. Een paar weken geleden kon ze echter juist zo fijn zelf spelen dat ik wel meer dan 30 uur per week kon werken!

staan

Mijn ervaringen en tips

Toch zijn er wel een aantal aspecten die blijven terugkomen. Deze gelden in ieder geval voor Ella, maar jouw kindje is misschien weer heel anders. Ella is een druktemaker die dus echt nooit stil ligt en snel verveeld raakt. Continu met haar spelen is echter ook niet de oplossing: ten eerste krijg ik dan niets gedaan en ten tweede leert ze zo niet zelf te spelen. De truc is voor ons dus om haar te blijven uitdagen, zodat ze zichzelf regelmatig een tijdje zelf kan vermaken. Hoe ik dat doe? Nou, onder andere zo!

spelen

Verander van locatie

De tip die hier het allerbeste werkt, is regelmatig wisselen van werk- en speelplek. Thuiswerken doe ik voornamelijk in de woonkamer, maar inmiddels heeft Ella elke hoek van de kamer wel gezien en zijn ook de meubels niet meer zo interessant als ze ooit waren. Neem ik haar mee naar boven, waar we sinds een paar weken een traphekje hebben, dan gaat er een wereld voor haar open. Daar zijn we immers niet zo vaak en valt heel veel te ontdekken!

Meestal doe ik dan wat huishoudelijke klusjes, zodat die al zijn weggewerkt. Maar als ze lekker braaf aan het tijgeren en ontdekken is, kan ik ook prima even mijn laptop openklappen! Veranderen van omgeving doet hier soms echt wonderen.

thuiswerken

Op dezelfde hoogte

Wat Ella ook heel fijn vindt, is op dezelfde hoogte zijn als ik. Samen op de bank, aan tafel of op de grond. Zodra ik op mijn buik op de grond ga liggen, begint ze te lachen! Vaak is ze echter al tevreden als zij kan spelen terwijl ik erbij zit. Ik ga dan ook regelmatig bij haar op de grond zitten en werk wat via mijn telefoon of pak zelfs m’n laptop erbij. Meestal werkt dit niet heel lang en zeker niet meer nu ze er een sport van maakt om bovenop mij of over mij heen te klimmen, maar toen ze wat kleiner was werkte dit behoorlijk goed om haar zelfstandig te laten spelen. Zolang mama maar in de buurt en op gelijke hoogte was!

thuiswerken

Speelgoed rouleren

Inmiddels ligt de vloer in onze woonkamer dus elke dag he-le-maal vol met speelgoed. Ella sleept het overal vandaan en overal mee naartoe. Daarnaast speelt ze natuurlijk ook heel erg graag met allerlei dingen die helemaal niet als speelgoed bedoeld zijn, zoals schoenen of tijdschriften. Nu ze echter al een hele poos echt kan spelen, is ze op het meeste speelgoed wel een beetje uitgekeken. Een knisperboekje dat ze met Sinterklaas kreeg en toen echt een hit was, laat ze nu links liggen. Bijtringen, boekjes en bakjes blijven soms zelfs in de kast liggen. Allemaal niet meer interessant, dat heeft ze lang genoeg bestudeerd.

Daarom gaf ik haar begin deze week een doos met blokken waar ze nog niet eerder mee heeft gespeeld. Prachtig vond ze het! Mama en papa bouwen torentjes en Ella breekt ze af. Ze sleept de blokken mee naar de keuken of naar de gang en het liefst ligt ze óp een kist met haar handjes in de blokkendoos te graaien. Ondertussen haalde ik wat ander speelgoed van haar weg, zodat ze dat een tijdje niet ziet. Is ze binnenkort uitgekeken op haar blokken, dan tover ik dat speelgoed tevoorschijn en is het weer als nieuw! Ze heeft zichzelf dan immers verder ontwikkeld en bekijkt het speelgoed dan weer met compleet andere ogen. Op deze manier blijf ik speelgoed rouleren, zodat ze telkens uitgedaagd wordt om nieuwe dingen te ontdekken. Het is geen wondermiddel, maar ze is tenminste weer eventjes zoet!

thuiswerken

Mama of papa helpen met thuiswerken

Een baby kan natuurlijk nog niet bepaald helpen met thuiswerken of het huishouden, maar soms werkt het hier toch om Ella erbij te betrekken. Het komt niet heel vaak voor, maar af en toe blijft ze best een tijdje braaf naast me op de bank zitten kijken wat ik doe. Als ik typ verschijnen de letters immers in rap tempo op het scherm en dat vindt ze wel interessant om te zien!

Als ik granola maak, neem ik haar mee naar de keuken. Zet ik een wasmachine aan, neem ik haar mee naar zolder. Oefen ik mijn lessen, dan komt ze op mijn yogamatje liggen. Het werkt lang niet altijd, zeker niet met een druktemaker als Ella, maar ik probeer haar wel nu al zoveel mogelijk te betrekken bij wat ik doe zodat ze als ze wat groter is echt kan ‘helpen’. Papa maakte een tijdje geleden een learning tower voor haar en aangezien ze nu al zelf kan staan, duurt het niet lang meer voordat ik haar daar veilig in kan zetten of ze er zelf al in klimt. Dan kan ze mooi op dezelfde hoogte naast mij in de keuken staan en kan ik hopelijk weer heel wat gemakkelijker experimenteren met lekkere recepten!

thuiswerken

Ga mee in creativiteit

Tegelijkertijd helpt ze mij wel om met andere ogen naar de wereld te kijken. Ik blijf me erover verwonderen hoeveel fantasie die kleintjes hebben! Ze zien werkelijk overal speelgoed in en leren ons te beseffen dat we zijn vastgeroest in bepaalde denkpatronen. Een lege plastic fles bijvoorbeeld is voor volwassenen gewoon afval dat statiegeld oplevert, maar voor een baby machtig interessant. Is hij of zij er klaar mee? Dan stop je er wat droge pasta in en heb je wéér nieuw speelgoed!

Ik probeer zoveel mogelijk te kijken naar wat Ella zelf ontdekt en interessant vindt en ga daarin mee. Wanneer zijn wij die geweldige creativiteit kwijtgeraakt? Ik vind het zelf heerlijk om te zien waar zij zich mee kan vermaken en kom zo dus op talloze ideeën die ik in m’n eentje nooit had kunnen bedenken. Wat dacht je van diverse formaten mandjes om op te klimmen? Vanuit een wasmand naar de draaiende droger kijken? Een pollepel om mee te drummen?

thuiswerken

Benut handige momenten

Iets anders creatiefs dat we samen doen is opmaken. Ella wordt al wild zodra ze mijn make-up tasje ziet! Opmaken doen we dus al maanden samen. Ik zit dan op de grond terwijl Ella met mijn make-up speelt. We maken er direct een leerzaam spelletje geven en nemen van: als ik klaar ben met poederen krijgt zij mijn poederdoosje en pak ik mijn mascara uit haar hand. Ik vertel er ook altijd bij dat we ruilen, dat zij iets van mij krijgt en dat ik graag iets anders van haar wil. Zo zijn we rustig een klein kwartiertje zoet en hoef ik de tijd waarin ze wél braaf speelt of slaapt niet te besteden aan mezelf opmaken.

Nog zo’n handig moment is de lunch. Als Ella haar boterham eet, lunch ik vaak zelf ook, maar ik doe er niet zo lang over als zij. Zeker nu ze haar boterhammen vrijwel helemaal zelf eet, kan ik na mijn eigen lunch dus mooi even aan tafel werken. Lunchen we niet tegelijkertijd, dan zet ik haar wel eens in de keuken in haar stoel, zodat ik op dat moment de vaatwasser kan uitruimen of alvast kan koken. Twee vliegen in één klap!

thuiswerken

Slaapjes

Oké, de laatste. Moet ik deze tip überhaupt geven? Het lijkt me nogal overbodig, maar om het verhaal compleet te maken doe ik het toch. Ja, natuurlijk werk ik vooral tijdens Ella’s slaapjes! Ik zet elke dag in mijn agenda wat ik die dag wil doen en weet precies welke taken prioriteit hebben. Zodra ze slaapt, klap ik mijn laptop open en ga ik als een malle aan de slag! Ik heb geluk als Ella twee keer een uurtje slaapt, maar die twee uur per dag heb ik dan toch al binnen. Wie weet slaapt jouw kindje wel veel meer, dan heb je wat dat betreft in ieder geval mazzel!

thuiswerken

Thuiswerken als mama of papa

Natuurlijk zijn er ook nog de voor de hand liggende opties, zoals je baby in de box zetten of voor de televisie droppen. Het eerste werkt bij ons niet: Ella vindt de box helemaal niet leuk. Ze is gewend om vrij te kunnen bewegen en mist dat daar. Ik zet haar er wel eens in als ik echt even een paar minuten mijn handen én ogen vrij moet hebben en voor die paar minuutjes is ze dan vaak wel zoet. Maar langer dan 10 minuten houdt ze het nooit vol, dan staat ze al krijsend met haar armpjes over de rand naar mama te reiken.

Het tweede werkt hier ‘gelukkig’ ook niet, want daar ben ik niet zo’n voorstander van. Natuurlijk kijken we wel eens televisie en ik ben van mening dat je dat ook helemaal niet moet willen vermijden. Het hoort er tegenwoordig gewoon bij en ook televisiekijken kan heel educatief zijn! Maar Ella voor de televisie droppen omdat ze even niet zelf kan spelen, wil ik liever niet doen. Misschien kik ik over een jaar wel heel anders, maar voor nu geeft me dat het gevoel dat ik haar als het ware beloon voor ‘ongewenst’ gedrag. Of dat ik haar ‘wegstuur’ omdat mama moet werken. Gelukkig is Ella tot nu toe ook zo’n actief kind dat ze écht geen tijd heeft om televisie te kijken! Niet voor niets kan ze wel al staan, maar nog steeds niet zelf gaan zitten 😉

Hoe bevalt het thuiswerken jou tot nu toe? Of deed je dit ook al vaker? Heb je tips voor andere ouders die nu moeten thuiswerken met kinderen? Drop ze hieronder of op Instagram of Facebook, dan kunnen we elkaar helpen!

thuiswerken
Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.