https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Klusverhalen: onze tuin ging/gaat op de schop!

Zijn jullie ook allemaal aan het klussen geslagen in thuisisolatie? Aan de drukte in de bouwmarkten te zien wel … Wij hadden voor de komende periode sowieso al een aantal flinke klussen op de planning staan waarvan ik jullie op de hoogte wil houden! De minst complexe: project tuin. Vorig jaar heeft manlief al een flinke slag geslagen en nu is het tijd om onze tuin zomerklaar te maken! Wat hebben we al gedaan en wat staat er nog op de planning? Dat vertel ik je vandaag! Wie weet haal je er nog inspiratie uit om zelf aan de slag te gaan. Wel buiten en toch lekker veilig thuis!

Geen vijver, geen bad

Toen wij in oktober 2018 verhuisden hadden we een hele volle, maar totaal niet kindvriendelijke tuin. Aangezien ik vlak voor onze verhuizing zwanger raakte, wisten we al meteen dat daar verandering in moest komen! Flink wat planten eruit, een groter terras en het muurtje achterin kappen. Twijfelpunt was de vijver: manlief wilde die erin houden, ik wilde ‘m eruit halen. Daar stond tegenover dat ik bij onze badkamerverbouwing het bad wilde houden en hij dat eruit wilde. Dus sloten we een compromis: geen vijver, geen bad.

De vijver verdween en in onze nieuwe badkamer komt een grote inloopdouche. Maar daarover later meer πŸ˜‰ Vorig jaar zomer haalde manlief de tuin helemaal leeg, terwijl ik met onze pasgeboren Ella braaf toekeek. Hij plaatste met hulp van zijn vader en oom nieuwe schuttingen en we lieten de tuin door een kennis opnieuw betegelen.

Nét op tijd was het klaar, zodat we afgelopen najaar toch twee keer op ons nieuwe terras hebben kunnen barbecueën! Natuurlijk moeten er deze zomer véél meer van die heerlijke dagen in onze tuin volgen …

tuin

Kruiden in de tuin

Daarvoor moet echter wel nog wat gebeuren! Ten eerste staan de stapelblokken al klaar om een grote bak te creëren. Manlief heeft lekker kunnen sporten toen hij die zware blokken van de voortuin naar de achtertuin moest brengen πŸ˜‰ Binnenkort gaat hij ze aan de rechterkant van de tuin plaatsen, zodat daar een verhoogde plantenbak wordt gevormd. Daar gaan we voornamelijk kruiden in zetten, zodat we straks heerlijk onze eigen kruiden kunnen plukken om te gebruiken in ons eten!

tuin

Gras in de schaduw

Aan de linkerkant zie je nog een grote zandbak. Daar komt een stukje kunstgras in. Ik wilde heel graag een stukje gras in de tuin, zodat Ella daar lekker op kan spelen. Nu is onze tuin niet heel erg groot, dus te veel gras wilden we ook niet. Bovendien wilde ik ook echt heel graag een kruidentuin en die heeft natuurlijk veel zon nodig. Aangezien de zon aan de voorkant van ons huis opkomt en via de linkerkant van onze tuin naar de achterkant draait, komt er nauwelijks zon op de linkerkant van de tuin. De kruidentuin moest dus sowieso rechts komen! Aan de linkerkant wilden we dus graag gras, maar daar komt zoals gezegd nauwelijks zonlicht. Ook voor gras natuurlijk niet zo handig! Hoewel er vast grassoorten te vinden zijn die bestand zijn tegen zoveel schaduw, lijkt het ons toch een stuk handiger om te kiezen voor kunstgras. Zo hoeven we ons niet druk te maken dat het gras wegkwijnt in de schaduw en hoeven we ook niet telkens zo’n klein lapje grond te maaien.

tuin

Terrasoverkapping

Het laatste grotere project van de tuin is een terrasoverkapping! Maar dan niet over ons terras. Snap je ‘m nog? Ons terras ligt direct achter het huis en daar zat al een zonnewering. Ideaal! We kunnen echter wel een stukje overkapte tuin extra gebruiken, aan de achterkant van de tuin. Ons schuurtje is namelijk vrij klein, dus als manlief iets te klussen heeft doet hij dat buiten. Bovendien staan er nu twee fietsen in, die behoorlijk in de weg staan wanneer je iets dat niet helemaal vooraan ligt uit het schuurtje wilt pakken. Over een tijdje komt daar natuurlijk ook een fiets voor Ella bij en wie weet wat voor speelgoed of andere spullen we in de loop der tijd verzamelen. Wel zo gemakkelijk dus als we een vaste terrasoverkapping hebben waaronder we zowel spullen als een klussende papa kwijt kunnen πŸ˜‰

Om die terrasoverkapping voor te bereiden heeft manlief een aantal stenen van het muurtje dat hij sloopte bewaard. Daarmee kan hij het muurtje dat aan onze poort vastzit verhogen, zodat dat even hoog is als de muur aan de achterkant van de tuin en de terrasoverkapping daarop kan steunen. Handig recyclen zo!

tuin

Inspiratie opdoen

Hoe en wat precies verder, weten we nog niet. Eerst maar eens de kruidentuin en het gras afmaken, zodat we eindelijk van die zandbakken in de tuin af zijn. Verder doen we ondertussen inspiratie op bij bedrijven zoals Verasol om uit te vogelen wat we precies willen en hoe we dat willen (laten) doen. We kijken natuurlijk vanaf onze slaapkamer ook uit op die overkapping en dat geldt ook voor onze buren, dus het moet er wel zowel vanuit de tuin zelf alsook van bovenaf mooi uitzien.

Na deze paar grote klussen, zijn er natuurlijk ook nog wat kleine dingen die we aan moeten pakken. Zo is de oude kleur van de achterdeur nauwelijks nog zichtbaar, die kan dus wel een likje verf gebruiken. We hebben een buitenlamp opgehangen maar die bekabeling over de muur vind ik enorm lelijk, dus daar wil ik een oplossing voor bedenken. Als iemand suggesties heeft, hoor ik ze graag!

Tuin op de schop

Hoewel ik met die laatste twee klusjes ook al kan helpen, is de verdere tuinrenovatie niet zo aan mij besteed. Ik houd me daarna wel bezig met de details, het creëren van sfeer en het in leven houden van de planten πŸ˜‰ Hebben jullie plannen om jullie tuin op de schop te nemen deze zomer?

Dit artikel is tot stand gekomen samen met Verasol. Voor meer informatie lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.