https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Ella’s dagritme (10 maanden)

Een kijkje in het dagritme van een ander: wat blijft dat toch interessant, hè? Als je een kind hebt, komt daar zelfs een extra dimensie bij. Want hoe doen andere ouders het? Ik ben er zelf ook enorm nieuwsgierig naar. Op veler verzoek bij deze een kijkje in Ella’s dagritme nu ze (ruim) 10 maanden oud is!

dagritme

Waar is de handleiding?

Helaas komt een baby niet met een handleiding op de wereld en iedereen heeft wel een andere mening over wat goed en niet goed is. Hoe kom je er dan achter hoe alles werkt? Opzoeken, vragen en vooral voelen. Je kunt nog zoveel informatie inwinnen en adviezen vragen, niemand kent jouw kind zo goed als jijzelf. Waar ik me in het begin vaak nog krampachtig vasthield aan algemene adviezen of ervaringen van andere moeders, ga ik nu steeds meer af op Ella’s behoeften en mijn eigen gevoel daarin.

Zo zijn er sinds het dagritme dat ze van ongeveer 6 tot 8 maanden had inmiddels alweer heel wat dingen veranderd. Op het moment dat ik dat artikel schreef, schipperde Ella net tussen de twee en drie dutjes. Geloof het of niet, maar vanaf de dag nadat het artikel online stond bleef ze hangen op twee dutjes! Ik heb een paar dagen later de titel van het artikel dan ook aangepast: ze was toen net 8 maanden, dus ze deed met 7 maanden nog drie dutjes per dag en met 8 maanden ging ze over naar twee dutjes.

dagritme

Honger als een paard

Toen ze 9 maanden oud was viel de borstvoeding in de middag weg, omdat ze meer begon te eten bij de lunch. Ze at een tijdje zelfs ruim twee boterhammen met beleg! Dat was echter van korte duur, want een echte broodeter is ze niet. Al vanaf de introductie van brood merkte ik dat ze daar met periodes echt moeilijk over deed. Van wie zou ze het toch hebben? πŸ˜‰ Sinds ik afwissel met andere lunchgerechten zoals bananenbrood, bananenpannenkoeken, havermoutpap of restjes pasta met groenten, eet ze weer als een beer!

Niet heel veel later merkte ik dat ze ’s ochtends niet meer genoeg had aan alleen borstvoeding. Gaf ik haar wat van mijn ontbijt, dan kon ze opeens wél braaf spelen! Vanaf dat moment kreeg ze dan ook een eigen ontbijt: een heel klein schaaltje sojayoghurt of havermoutpap. Voor heel even werkte dat, maar al gauw merkte ik dat ook dat niet meer voldoende was. Ze was pas tevreden als ze haar fruithapje op had!

Dagritme 10 maanden

Sinds een paar weken eet ze dan ook een flink ontbijt en ongeveer twee uur later een kleiner fruithapje. Het fruithapje dat ze eerder at, heb ik dus in tweeën gesplitst. Voor nu werkt dit dan weer prima! Wie weet jinx ik nu weer van alles en gooit ze haar huidige dagritme morgen weer overhoop πŸ˜‰ Maar op dit moment zijn we beiden (en ja, papa ook) in ieder geval heel tevreden met het dagritme waar we samen toe zijn gekomen:

05:00 uurBorstvoeding
07:00 uurOntbijt: schaaltje ongezoete sojayoghurt met een lepeltje havermout en fruit of overnight oats met fruit
09:00 uurTussendoortje: fruit
12:00 uurLunch: havermoutpap, boterhammen, bananenpannenkoeken, bananenbrood of restjes avondeten
15:30 uurTussendoortje: soepstengel of nog een klein stukje brood
17:30 uur Avondeten: met de pot mee of een eigen hapje
19:00 uurBorstvoeding

Uiteraard zijn de meeste tijden wel flexibel. Hoe laat ze ’s ochtends borstvoeding krijgt bepaalt ze helemaal zelf, wanneer ze daar wakker voor wordt. Haar ontbijt volgt ergens tussen 6:30 uur en 7:30 uur, afhankelijk van hoe laat ze heeft gedronken en hoe laat (meestal eerder ‘vroeg’) we zijn opgestaan. Haar fruit krijgt ze wel echt altijd rond 09:00 uur, omdat ze een half uurtje daarna naar bed gaat. Tegen lunchtijd heeft ze vaak echt honger, dus dat is ook redelijk stipt. Haar tweede tussendoortje volgt na haar tweede dutje, waar ze meestal tussen 15:00 uur en 15:30 uur klaar mee is. ’s Avonds eten we altijd rond 17:30 uur, zodat ze daarna nog even lekker kan spelen. 19:00 uur is echt bedtijd hier en na die laatste voeding is ze daar meestal ook helemaal aan toe πŸ™‚

dagritme

Geen nachtvoeding meer

Zoals je ziet: geen nachtvoeding meer! Waar ik de vorige keer schreef dat ik als moeder nog nooit 7 uur aan één stuk had geslapen, doe ik dat sinds kort regelmatig. Wat een verademing! Ella heeft het doorslapen ontdekt. Niet elke nacht, maar inmiddels toch wel zeker de helft van de tijd. Daar staat dan wel tegenover dat ze meestal rond 5 uur wakker is en het dan maar heel af en toe lukt om haar nog even te laten slapen. Meldt ze zich iets eerder dan 5 uur dan heeft ze meestal echt dorst, dus dan valt ze na het voeden vaak wel weer in slaap. Meldt ze zich juist later dan 5 uur, dan kan ik dat wel vergeten! Vanochtend meldde ze zich bijvoorbeeld al om 4:20 uur, maar heeft ze na het drinken nog geslapen tot 5:40 uur. Daar ben ik momenteel al héél blij mee! Zelf slaap ik elke avond uiterlijk rond 22:00 uur, dus als ze het tot 5 uur volhoudt heb ik 7 uur aan een stuk geslapen. Hoera!

Bijgetankt

Hoeveel impact dat heeft, merkte ik wel toen ze gisteren na precies een hele week doorslapen weer bijna twee uur spookte midden in de nacht. Van half 1 tot na 2 uur was ze bezig met kletsen, huilen, bijna in slaap vallen en toch weer kletsen, huilen, etc. Op dat moment voelde ik me direct weer zo prikkelbaar als voorheen, maar de dag erna merkte ik er helemaal niets meer van dat ik slechts twee keer tweeënhalf uur had geslapen!

Slaapritme 10 maanden

Je leest het: ik ben blij πŸ™‚ Natuurlijk blijft een kind door talloze fases gaan en het tandjesdrama moet hier zelfs nog beginnen, maar dat ze op dit moment zoveel beter slaapt dan eerst, geeft hoop. Zelfs de dutjes duren langer! Ze slaapt momenteel meestal twee keer (iets minder dan) een uur. Lange tijd duurden haar dutjes hooguit 35 minuten! Haar slaapritme ziet er de laatste weken dus ongeveer zo uit:

Opstaan05:00 uur – 06:00 uur
Eerste dutje09:30 uur – 10:30 uur
Tweede dutje14:00 uur – 15:00 uur
Naar bed19:00 uur

Veilig bij papa en mama

Natuurlijk zitten we sinds medio maart wel in een unieke periode en misschien is het niet geheel toevallig dat Ella precies nu beter is gaan slapen. Al sinds haar geboorte merk ik dat ze net als ik gevoelig is voor prikkels en die krijgt ze nu natuurlijk veel minder. Normaal passen beide oma’s elke week een paar uur op en is ze op vrijdag de hele dag bij de gastouder. Nu is ze 24/7 bij papa en mama! Dat meen ik wel te merken in haar gedrag. Ze is ontzettend vrolijk en voor mijn gevoel ook veel meer ontspannen. Ik wilde typen ‘rustiger’, maar dat is bij onze Ella absoluut niet het juiste woord πŸ˜‰ Ergens diep van binnen zou ik haar dus wel altijd zoveel bij me willen houden, want ik geniet er zelf ook volop van! Realistisch is het echter niet, want ze zal toch moeten wennen aan meer prikkels en ik hoop over een tijdje ook weer meer opdrachten te krijgen. Ik ben dus wel heel benieuwd of ze de – ik ga het woord toch gebruiken – rust die ze nu gevonden lijkt te hebben dan vasthoudt!

Bezig bijtje

Wie weet is het ook wel puur toeval dat deze periode samenvalt met alle maatregelen rondom het coronavirus. Ze is immers ook gewoon de 9 maanden gepasseerd, een leeftijd waarop meer baby’s beter schijnen te gaan slapen. Ze is fysiek weer een stuk actiever geworden dan eerst, want ze loopt nu langs alle meubels en rent het liefst de hele dag achter haar loopwagentje aan. Zelf sliep ik voordat Ella er was altijd beter als ik fysiek actief was geweest en aangezien ze haar slaapkunsten helaas niet van haar vader lijkt te hebben, zal ze daarin wellicht ook wel op mij lijken. Niet dat ze voorheen niet al con-ti-nu in beweging was, maar staan en lopen lijkt me toch inspannender dan tijgeren. Dat is ook te merken aan haar eetpatroon, want ik blijf me erover verbazen hoeveel er in zo’n klein buikje past!

Niet vergeten, wel vergeven

Ongetwijfeld komen er toch weer periodes waarin ze minder goed slaapt of minder goed eet. Maar hé, deze nachten neemt niemand me meer af! En één lachje van Ella is genoeg om elke gebroken nacht weer te vergeten. Oké, vergeten misschien niet, maar absoluut direct vergeven πŸ˜‰

Lijkt het dagritme van jouw kindje(s) een beetje op dat van Ella of is het compleet anders? Zoals gezegd: ik ben nieuwsgierig!

dagritme
Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. Anouk
  04/05/2020 / 20:30

  Grappig om te lezen, ons zoontje is van 20 juni 2019 dus scheelt maar een paar daagjes met jullie Ella. Zijn ritme is heel anders; hij slaapt van 19.00/19.30 tot 7.00/7.30 en soms tot 8u. Ik merk wel als hij in een sprongetje zit, dan word hij ‘vroeg’ wakker en is het rond 6.45/7.00.

  Overdag slaap hij (ongeveer uiteraard, het blijft een baby) van 10.00 tot 12.00/13.00 en in de middag rond 16.00 een dutje van half uur/ uurtje. Al met al slaapt hij wel veel! Qua eten zit hij vergelijkbaar, al eet die met gemak twee boterhammen met dubbel beleg (boter en pindakaas) op en wil hij het liefst altijd meer eten…

  Daarentegen kan hij kruipen, zitten en optrekken tot zijn knietjes, maar nog lang niet staan. Zo zie je maar dat elk kindje anders is!

  • Giulia Califano
   05/05/2020 / 14:27

   Wat grappig inderdaad! Heerlijk wel zo’n goede slaper, haha. Maar zoals je zegt: het blijft een baby, dus het kan altijd zo weer veranderen. Zo leuk dat ze allemaal anders zijn en steeds meer hun eigen ritme en willetje ontwikkelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.