https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

6 tips om geld te besparen aan het einde van het jaar

6 tips om geld te besparen aan het einde van het jaar

Geld besparen, waarom zou je het niet doen?! Zeker in een jaar als 2020, waarin je wellicht minder inkomsten en misschien zelfs meer uitgaven had dan in andere jaren. Zelf ben ik de afgelopen tijd dan ook heel bewust bezig met geld besparen. En nu het einde van het jaar in zicht komt, is het al helemaal tijd om stappen te ondernemen. Dat doe ik immers elk jaar: de balans opmaken, vaste lasten vergelijken en knopen doorhakken. Bij deze geef ik je 6 tips om geld te besparen aan het einde van het jaar!

1. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven

Dit is de basis. En het werkt zó goed! Door simpelweg voor je te zien wat je per maand of per jaar uitgeeft aan bepaalde kostenposten (zoals verzekeringen, boodschappen, kleding, eten buiten de deur, etc.) krijg je al enorm veel inzichten. Als je dit elk jaar doet (of liefst zelfs elke maand), kun je mooi vergelijken. Ben je meer of minder geld kwijt aan boodschappen dan vorig jaar? Geef je in bepaalde maanden wel erg veel geld uit aan verzorgingsproducten? Stel dat je ziet dat je de winter meer crème gebruikt (wellicht omdat je huid dan droger is), dan kun je daar volgend jaar op inspelen door je favoriete crème alvast in te slaan wanneer die in de aanbieding is. Dat soort kleine besparingen kunnen je al een aardig zakcentje opleveren!

geld besparen

2. Check je verzekeringen

Iets wat ik absoluut elk jaar doe in december, is het verlagen van onze vaste lasten. Echt, het kan vrijwel elk jaar weer goedkoper. Overstappen is meestal de meest gunstige optie, want als nieuwe klant krijg je vaak extra voordelen. Triest eigenlijk, maar als het dan zo moet, dan stappen we gewoon elk jaar weer over!

Om te bepalen naar welke aanbieder we overstappen, gebruik ik vaak vergelijkingssites zoals Geld.nl. Ik vergelijk dan alle soorten verzekeringen die we nodig hebben, zoals onze zorgverzekering, inboedelverzekering en reisverzekering. Op zo’n vergelijkingssite maak ik al vrij snel een eerste selectie. Omdat je zo een duidelijk overzicht hebt van aanbieders, zie je direct welke aanbieders véél duurder zijn dan andere. Ik kies dan ook meestal de eerste pakweg 5 aanbieders en ga die nader bekijken. Uiteraard maak ik de beslissing om over te stappen niet binnen een dag. Daar gaan dagen of soms zelfs weken overheen. Goed werk heeft tijd nodig 😉 Maar uiteindelijk is er altijd wel een winnaar die op dat moment voor ons het meest voordelig is. En zo stappen we eigenlijk bijna elk jaar wel over!

Wanneer je levenssituatie verandert, is het natuurlijk al helemaal verstandig om naar je verzekeringen te kijken. Toen wij verhuisden van een appartement naar een woonhuis, stapten we over van inboedelverzekering maar verzekerden ook een hoger bedrag. De ene verzekering is goedkoper bij een lagere dekking en de andere bij een hogere dekking. Ga je je auto verzekeren, dan spelen bijvoorbeeld ook nog je schadevrije jaren mee. Het is dus zeker verstandig om elk jaar je verzekeringen te bekijken! Wij besparen er keer op keer enkele euro’s tot soms zelfs tientjes per maand mee en dat levert ons na een jaar toch weer een leuk extraatje op 🙂

geld besparen

3. Geld besparen op vaste lasten

Naast verzekeringen, heb je natuurlijk elke maand nog meer vaste lasten. Het loont zich bijvoorbeeld vaak ook om aan het eind van het jaar over te stappen van energieleverancier! Vrijwel elke leverancier heeft wel een mooi aanbod klaarstaan en afhankelijk van hoeveel energie je per maand gebruikt, is de ene voor jou voordeliger dan de andere. Welke dat precies is, kan elk jaar weer anders zijn. Zo hebben wij sinds een jaar zonnepanelen en dat heeft natuurlijk enorm veel invloed op onze energiekosten. Maar welke energieleverancier daar voor ons het beste op inspeelt, weten we nu pas: nu we een jaar zonne-energie hebben opgewekt en dus kunnen inschatten hoeveel stroom we ongeveer per jaar gebruiken.

Andere terugkerende kostenposten zijn je kosten voor telefoon, internet en televisie en overige abonnementen zoals in ons geval mijn contactlenzen en media zoals Netflix en Disney+. Mijn telefoonabonnement verlaag ik elke keer wanneer ik kan verlengen en dat scheelt me vrijwel elk jaar weer 1 euro per maand. Televisie hebben we nu al bijna een jaar niet meer: tijdens onze vorige vergelijkingssessie zagen we dat we goedkoper uit zouden zijn als we alleen internet zouden afnemen en aangezien we zelden televisie keken, hebben we die stap gezet. Echt een aanrader als je toch altijd Netflix of iets dergelijks gebruikt!

Dit jaar ga ik ook het contract voor mijn contactlenzen opzeggen. Het is voordeliger om zo’n contract te hebben wanneer je echt elke maand van lenzen wisselt, maar ik heb nog steeds zo veel last van mijn lenzen dat ik de helft van de tijd mijn bril draag en dus ook minder vaak nieuwe lenzen in doe. Tja, dan is het goedkoper om ze gewoon zelf te betalen. Weer een paar euro bespaard!

4. Stel prioriteiten om geld te besparen

Nu je al je vaste lasten hebt bekeken, is het tijd voor je variabele uitgaven. Hoeveel besteed je aan boodschappen? Kleding? Verzorgingsproducten? Speelgoed? Wanneer je iets koopt lijken een paar euro’s of tientjes niet zoveel, maar bekijk het eens per maand of zelfs per jaar. Dan schrik je misschien! Wij soms in ieder geval wel. Zo eet mijn man op zijn werk graag iets uit het lokale restaurant of de supermarkt om de hoek. Dat kost een paar euro, lijkt niet zo heel veel. Maar toen ik die bedragen bij elkaar op ging tellen en hem liet zien wat hij per maand uitgaf aan zijn lunch, schrok hij! Zelf stel ik regelmatig de conclusie dat ik minder geld uit wil geven aan boodschappen. Nu er zoveel nieuwe plantaardige producten gelanceerd worden, kom ik telkens in de verleiding om ze allemaal te proberen. Maar dat hoeft niet! Waarom moet ik opeens vegan frikandellen proeven, als ik gewone frikandellen nooit echt lekker heb gevonden? Aan die nieuwe plantaardige producten hangt vaak een aardig prijskaartje, dus wanneer ik ze laat liggen, hou ik weer wat extra’s over!

5. Maak een automatische overboeking naar je spaarrekening aan

Als je eenmaal klaar bent met geld besparen, blijft er als het goed is dus een leuk zakcentje over. De kunst is nu om dat geld niet direct weer uit te geven! Daarom is het verstandig om automatisch een bepaald bedrag over te laten maken naar je spaarrekening. Het eind van het jaar is een ideaal moment om dit bedrag vast te stellen. Je weet wat je het komende jaar gaat besparen op je vaste lasten en wellicht heb je al zicht op bepaalde grote uitgaven die je moet gaan doen of heb je mooie spaardoelen in gedachten. Zeker in combinatie met de goede voornemens die velen van ons stiekem toch wel maken, is dit hét moment om zo’n afspraak met jezelf vast te leggen!

6. Wees altijd alert op aanbiedingen

Als laatste een tip die het hele jaar door werkt, maar vooral ook richting de feestdagen. Wees altijd alert op aanbiedingen! Juist rond de feestdagen koopt iedereen dure cadeaus en luxe eten, waar dan natuurlijk ook de hoofdprijs voor gevraagd kan worden. Zelf verzamel ik het hele jaar door cadeaus en wanneer bepaalde producten die ik regelmatig nodig heb in de aanbieding zijn, sla ik ze in. Weet je nog dat aan het begin van de coronacrisis iedereen toiletpapier ging hamsteren? Wat was ik toen blij met mijn eigen voorraadje hier in huis! Ik sla ruim in wanneer het in de aanbieding is, maar echt niet overdreven. Wanneer het echter weer ergens in de aanbieding is en ik nog voldoende heb, koop ik toch weer een paar pakken. Zo zorg ik dat ik altijd genoeg toiletpapier op voorraad heb en betaal ik daar nooit de volle mep voor. Datzelfde geldt voor gigantisch veel andere producten zoals vleesvervangers die ik in de vriezer bewaar en potjes pesto die de voorraadkast bemannen. Voor dat soort dingen betaal ik dus echt nooit de hoofdprijs!

Om weer even terug te komen op de feestdagen: cadeaus dus. Het hele jaar door verzamel ik ideeën, gewoon simpelweg door linkjes op te slaan van items die ik tegenkom die leuk zijn om een specifiek iemand cadeau te geven. Wanneer zo’n item dan in de aanbieding is, koop ik het. Ik wacht niet tot de feestdagen of tot diegene jarig is, maar zorg dat ik het alvast klaar heb liggen. Scheelt meteen een heleboel stress!

Over stress en feestdagen gesproken: ik ga dit jaar een heel tof online product lanceren dat daar naadloos bij aansluit. Iets met moeders, ontspanning, tijd voor jezelf en cadeautjes 😉 En dat helemaal gratis! Je kunt je nu alvast aanmelden om deze verrassing als allereerste in je inbox te ontvangen! Meld je gewoon even aan via onderstaand formulier en houd je mailbox in de gaten …

geld besparen

Dit artikel is tot stand gekomen samen met Geld.nl. Voor meer informatie lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.