https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Geroosterde spruitjes en pastinaak met hazelnoten, granaatappel en sinaasappeldressing

geroosterde spruitjes

Spruitjes en pastinaak zijn misschien niet de eerste groentes die in je opkomen als je nadenkt over een lekker bijgerecht voor de feestdagen of een gezonde winterse lunch. Maar hé, willen we niet allemaal wel eens iets anders dan anders? Zeker met Kerstmis? Zeker in 2020?! Gewoon proberen, is mijn motto. Dit recept had ook grandioos kunnen mislukken; dan had ik vanmiddag wellicht op saaie boterhammen zitten kauwen. Gelukkig voor mij waren deze geroosterde spruitjes en pastinaak met hazelnoten, granaatappel en sinaasappeldressing veel lekkerder!

Wintergroenten

Wie lust er spruitjes? Ik lustte ze als kind al, maar alleen met een flinke dot appelmoes. En dat terwijl ik echt een groentemonster was! Net als onze Ella nu is. Die werkte de afgelopen twee dagen een hele stronk broccoli weg in haar eentje. Kind van mij, absoluut. Het verbaasde me dan ook niet echt dat ze de spruitjes en pastinaak uit dit recept zo naar binnen werkte!

Nu zou het wellicht anders zijn geweest als ik deze groenten had gekookt. Maar waarom zou ik? Ik kook zelden groenten. We bakken, grillen of roosteren ze veel liever. Alleen broccoli en bloemkool, die stoom of kook ik graag. Ella en ik houden wel van die pure smaak!

geroosterde spruitjes

Geroosterde spruitjes en pastinaak

Zowel spruitjes als pastinaak vind ik zelf echter te heftig smaken om zo minimalistisch te bereiden. De smaken op zich zijn natuurlijk fantastisch, maar wat mij betreft hebben ze echt een twist nodig. In dit geval doet de oven het meeste werk!

Spruitjes en pastinaak zijn natuurlijk ook typische wintergroenten. Zo gek is het dan ook niet om ze in de oven te gooien. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar bij ons wordt de oven in de winter vele malen vaker gebruikt dan in de zomer! En terecht, want juist die typische wintergroenten doen het geweldig in de oven. Een vleugje olijfolie en een snufje peper en zout, meer hebben ze niet nodig.

Bitterzoet

Maar natuurlijk mag het wel 😉 Extra lekker worden deze ietwat bittere groenten met een zoete dressing. Ik hou ervan om daarvoor fruit te gebruiken. Niet alleen creëer je zo een hele natuurlijke zoete smaak, maar je krijgt ook nog eens extra vitamines binnen en je voegt wat extra kleur toe aan je gerecht!

Eerlijk is eerlijk: ik ben trots op dit plaatje. Dat het me in één keer is gelukt om zulke voor de meeste mensen onaantrekkelijke groenten zo smaakvol op de foto te zetten. En dat natuurlijk niet alleen voor de foto! Ik heb zitten smullen. Evenals dat kleine groentemonster van me. Wat mij betreft is dit een perfect recept voor Kerstmis 2020: bitterzoet.

Geroosterde spruitjes en pastinaak met hazelnoten, granaatappel en sinaasappeldressing

Spruitjes en pastinaak zijn misschien niet de eerste groentes die in je opkomen als je nadenkt over een lekker bijgerecht voor de feestdagen of een gezonde winterse lunch. Maar hé, willen we niet allemaal wel eens iets anders dan anders? Zeker met Kerstmis? Zeker in 2020?! Gewoon proberen, is mijn motto. Dit recept had ook grandioos kunnen mislukken; dan had ik vanmiddag wellicht op saaie boterhammen zitten kauwen. Gelukkig voor mij waren deze geroosterde spruitjes en pastinaak met hazelnoten, granaatappel en sinaasappeldressing veel lekkerder!

Prep Time 10 minuten
Cook Time 30 minuten
Total Time 40 minuten
Servings 4 porties

Ingredients

Groenten

 • 400 gram spruitjes
 • 2 pastinaken
 • Scheutje olijfolie extra vergine
 • Snufje zout
 • Snufje peper

Dressing

 • ½ sinaasappel
 • ½ citroen
 • 1 eetlepel olijfolie extra vergine
 • Snufje zout
 • Snufje peper
 • Snufje tijm

Toppings

 • 1 handje hazelnoten
 • ½ granaatappel

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

 2. Maak de spruitjes schoon en halveer ze.

 3. Schil de pastinaak, halveer en snijd in plakjes.

 4. Meng de groenten met een scheutje olijfolie extra vergine, peper en zout.

 5. Verdeel de groenten over een bakplaat en bak ze circa 30 minuten in de voorverwarmde oven. Schep halverwege een keertje om en houd goed in de gaten dat de groenten niet verbranden! Wellicht is 20 tot 25 minuten in jouw oven al genoeg of heb je juist iets langer dan 30 minuten nodig.

 6. Maak ondertussen een dressing van het sap van een halve sinaasappel en een halve citroen, een eetlepel olijfolie extra vergine, peper, zout en tijm.

 7. Schep de pitjes uit de granaatappel.

 8. Als de groenten gaar zijn, verdeel je ze over kommen of borden.

 9. Schenk de dressing eroverheen en maak af met de granaatappel en hazelnoten.

Laat je me weten wat je van geroosterde spruitjes en pastinaak met hazelnoten, granaatappel en sinaasappeldressing vindt? Reageer hieronder of tag mij in je foto op Instagram of Facebook!

geroosterde spruitjes
Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. Weening
  06/02/2022 / 18:25

  Kreeg in 30 min. niet gaar in de oven ook nog aluminiumfolie gebruikt en laten nagaren. Ga zo nog laten meekoken met de aardappelen

  • Giulia Califano
   Auteur
   07/02/2022 / 11:26

   Oh, dat is jammer! Het wil wel eens verschillen per oven natuurlijk, maar dat is wel zonde. Wellicht is het bij jou nodig om ze een volgende keer dan even voor te koken? Hopelijk heeft het alsnog gesmaakt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating