https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Zo sparen wij voor onze dochter

sparen

Geld maakt niet gelukkig, daar ben ik het mee eens. Maar het helpt wel! Als je een degelijk dak boven je hoofd kunt betalen en boodschappen kunt doen zonder elk dubbeltje om te draaien. En als ouder vooral ook: als je je kind een goede financiële basis kunt meegeven. Daarom zijn we al vanaf Ella’s geboorte bezig met sparen voor haar toekomst. Hoe wij dat doen? Nou, zo!

Sparen op een spaarrekening

Ten eerste sparen we voor Ella zoals volgens mij de meeste ouders dat doen: door regelmatig geld over te boeken naar een spaarrekening waar zij op haar 18e aan kan. Om te bepalen bij welke bank we een spaarrekening voor haar zouden openen, vergeleken we al tijdens de zwangerschap de verschillende rentetarieven. Die zijn voor een jeugdspaarrekening immers anders dan voor een reguliere spaarrekening. Uiteindelijk bleek Zilvervloot sparen de meest gunstige optie, vanwege de bonusrente die Ella op haar 18e verjaardag ontvangt over het tot in totaal bij elkaar gespaarde bedrag. Als het goed is heeft ze tegen die tijd dus een mooi zakcentje op haar rekening staan, waarmee ze bijvoorbeeld haar rijbewijs kan halen of haar studie kan betalen!

Investeren in ons huis

Daarnaast willen we echter ook op andere manieren sparen voor onszelf en onze dochter. Dat doen we op dit moment vooral door te investeren in ons huis. We kochten onze huidige woning toen de rente hypotheek erg laag was, misschien zelfs historisch laag. Heel gunstig natuurlijk voor de komende tientallen jaren! Bovendien kochten we een echt klushuis. Als je mij op Instagram volgt, zie je regelmatig episodes van #helpmijnmanisklusser voorbijkomen 😉 Maar alle gekheid op een stokje: die klusser van mij bespaart ons wel een hoop geld door vrijwel alles zelf te doen!

Zo zorgen we ervoor dat we tegen de tijd dat we ons huis verkopen een flinke overwaarde gecreëerd hebben. Zonder die complete overwaarde daadwerkelijk geïnvesteerd te hebben natuurlijk. Aangezien mijn man van klussen houdt, geloof ik niet dat wij ooit een nieuwbouwwoning zullen kopen. Liever kopen we een huis waar nog flink wat aan moet gebeuren en zetten dat op ons gemak naar onze eigen hand. Met de rotzooi die erbij komt kijken ben ik iets minder blij, maar het geld dat we ermee besparen is wel mooi meegenomen!

Geld besparen

Over geld besparen besproken: daar beleef ik oprecht plezier aan. Dat betekent heus niet dat ik nooit impulsieve aankopen doe of wat meer besteed aan iets wat ik graag wil, maar ik vind het heel interessant om uit te pluizen hoe we onze vaste lasten kunnen verlagen en ben dol op aanbiedingen. Het liefst zou ik er zelfs nog meer tijd aan besteden, want ik merk dat bepaalde producten uit de supermarkt soms zeer uiteenlopende prijzen hebben. Aangezien we bij diverse winkels shoppen, zou het dus slim zijn om de appelmoes bij de ene winkel te halen en de sojayoghurt bij de andere. Waarom niet! Gelukkig hebben we het niet nodig om op elke cent te letten, maar ik vind het wel oprecht zonde om meer geld uit te geven dan nodig is. Om diezelfde reden probeer ik ook steeds vaker tweedehands kleding te kopen. Dat lukt nog lang niet altijd, maar met de winterjas en laarsjes die ik onlangs voor Ella scoorde heb ik toch weer heel wat bespaard – ook voor het milieu. En ze staan haar prachtig!

sparen

Sparen in de toekomst

In de toekomst zouden we wellicht ook nog willen beleggen. Hier lees en hoor ik steeds meer over en het klinkt aantrekkelijk. Momenteel zijn we echter vooral nog leningen aan het afbetalen en aan het investeren in ons huis, dus deze stap is nog niet aan de orde. Geld dat op een spaarrekening staat levert tegenwoordig echter nauwelijks nog niets op, behalve via Zilvervloot sparen voor je kind(eren) dan. Wat dat betreft kun je je geld beter ergens in investeren – beleggingen, vastgoed of iets anders waar ik op dit moment nog geen weet van heb. Zelfs koopzegels leveren meer op dan spaargeld! Die kopen wij dus ook. Je merkt het nauwelijks als je boodschappen doet, maar na een tijdje heb je zomaar weer een paar tientjes om uit te geven. Ideaal!

Zo zijn er natuurlijk tal van manieren waarop je geld kunt (be)sparen. Waarschijnlijk vergeet ik er op dit moment zelfs wel een paar die wij, bewust of onbewust, toepassen. Wat is jouw ultieme tip? Laat het weten in de reacties op Instagram of Facebook, dan kunnen we elkaar inspireren!

Dit artikel is tot stand gekomen samen met Rente.nl. Voor meer informatie lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.