https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Courgette en spruitjes uit de oven met broodkruim en geraspte kaas

Courgette en spruitjes uit de oven met broodkruim en geraspte kaas

Ik wist niet dat spruitjes zó lekker konden zijn! Echt, ik heb ze helemaal ontdekt. Onlangs roosterde ik al spruitjes en pastinaak in de oven en bracht ze op smaak met hazelnoten, granaatappel en een sinaasappeldressing. Dit keer had ik meer zin in hartig en knapperig. Nou, missie geslaagd! Deze courgette en spruitjes uit de oven met broodkruim en geraspte kaas zijn absoluut mijn nieuwe favoriet. Niks boterham met pindakaas als lunch, doe mij maar lekker knapperige spruitjes uit de oven!

Ik lust geen spruitjes

Wie lust ze wel? Gewoon saai gekookt hoef je ze mij niet voor te schotelen, hoor. Als kind at ik spruitjes met lange tanden en een flinke dot appelmoes. Inmiddels weet ik beter: die kleine rakkers moet je niet koken, maar roosteren! Een scheutje olijfolie en een hete oven doen wonderen.

Vervolgens kun je natuurlijk variëren met allerlei groentecombinaties, kruiden en toevoegingen. Zo ging ik de vorige keer voor zoet, maar had ik dit keer zin in hartig. En knapperig! Spruitjes worden van zichzelf natuurlijk niet knapperig, dus gaf ik ze een steuntje in de rug: broodkruim. Dat gebruik ik zelden, maar had ik toevallig net in huis gehaald omdat manlief het wel eens gebruikt voor de lasagne. Dikke hit!

spruitjes uit de oven

Courgette en spruitjes uit de oven

Zo ontstaan dus vrijwel al mijn recepten: door te googelen, inspiratie op te doen, keukenkastjes open te trekken en op goed geluk wat te combineren. Deze spruitjes zaten in mijn Eetversbox, evenals de courgette die ik stiekem al iets te lang bewaarde. Courgette uit de oven vind ik heerlijk, dus waarom zou ik dat niet combineren met spruitjes? De spruitjes worden immers met behulp van broodkruim wel een beetje knapperig, maar courgette blijft juist heel zacht. Lekkere combinatie leek me dat!

Met een vleugje kaas

In principe heb je genoeg aan groenten, olie, kruiden en broodkruim. Maar hé, vrijwel alles smaakt toch lekkerder met een handje gesmolten kaas? 😉 Een klein beetje geraspte kaas maakt dit groentegerecht wat mij betreft helemaal af! Gebruik absoluut niet te veel, dat is zonde van de pure smaak van de courgette en spruitjes uit de oven. Zo nu en dan een klein hapje gesmolten kaas in je mond, dat is precies wat je wilt. Nou ja, wat ik wil. Wat jij lekker vindt, moet je zelf maar gaan ervaren!

spruitjes uit de oven

Geroosterde spruitjes en courgette met broodkruim en geraspte kaas

Prep Time 10 minuten
Cook Time 25 minuten
Total Time 35 minuten
Servings 2

Ingredients

 • 150 gram spruitjes
 • 1 courgette
 • Scheutje olijfolie
 • 2 eetlepels broodkruim
 • Snufje peper
 • Snuf zout
 • Snuf knoflookpoeder
 • Handje geraspte (plantaardige) kaas

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

 2. Was de spruitjes en halveer ze.

 3. Was de courgette, snijd in plakken en snijd de plakjes in vieren.

 4. Meng de gehalveerde spruitjes en in kwartjes gesneden plakken courgette met de olie, het broodkruim en de kruiden.

 5. Verdeel over een bakplaat en zet 20 tot 25 minuten in de oven. Strooi na zo'n 15 minuten oventijd een handje geraspte kaas over de groenten en zet ze terug in de oven.

 6. Laat de groenten afkoelen en serveer met bijvoorbeeld wat brood (met kruidenboter) of een restje rijst.

Laat je me weten wat je van deze courgette en spruitjes uit de oven met broodkruim en geraspte kaas vindt? Reageer hieronder of tag mij in je foto op Instagram of Facebook!

Dit artikel is tot stand gekomen samen met Eetversbox. Voor meer informatie lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating