https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Kraamtranen: toen en ooit weer?

kraamtranen

Kraamtranen, heb jij ze gelaten? Nou, ik wel! Meestal komen ze zo rond dag 3 van je kraambed, die krokodillentranen van alle spanning die loskomt nu je eindelijk je kleintje in je armen hebt. Vandaag, op dag 3 van het nieuwe jaar, viert Difrax dan ook de Internationale Kraamtranen dag! Ter ere van deze emotionele dag vertel ik je graag over mijn kraamtranen: de tranen die ik anderhalf jaar geleden liet én de tranen die ik hoop ooit te mogen laten.

Kraamtranen in het ziekenhuis

De eerste kraamtranen rolden al op dag twee over mijn wangen. Na een niet bepaald zorgeloze zwangerschap was de opluchting enorm toen onze dochter met een geplande keizersnede gezond ter wereld werd gebracht. Ze deed het fantastisch! Alle zorgen van de afgelopen maanden leken voor niets, al werden er voor de zekerheid nog wel wat testjes uitgevoerd. Ella week echter nauwelijks van mijn zijde en ons borstvoedingsavontuur leek vanaf het eerste moment een groot succes. Toen de verpleegster Ella op die tweede dag een speentje wilde geven, barstte ik dan ook in huilen uit. Tranen met tuiten! Ik wilde zó graag borstvoeding geven en aangezien ik had gelezen over tepelverwarring, wilde ik zo lang mogelijk wachten met een speentje. De verpleegster schrok van mijn reactie en samen lachten we erom. Het was duidelijk wat ik wilde: geen speentje. Een paar dagen later kreeg madam thuis alsnog een speentje en sindsdien zijn zij en haar speentjes tijdens het slapen onafscheidelijk. Maar ik heb mooi wel 16 maanden lang vrijwel probleemloos borstvoeding gegeven!

kraamtranen

Mijn én haar kraamverzorgster

De tranen rolden wederom over mijn wangen toen onze kraamverzorgster na 9 dagen afscheid nam. Zij was immers niet zomaar een kraamverzorgster: ze was ook mijn moeders kraamverzorgster toen ik ruim 27 jaar eerder geboren werd! Hoe bijzonder is het dat ze mij als pasgeboren baby’tje verzorgde en nu mijn eigen dochter verzorgde?! En niet te vergeten: dat ze mijn vader heeft gekend, terwijl hij zijn kleindochter helaas nooit heeft kunnen ontmoeten. Ze vertelde dat ze zelfs nog steeds pastasaus maakt naar zijn recept!

Zijn we compleet?

Je begrijpt: ik hoop haar ooit weer te mogen ontvangen. En inmiddels weet ik zeker dat de kraamtranen dan nog rijkelijker zullen vloeien. Ik slik ze al weg terwijl ik dit typ. Een paar maanden geleden hadden we het namelijk nog over haar: ‘Dit keer hebben we wel een verzoek voor de kraamzorg, hè? We vragen of Anja weer kan komen!’ Wat hadden we haar graag in mei van dit jaar ons tweede kindje laten verzorgen. Ons Spookje.

Helaas blijft ons Spookje voor altijd een sprookje. We zijn met z’n drietjes, in onze harten met ons viertjes, maar niet compleet. Naarmate de tijd verstrijkt vind ik het steeds pijnlijker worden om aankondigingen en updates van zwangere moeders te zien, niet wetende of het ons nog een keer gegund is. En als het zo mag zijn, zal het met de kennis die we nu hebben wederom een hele spannende zwangerschap worden. Ik kijk dan ook niet uit naar de angst en onzekerheid, maar wel naar het moment waarop ik weer zo’n klein wondertje in mijn armen mag sluiten. Het moment waarop de krokodillentranen ongetwijfeld over mijn wangen zullen stromen. Van opluchting, geluk en heel veel liefde!

kraamtranen

Huilen mag

Na al die maanden of misschien wel jaren waarin je kinderwens uitgroeit tot een paar kilo baby in je buik, is de opluchting immers enorm. Het avontuur begint niet op het moment dat je kindje geboren wordt, maar al veel eerder. En dan is het zover. De gebroken nachten, het overweldigende gevoel van liefde en de grote verantwoordelijkheid. Er komt gigantisch veel op je af in die eerste paar dagen. Je lijf zit vol met hormonen en wellicht ook pijn en medicatie, je hoofd verwerkt enorm veel informatie en je hart loopt over van liefde. Ondertussen stapelt het slaapgebrek zich in rap tempo op en geeft je baby het goede voorbeeld: huilen mag!

Internationale kraamtranen dag

Ik vind het dan ook een prachtig idee van Difrax om stil te staan bij dit bijzondere fenomeen. En dat op de derde dag van het nieuwe jaar, symbool voor de derde dag na de geboorte van nieuw leven! Hoewel de kraamtranen je natuurlijk ook op dag 2, 4 en/of elke andere dag in die overweldigende periode kunnen overvallen. En dat mag!

Ook als je je onzeker voelt, bang bent of denkt het even niet meer aan te kunnen. De komst van een kindje zet je wereld op z’n kop. Laat de kraamtranen maar stromen! En: vergeet niet om hulp te vragen. Hulp te accepteren. In Afrika zeggen ze niet voor niets: ‘It takes a village to raise a child.’ Nu is onze maatschappij iets anders ingericht, maar ‘a little help‘ is zeker welkom! Dat is dan ook de insteek waarmee Difrax producten ontwikkeld: om ouders bij elke stap te helpen. Een baby wordt immers niet geboren met een handleiding op zak. Was het soms maar zo! šŸ˜‰

Het is intens, maar ook heel speciaal om je kindje in die eerste periode te leren kennen. Om zelf die handleiding te schrijven. En ‘m elke week weer aan te passen. Ik hoop vurig het ooit weer mee te mogen maken. Inclusief een heleboel van die bijzondere kraamtranen!

En jij? Wanneer kwamen jouw kraamtranen?

kraamtranen

Dit artikel is tot stand gekomen samen met Difrax. Voor meer informatie lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.