https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Tuinrenovatie: van kunstgras tot kruidentuin

tuinrenovatie

Wie mij al een tijdje volgt op Instagram kan het niet ontgaan zijn: wij klussen nogal wat af! Of beter gezegd: mijn man klust. Ik doe onderzoek, trek de pinpas, zit hem achter de vodden, houd m’n hart vast en ruim op. Tot in den treure. Maar hé, je krijgt er wel wat voor terug! Inmiddels is onze nieuwe badkamer bijna klaar, zijn we al redelijk ver met het toilet en ligt de tuin er een soort van oké bij. Dat laatste is een project waar ik me zo richting het voorjaar wat meer mee bezig wil gaan houden. Ik kan niet wachten tot we deze zomer echt kunnen genieten van onze tuinrenovatie!

Tuinrenovatie achtertuin

In maart vorig jaar vertelde ik al over onze plannen voor de achtertuin. Toen kon je zien dat de tegels erin lagen en mijn man (beter bekend als: de klusser) bezig was met het maken van een grote plantenbak. Inmiddels bevindt zich daar onze kruidentuin! Hoewel het op dit moment vooral een bak vol zand en wat kale takken is. Ik hoop echter dat er van het voorjaar vanzelf weer wat kruiden terug gaan groeien en de rest voeg ik zelf weer toe!

tuinrenovatie

Kruidentuin

Het afgelopen jaar plukten we heel wat tomaatjes, rooiden we enkele aardappelen, knipten we vele lente-uitjes af en genoten we regelmatig van verse kruiden zoals basilicum, bieslook, munt en peterselie. De peterselie doet het zelfs nu nog! Maar dan aan de andere kant van de tuin. Peterselie houdt namelijk niet van volle zon en die is er in onze kruidentuin ’s zomers volop. Perfect voor mijn uit de kluiten gewassen basilicumplant! Voor de peterselie vond ik een schaduwrijk plekje onder de druivenstruik. Veel beter, zo blijkt!

tomaten

Naast de peterselie staat nog een restje bloemen, uit een boeket dat we kregen naar aanleiding van onze miskraam. Onder deze bloemen ligt het vruchtzakje van ons tweede kindje begraven. Zo bijzonder, in onze eigen tuin! Ik ben er enorm dankbaar voor dat dit is gelukt en zal dit plekje dan ook voor altijd koesteren. Een heerlijk plekje, zo tussen al die eetbare planten 😉

Kunstgras

En vlakbij het kunstgras! Yes, het is er. Een heerlijk stukje groen kunstgras waar Ella de afgelopen zomer al fijn op heeft kunnen spelen. Hoewel ik dol ben op de geur van vers gras, was kunstgras gezien de grootte en ligging van onze tuin een betere optie. Van kruidentuin tot kunstgras dus!

kruidentuin

Tuinrenovatie voortuin

Dan over naar de tuinrenovatie aan de voorkant van het huis. De tegels heeft mijn wederhelft a.k.a. de klusser helemaal zelf gelegd. Best goed gelukt, toch? We moeten ze alleen nog even goed poetsen, net zoals de tegels in de achtertuin overigens. Maar eerst maakte ‘de klusser’ wederom een grote plantenbak en nu is het tijd om deze te vullen. Eén ding was zeker: er moesten planten in komen die de inkijk in onze woonkamer zouden verminderen. Een taxus of hoge struik die in de winter blad houdt dus, want anders zitten we alsnog de helft van het jaar tegen kale takken aan te staren.

tuinrenovatie

Winterhard en groen

Het was een flinke zoektocht! Diverse hagen en struiken passeerden de revue, zoals de Glansmispel, Portugese laurier en Taxus Baccata. Allemaal goede kanshebbers, maar ik was nog niet overtuigd. Tot we olijfwilgen tegenkwamen! Die moeten de komende tijd nog flink groeien, maar ondertussen kunnen we de rest van de tuin vullen. Iemand suggesties?

Zelf wil ik sowieso graag een paar winterharde kruiden in de voortuin zetten, zodat ik die ruimte in de achtertuin bespaar. We hebben al een paar takjes van een rozemarijnstruik van vrienden gestekt, in de hoop dat we daar een mooie struik uit kunnen laten groeien. Lijkt me heerlijk!

Als eerste wil ik echter een hoge plant zoeken voor naast de voordeur. Daar hebben we een kleine plantenbak gevormd in verband met de regenpijp die daar loopt en om de muur naast de deur op te kunnen vrolijken. Lavendel vind ik bijvoorbeeld een prachtige plant om hier neer te zetten, maar dat heeft als voordeel én nadeel dat er veel bijen op afkomen. Heel positief voor de natuur, iets minder handig zo vlak naast de voordeur. Mijn zoektocht gaat dus starten bij iets wat lijkt op lavendel, maar wat minder bijen aantrekt… Wordt vervolgd!

tuinrenovatie


Dit artikel is tot stand gekomen samen met Haagplanten Heijnen. Voor meer informatie lees je 
hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.