https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Boerenkoolstamppot met spekjes en jus + kortingscode!

boerenkoolstamppot

Mij maakte je er vroeger echt niet blij mee: boerenkoolstamppot. Met geen enkele stamppot overigens. Vooral dat sappige vlees en die vettige jus – nee, bedankt! Jarenlang deed ik zelf dan ook geen poging om stamppot te maken. Oké, ik maakte wel eens een variant met pesto, maar met jus? Ik deed niet eens een poging. Tot deze winter. En inmiddels zijn we er alle drie dol op: deze boerenkoolstamppot met spekjes en jus! Maar dan volledig plantaardig. Dikke aanrader!

Boerenkool en aardappelen

Met de ingrediënten zelf is niets mis, dat vond ik al jaren. Aardappelen at (oké, eet) ik echter het liefst uit de oven of airfryer en boerenkool het liefst in een salade. De herinneringen aan die dikke worst en vettige jus van vroeger, daar krijg ik nog steeds de kriebels van. Nee, doe mij maar knapperige spekjes! Vegan spekjes, welteverstaan.

Maar goed, stamppot zonder jus is wel droog. Zelf ben ik dol op pesto, dus op die manier krijg je mij wel aan de stamppot met spekjes. Manlief echter niet, die houdt juist wel van een vettige jus. Oké, tijd voor een compromis!

Boerenkoolstamppot mét jus

Toen ik in een Eetversbox aardappelen én boerenkool tegenkwam, wist ik dat de tijd was aangebroken. Ik moest me er maar eens gewoon aan gaan wagen: een klassieke boerenkoolstamppot mét jus. Je raadt het al: het is gelukt! En hoe. We hebben dit recept inmiddels al drie keer gegeten en aangezien de spekjes volgende week weer in de (persoonlijke) aanbieding zijn bij Albert Heijn, gok ik dat we over een paar dagen wel weer zin hebben in boerenkoolstamppot…

boerenkoolstamppot

Eetversbox proberen?

Voordat we overgaan op het recept, wil ik nog even één tip met je delen! Ik heb immers al vaker verteld en laten zien dat wij wekelijks een Eetversbox ontvangen en ik hoop je te mogen inspireren met dit mooie initiatief. Mocht je het nog niet geprobeerd hebben, dan heb ik leuk nieuws voor je! Met de code ‘bijmamathuis‘ ontvang je namelijk 10% korting op je eerste box 😀 Zo wordt gezond en gevarieerd eten nóg leuker! En mocht je niet weten wat je met al dat verse lekkers uit die box moet maken, kom dan gewoon weer terug naar bijmamathuis.com. Hier vind je genoeg inspiratie!

Boerenkoolstamppot met spekjes en jus

Mij maakte je er vroeger echt niet blij mee: boerenkoolstamppot. Met geen enkele stamppot overigens. Vooral dat sappige vlees en die vettige jus – nee, bedankt! Jarenlang deed ik zelf dan ook geen poging om stamppot te maken. Oké, ik maakte wel eens een variant met pesto, maar met jus? Ik deed niet eens een poging. Tot deze winter. En inmiddels zijn we er alle drie dol op: deze boerenkoolstamppot met spekjes en jus! Maar dan volledig plantaardig. Dikke aanrader!

Prep Time 15 minuten
Cook Time 30 minuten
Total Time 45 minuten
Servings 4

Ingredients

Stamppot

 • 1 kilo aardappelen
 • 500 gram boerenkool
 • 2 eetlepels plantaardige boter
 • 175 gram plantaardige spekjes

Jus

 • 25 gram boter
 • 25 gram bloem
 • 1 blokje groentebouillon
 • Gerookt paprikapoeder naar smaak

Instructions

Stamppot

 1. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.

 2. Kook de aardappelen samen met de boerenkool gaar in voldoende water.

 3. Bak ondertussen de spekjes in een klein koekenpannetje lekker knapperig.

 4. Giet de aardappelen en boerenkool af, maar bewaar het kookvocht. Of laat een klein restje kookvocht over in de pan – zo doe ik het.

 5. Voeg de boter toe aan de aardappelen en boerenkool en stamp alles met een stamper fijn. Voeg eventueel (meer) kookvocht toe als het te droog is.

Jus

 1. Kook 400 ml water in een klein pannetje of met de waterkoker en los hier het bouillonblokje in op.

 2. Laat vervolgens de boter smelten in een klein steelpannetje.

 3. Voeg rustig de bloem toe en roer met een garde door. Je denkt nu dat het compleet gaat mislukken omdat er kleine klontjes ontstaan, maar die lossen we zo weer op!

 4. Schenk beetje bij beetje de bouillon bij de boter en bloem en blijf goed roeren met de garde. De klontjes gaan nu vanzelf oplossen!

 5. Ga zo door tot je alle bouillon hebt toegevoegd en laat de jus op laag vuur doorpruttelen terwijl je blijft roeren tot je de gewenste dikte hebt bereikt.

 6. Voeg ondertussen gerookt paprikapoeder toe naar smaak en proef. Naar smaak kun je natuurlijk nog meer paprikapoeder of eventueel wat peper en zout toevoegen.

 7. Schep ten slotte de stamppot op de borden, schenk de jus eroverheen en maak af met de spekjes. Eet smakelijk!

Laat je me weten wat je van deze boerenkoolstamppot met spekjes en jus vindt? Reageer hieronder of tag mij in je foto op Instagram of Facebook!

Dit artikel is tot stand gekomen samen met Eetversbox. Voor meer informatie lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating