https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Het Happiness Project – Gretchen Rubin

het happiness project

Een boek dat je leven verandert, vind ik zo’n cliché. Dat zul je mij dus niet zo snel horen zeggen. Ik kan er echter niet omheen dat ‘Het Happiness Project’ van Gretchen Rubin daadwerkelijk iets in mij teweeg heeft gebracht. Dat ik sinds ik dit boek heb gelezen, op een andere manier naar geluk ben gaan kijken. Onbewust kleine dingetjes aan heb gepast die mij én de mensen om mij heen inderdaad gelukkiger maken. ‘Het Happiness Project’ is met recht een van de meest inspirerende boeken die ik ooit heb gelezen!

Stofhappen

En dat terwijl het juist zo’n eenvoudig boek is. Een praktisch boek, lekker down-to-earth. Ik verwachtte er niet veel van en ‘Het Happiness Project’ lag dan ook al jaren stof te happen in mijn nachtkastje. Tot ik eind vorig jaar een miskraam kreeg en écht meer moest rusten. Eindelijk lukte het me om op tijd mijn bed in te duiken en nog even te lezen voor het slapengaan. Ik moest mezelf er enigszins toe zetten, maar eenmaal een paar pagina’s ver in dit boek en ik VERHEUGDE me op mijn korte leessessies in bed!

Het Happiness Project

Op basis van de ondertitel ‘Op zoek naar meer plezier en geluk in je leven’, verwacht je misschien een klassiek zelfhulpboek. Zo’n boek waarin je op wetenschappelijk onderbouwde manier verteld wordt hoe je meer geluk kunt vinden of creëren. Al doet de kaft van ‘Het Happiness Project’ anders vermoeden. Aangezien ik echter nooit van deze titel had gehoord en het boek er ook niet spectaculair uitziet, verwachtte ik er niet veel van. Eerlijk gezegd, heb ik geen idee meer hoe ik eraan kom! Vast van iemand gekregen?

Nou, diegene ben ik enorm dankbaar! Ik wilde passages uit dit boek fotograferen om ze in mijn geheugen te prenten, maar ik had nauwelijks een paar hoofdstukken gelezen en ik gaf het al op. Dit boek is té inspirerend! Juist omdat het geen wetenschappelijk geneuzel bevat. Juist omdat het geschreven is door iemand die eigenlijk alles al heeft wat ze zich maar kan wensen. Iemand die zich afvraagt: hoe kan ik in mijn situatie nu niet ultiem gelukkig zijn?

Meer, beter, gelukkiger

Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel. Natuurlijk heb ook ik een wensenlijst van hier tot in Timboektoe. Ook ik vind het gras altijd groener bij de buren. Figuurlijk gezien dan, want aangezien wij kunstgras hebben en onze buren alleen tegels, is het gras toch echt groener bij ons 😉 Ik heb echter een lieve man, een heerlijke dochter, fantastisch werk, twee grappige katten, een degelijk dak boven mijn hoofd, familie en vrienden om me heen – waarom zou ik niet dolgelukkig zijn?

Als ik mijn geluk een cijfer zou moeten geven, zou ik het zeker een 8 geven. Een zéér ruime voldoende! En toch ben ik altijd op zoek naar meer geluk. Ik wil een schoner en meer opgeruimd huis, liefst zelfs een iets groter huis met een iets grotere tuin. Daarvoor moet ik meer geld verdienen, dus werk ik hard. We willen immers ook sparen voor Ella én haar over een paar jaar meenemen op prachtige reizen. Te hard werken wil ik echter ook niet, want ik wil er ook voor Ella zijn. Dus benut ik vrijwel al haar dutjes én een paar uur van haar nachtrust om te werken. Het gevolg? Ik heb nauwelijks tijd voor mezelf. Oei, ik weet heus wel dat tijd voor mezelf essentieel is voor mijn eigen welzijn. Maar de rust vinden om iets te doen wat ik écht leuk vind en wat niet nuttig is? Dat is voor mij nog altijd een vrijwel onmogelijke opdracht. Zo nu en dan installeer ik mezelf op de bank met het idee nu écht eens iets niet-zinvols te gaan doen, om twee uur later gefrustreerd mijn bed in te duiken. Echt ontspannen heb ik niet, maar ik heb ook niets nuttigs gedaan. WAAROM KAN IK DIT NIET?!

De perfectionist in mij

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik wil de perfecte vrouw, moeder, ondernemer, vriendin, etc. zijn. De perfectionist in mij kan pas écht gelukkig zijn, als ik in al mijn rollen uitblink. Althans, dat is hoe het in mijn hoofd werkt. En natuurlijk vertel ik mezelf elke dag weer dat dat onzin is. Dat ik tevreden moet zijn met wat ik heb! Dat ben ik ook, dat blijkt wel uit het cijfer dat ik mijn geluk geef. Waarom ben ik dan niet zo gelukkig als ik zou willen zijn?

het happiness project

Heb je je geluk in eigen hand?

Het is precies die vraag die Gretchen Rubin aanzette om een jaar lang te werken aan haar eigen geluk. Ze koos voor elke maand een thema om aan te werken: van haar huwelijk tot aan boeken en van vrije tijd tot aan opmerkzaamheid. Ook stelde ze de ‘Twaalf Geboden’ op: een aantal overkoepelende principes die ze telkens weer tegenkwam bij het opstellen van haar goede voornemens voor elke maand van het jaar. Deze principes zouden haar moeten helpen als ze moeite zou hebben om zich aan haar voornemens te houden. Haar voornemens werden immers elke maand uitgebreid, maar deze basisprincipes golden altijd. Daarnaast stelde ze ook een lijst genaamd ‘Geheimen van het Volwassen Leven’ op. Lessen die ze door schade en schade had geleerd terwijl ze volwassen werd. Van die hele simpele dingen zoals “Door de computer een paar keer aan en uit te doen, los je een storing vaak op.”

Het Happiness Project

Het belangrijkste onderdeel van haar project waren echter haar maandelijkse voornemens. Telkens behorend bij een ander thema. Brak de volgende maand aan, dan zou ze de voornemens uit de vorige maand(en) wel volhouden, maar zich vooral richten op de nieuwe goede voornemens die ze daaraan toevoegde.

Haar voornemens waren niet groot en avontuurlijk. Ze wilde haar leven niet omgooien. Ze was immers niet ongelukkig! Tegen mensen die haar vroegen waarom ze dan überhaupt zo’n project zou starten, zei ze: “Ik ben gelukkig, maar niet zo gelukkig als ik zou moeten zijn. Ik heb een goed leven en ik wil het meer waarderen, er meer naar leven. […] Ik klaag te veel, ik raak vaker geïrriteerd dan zou moeten. Ik zou dankbaarder moeten zijn. Ik denk dat ik me, als ik me gelukkiger voel, beter zal gedragen.”

Echt, het is alsof ik mezelf hoor praten! De voornemens die Gretchen voor zichzelf opstelde kwamen me dan ook regelmatig bekend voor: ‘Ga eerder naar bed’, ‘Geniet van het nu’ of ‘Hou een notitieboekje bij met dingen om dankbaar over te zijn’ – ik neem het me regelmatig voor.

Voor elke maand stelde ze zo’n 4 à 5 van dit soort voornemens op, passend in het thema van die maand. Haar voortgang hield ze bij in een Tabel met Voornemens. Alleen dat idee al klonk me als muziek in de oren, want net als Gretchen ben ik al-tijd op zoek naar bevestiging. Ook iets wat ze tijdens haar Happiness Project aanpakt overigens: ze wil niet meer overal waardering voor verwachten. Die bevestiging zoekt ze voortaan in zichzelf, want zij is de enige die haar eigen geluk in de hand heeft.

Inspiratiebron

De herkenning, de openhartigheid van de schrijfster en de praktische tips maken dit boek voor mij een enorme bron van inspiratie. Het leest net zo lekker weg als de gemiddelde chicklit en toch wil ik vrijwel elke pagina in mijn geheugen griffen als reminder aan mezelf. Niet omdat het wetenschappelijk zo perfect in elkaar steekt of de meest beroemde filosofen hun beste werk laten zien, maar juist omdat iemand in wie ik mij volledig herken op de meest eenvoudige manier probeert gelukkiger te leven.

Geen hevig onderbouwde theorieën, veelbelovende modellen of gegarandeerde succesformules, maar praktische ideeën die iedereen kan toepassen. Een paar van mijn favorieten:

  • Stimuleer je geest op nieuwe manieren.
  • Neem de tijd om gek te doen.
  • Begin een verzameling.
  • Zing ’s ochtends.
  • Erken dat de gevoelens van anderen reëel zijn.
  • Beleef lol aan een miskleun.
  • Vraag hulp.
  • Verwacht geen lof of waardering.
  • Toon je liefde.
  • Handel een vervelende klus af.

Natuurlijk komt elk voornemen uitgebreid aan bod. Zo laat Gretchen zien hoe ze op diverse manieren haar geest stimuleerde. Ze probeerde onder andere hypnose, lachyoga en een cursus ’tekenen met je rechterhersenhelft’. Ze windt er geen doekjes om wat voor effect elke nieuwe stimulans op haar heeft, waardoor ik al lezende zelf af en toe in de lach schoot. Ik zag het helemaal voor me!

het happiness project

Dankbaarheid

Misschien ga ik zelf ooit wel een Happiness Project aan, misschien ook niet. Al lezende kreeg ik er enorm veel zin in, maar toen ik het boek eenmaal uit had besefte ik dat ik al zó veel inspiratie had opgedaan dat ik voorlopig wel vooruit kan. Eén van de dingen die ik sinds dit jaar zelfs dagelijks toepas, is het uiten van mijn dankbaarheid. Ik probeerde al vaker elke avond wat notities in mijn telefoon te zetten, maar na een paar weken vergat ik het weer zo vaak dat de moed me in mijn schoenen zakte.

Eind vorig jaar schafte ik het Selfcare Journal van Rock your World aan en sindsdien neem ik elke avond een paar minuten de tijd om dit journal in te vullen. Het journal bevat diverse verdiepende vragen, waarbij ook dankbaarheid wel eens aan bod komt. Ik vind het inmiddels echter zo fijn om aan het eind van de dag terug te kijken op waar ik allemaal dankbaar voor ben, dat ik de notitiepagina’s uit het boek benut om élke dag een paar dingen op te schrijven. Het gevolg? Ik stap vrijwel altijd met een brede glimlach mijn bed in. Ook leuk: het journal nodigt je uit om elke dag een cijfer te geven. Ik denk dan misschien niet zo gelukkig te zijn als ik zou willen zijn, maar na bijna twee maanden ‘journallen’ zie ik dat ik vrijwel altijd een 8 of hoger scoor!

Natuurlijk zit er wel eens een baaldag tussen en wie weet kom ik over een tijdje wel weer in een minder positieve flow terecht. That’s life! Ik kan dan echter heel eenvoudig terugbladeren naar de afgelopen twee maanden en zien waarvoor ik dankbaar ben. Al die pagina’s vol notities waar het geluk vanaf spat, die toveren telkens weer een lach op mijn gezicht.

Het Happiness Project blijft

En ‘Het Happiness Project’? Dat is het eerste boek dat ik zó waardevol vind dat ik het wil bewaren. Ik ben zo iemand die een boek slechts één keer kan lezen en een film ook maar één keer kan zien. Als ik weet hoe het afloopt, vind ik er niets meer aan. Boeken die ik koop of krijg, werk ik nadat ik ze uit heb dan ook zo snel mogelijk het huis uit, door ze te verkopen of weg te geven. Maar ‘Het Happiness Project’ blijft!

Dit boek zou ik oprecht elk jaar wel een keer willen lezen of op z’n minst willen doorbladeren. Om mezelf er telkens weer aan te herinneren dat ik mijn geluksgevoel in eigen hand heb. Ik kan andere mensen niet veranderen, ik kan veel pijn en verdriet niet voorkomen, maar ik kan wél bepalen hoe ik in het leven sta. Hoe ik met andere mensen en verdrietige situaties omga. Hoe ik mezelf blijf uitdagen, maar ook accepteer zoals ik ben. Hoe ik met minimale inspanning, maximaal resultaat kan behalen.

Geluk is tot op zekere hoogte maakbaar en absoluut niet alleen weggelegd voor zij die op een of andere diepzinnige wereldreis of verhelderende retraite gaan. Nee, geluk zit echt in de kleine dingen. De kleine dingen waarmee je NU AL aan de slag kunt gaan om jezelf beter te voelen. Je hoeft niet te wachten op meer tijd of meer geld, meer voorspoed of meer succes – je kunt ook NU gelukkig(er) zijn.

Score

Waardering: 10 uit 10.

Deze heerlijk vlot leesbare bron van inspiratie kost op bol.com slechts een paar euro. Wat mij betreft méér dan het geld waard! Ik geef ‘Het Happiness Project’ met volle overtuiging een dikke 10. Zo, de toon is gezet!

Eén van mijn goede voornemens om mezelf gelukkiger te voelen is immers meer lezen. Bij deze staat er ein-de-lijk weer eens een boekrecensie van mijn hand online en ik beloof jou én mezelf dat er dit jaar nog velen zullen volgen!

Wil je weten welke boeken ik de afgelopen tijd nog meer las? Je vindt al mijn persoonlijke boekentips hier!

happiness project
Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.