https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Apple of Android: welke smartphone kies ik als ondernemer?

apple of android

Ben jij team Apple of Android? Eerlijk: zelf weet ik het niet meer. Op dit moment ben ik team Android, maar het zou zomaar kunnen dat dat binnenkort verandert. Ik ben niet meer zo tevreden over mijn huidige telefoon en krijg als Android-gebruiker steeds meer last van FOMO. Daarom ga ik op onderzoek uit: kies ik als ondernemer voor Apple of Android?

Maar een iPhone is duur!

Laat ik ten eerste even één vooroordeel waar ik zelf jaren last van had de wereld uithelpen: iPhones hoeven niet duur te zijn. Android-toestellen zijn er in heel wat meer vormen en maten, maar ook Apple biedt steeds meer mogelijkheden voor smartphonegebruikers met een iets minder dikke bankrekening. Natuurlijk kun je je nog altijd te buiten gaan aan een iPhone van bijna € 1200,-, maar datzelfde bedrag ben je ook kwijt voor het nieuwste paradepaardje van Samsung.

Je kunt echter ook kiezen voor de degelijkheid van een iPhone, zonder extra poespas. Hoef je geen extravagante camerafunctie’s en een absurd groot scherm, dan is de iPhone SE 2020 een uitkomst. Een lekker compact toestel, met een verrassend krachtige motor. Het design is bewust lekker retro, met brede randen boven en onder het scherm en de klassieke iPhone-knop onderaan in het midden. Aangezien ik vrij kleine handen heb, kan ik die compactheid wel waarderen!

Dit is dus degelijke iPhone in een ouderwets jasje. En nog goedkoper dan mijn huidige Android-toestel in 2018 was!

apple of android

OnePlus 6

Dat Android-toestel, waar ik op dit moment al bijna 3 jaar de niet-meer-zo-heel-erg-trotse bezitter van ben, is een OnePlus 6. Ik overdrijf misschien een beetje, want over het algemeen ben ik zeer tevreden over deze telefoon. Ik koos inmiddels bijna 3 jaar geleden bewust voor dit toestel vanwege de beloofde prestaties en de excellente camera. Over die prestaties heb ik tot op heden niets te klagen! Regelmatig kan ik helemaal niets meer omdat mijn geheugen helemaal vol zit, maar dat is puur de schuld van mijn veel te leuke dochter 😉 Houd ik mijn telefoon voldoende opgeruimd, dan werkt ‘ie hartstikke snel en foutloos!

Update verpestte mijn camera

Het enige aspect waar ik me gigantisch aan erger, is de automatische bewerking van selfies. Ik kocht de OnePlus 6 bewust vanwege de goede camera: 16 megapixels voor en 20 megapixels achter. Als blogger en destijds bijna toekomstige moeder was een goede camera voor mij een absolute must. Voor de overige specificaties, zoals processorsnelheid en beeldresolutie, vraag ik mijn man om advies.

Niet lang na mijn aankoop verscheen er een update op mijn telefoon, zoals dat natuurlijk regelmatig gebeurt. Ik installeerde de update en ben nooit meer tevreden geweest over mijn selfies. Sindsdien worden alle foto’s die ik met de camera aan de voorkant maak automatisch bewerkt en die bewerking krijg ik met geen mogelijkheid verwijderd. Al mijn selfies krijgen een donkere grijsgroene tint. Alleen als ik met héél veel licht fotografeer valt het dusdanig mee dat ik er met wat bewerking nog iets acceptabels van kan maken. Zwaar balen voor iemand die deze telefoon kocht VANWEGE de goede camera’s!

grijsgroene selfie

FOMO

Nu zou ik alleen voor dit probleem natuurlijk niet zomaar overstappen op Apple. Er is natuurlijk meer! De laatste tijd heb ik nogal last van FOMO. De ene na de andere app die alleen op iPhones verkrijgbaar is doet zijn intrede. Vaak niet zo’n punt, maar wel nu ik op Instagram dagelijks berichtjes zie van andere ondernemers die compleet losgaan op de app Clubhouse. Hallo, en ik dan?!

Regelmatig kom ik zelfs filters in Instagram Stories tegen die ik als Android-gebruiker niet kan toepassen. Foto’s van andere ondernemers bevatten voor mijn gevoel al-tijd iPhones en zelfs stockfoto’s die ik wel eens gebruik voor mijn zakelijke website zijn vrijwel altijd voorzien van Apple toestellen. Alsof ik als Android-gebruiker niet eens meetel!

Apple of Android: degelijkheid deugt?

Zo voelt het soms wel een beetje. Daarnaast zijn er nog wel een paar redenen om eventueel te kiezen voor een iPhone. Zo heb ik dankzij familie en vrienden inmiddels ervaren dat de camera’s van iPhones over het algemeen erg goed zijn! Natuurlijk speelt het aantal megapixels hierin mee, maar mijn schoonzusje maakte met haar iPhone XS vorig jaar in het bos toch echt mooiere foto’s dan ik met mijn OnePlus 6. Terwijl haar iPhone XS een camera had met 12 megapixels en mijn OnePlus 6 twee camera’s met 20 en 16 megapixels. Dat betekent dat zelfs die spotgoedkope iPhone SE 2020 wellicht al betere foto’s maakt dan mijn duurdere OnePlus 6! Stof tot nadenken…

Daarnaast staan iPhones natuurlijk bekend om hun degelijkheid. Je moet er even in investeren, maar kunt vervolgens wel járen vooruit! Dat terwijl mijn Android-telefoons het meestal na een jaar of 3 opgeven. De teller van mijn OnePlus staat op dit moment op 2 jaar en 9 maanden. Je begrijpt dat ik me alvast voorzichtig aan het oriënteren ben op een vervolgtoestel 😉

Toen ik vroeger pakweg 10 jaar geleden zelf nog een iPhone had, ergerde ik me echter aan de beperkingen van het besturingssysteem. Omdat ik een gewone laptop had, geen Macbook, was het overzetten van bestanden lastig. Dat was voor mij destijds de belangrijkste reden om over te stappen naar Android. Ik hoor en zie om me heen inmiddels weinig frustratie meer, dus dat argument om bij team Android te blijven lijkt te vervallen. Natuurlijk blijft Android een open systeem, wat het een stuk toegankelijker maakt. Daarmee lever je echter ook in op privacy en veiligheid. Apple controleert alles, waardoor het een stukje stugger, maar ook veiliger is.

apple of android

Apple of Android: de knoop is doorgehakt

Ik denk dat je het aan mijn woordkeuze al merkt: ik neig weer naar een iPhone. Ook Android wordt immers steeds duurder en na bij vrijwel elk toestel toch wel tegen een of meerdere problemen aan te zijn gelopen, verlang ik naar de degelijkheid die een iPhone schijnt te garanderen. Meer dan een goede camera en toegang tot apps waar mijn mede-ondernemers gebruik van maken, eis ik niet eens! In principe zou de iPhone SE 2020 voor mij dus al voldoende zijn. Die investering durf ik wel aan! Toch ga ik er nog een aantal nachtjes over slapen. Want als ik dan tóch voor een iPhone ga, wil ik dan niet meteen all the way gaan? De iPhone 12 Pro Max is wel bijna 3 keer (!) zo duur als de iPhone SE 2020. Is het dat echt waard?

Een nieuwe smartphone uitzoeken doe je niet zomaar. Ik tenminste niet. Waar ik na het schrijven van deze blog wel vrij zeker over ben, is dat ik weer eens wil ervaren hoe het bij Team Apple is. Heb jij een idee? Tot welk team behoor jij? Alle tips om mijn keuze voor Apple of Android en een specifiek toestel te maken zijn welkom!

apple of android

Dit artikel is tot stand gekomen samen met Ben. Voor meer informatie lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.