https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

10 tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

Ben je net bekomen van de vreugde rondom die positieve zwangerschapstest, hang je alweer boven de toiletpot. O ja, die zwangerschapsmisselijkheid! Mocht iemand in je omgeving al op de hoogte zijn van het blijde nieuws en je vragen hoe je je voelt: nou, op en top zwanger! Tja, de meeste vrouwen ontkomen er helaas niet aan. Zo ook ik niet! Voor de derde keer was ik wekenlang misselijk. Inmiddels heb ik wel wat trucjes ontdekt die de misselijkheid draaglijker maken. Nee, het gaat er niet van over – bij mij in ieder geval niet. Maar het zorgde er bij mij in ieder geval voor dat ik kon functioneren. Bij deze dus mijn 10 beste tips tegen zwangerschapsmisselijkheid!

Werken tips tegen zwangerschapsmisselijkheid altijd?

Even een disclaimer vooraf: natuurlijk wil ik met deze blog niet zeggen dat je iets fout doet als je maar boven de toiletpot blijft hangen. Sommige vrouwen blijven nu eenmaal wekenlang of in het ergste geval zelfs maandenlang spugen, soms zelfs tot ziekenhuisopnames aan toe. Wat ben ik dankbaar dat ik wat dat betreft echt niets te klagen heb!

Noem mijn zwangerschapsmisselijkheid gerust gemiddeld. Goh, ben ik toch nog een beetje normaal 😉 Ik ben behoorlijk misselijk, maar kan wel functioneren. Zolang ik onderstaande tips tegen zwangerschapsmisselijkheid maar regelmatig toepas!

tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

10 tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

1. Eet kleine porties

Als ik niet eet ben ik misselijk en als ik wel eet ben ik ook misselijk. Herkenbaar? Toch werkt het eten van kleine porties wel. Het zorgt er bij mij in ieder geval voor dat de misselijkheid niet nóg verder toeneemt. Het blijft een beetje stabiel ‘blegh’. Ik ontbijt als ik misselijk ben dan ook vaak in twee keer, lunch in twee keer en eet een klein bordje avondeten. Vervolgens duik ik vroeg m’n bed in, want dat heeft alles te maken met de volgende tip.

2. Slaap zoveel als je kunt

Vermoeidheid en misselijkheid gaan bij mij hand in hand. Slaap ik slecht, dan loop ik de volgende dag gegarandeerd weer te puffen en te steunen van de misselijkheid. Tijdens het eerste trimester dook ik dan ook regelmatig al om 20.00 uur mijn bed in en sowieso niet later dan 21.00 uur. Bijkomend voordeel: zo gaan de dagen sneller voorbij en bereik je sneller die termijn waarop de misselijkheid bij de meeste zwangeren afneemt!

3. Drink gemberthee

Yes, deze klassieker werkte voor mij echt: gemberthee drinken. Gewoon een kop heet water zetten en daar een stuk verse gember in gooien. Smaakt overigens ook niet verkeerd! En als je net als ik regelmatig suiker nodig hebt, meng je dat er ook nog even doorheen. Iets minder gezond, maar als je misselijk bent ben je allang blij met alles wat je binnenkrijgt én binnenhoudt!

4. Eet snoepjes

Over suiker gesproken: snoepjes werken bij mij fantastisch. Wie had ooit gedacht dat ik snoepgoed zou promoten op mijn blog? Wat die hormonen al niet met je doen, hè. Maar serieus, in elk van mijn zwangerschappen at ik snoep – het liefst een soort winegums. Terwijl ik dat normaal gesproken dus echt niet in huis haal. Nu waren snoepjes vaak echt mijn lifesavers! Een paar van deze slangen in mijn jaszak en ik kon met Ella naar de speeltuin. Pfieuw!

Waterijsjes werkten tijdens mijn eerste en tweede zwangerschap trouwens ook perfect, maar dit keer had ik het continu zó koud dat ik het maar bij snoepjes en de andere tips tegen zwangerschapsmisselijkheid hield.

tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

5. Zoek de frisse buitenlucht op

Eenmaal buiten voelde ik me sowieso vaak al een stuk beter. Frisse buitenlucht doet wonderen! Van doelloos op de bank hangen en medelijden met jezelf hebben ga je je meestal niet beter voelen. Hup, even een schop onder je kont en de deur uitstappen! Echt, zo’n wandeling in de frisse buitenlucht doet je goed.

6. Gebruik speciale polsbandjes

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook armbandjes kunnen je misselijkheid verzachten. Dat geldt natuurlijk alleen voor speciale armbandjes, die werken op basis van acupressuur. Deze polsbandjes draag je om je polsen, met de ‘knop’ tussen de twee middelste pezen van je onderarm – op het Nei-Kuan punt. Geloof het of niet, bij mij werkt het. In alle drie mijn zwangerschappen droeg ik deze polsbandjes en telkens maakten ze de misselijkheid net iets draaglijker. Nee, helaas wederom geen wondermiddel. Maar voor mij absoluut een van de beste tips tegen zwangerschapsmisselijkheid!

7. Eet brood

Als het je dan lukt om iets naar binnen te werken, probeer dan eens brood. Gewoon droog of met minimaal beleg. Brood werkt als een spons: het neemt vocht op. Dus ook die zure maagsappen die tijdens je zwangerschap wel eens naar boven willen komen. Zelf ben ik echt geen fanatieke broodeter, behalve als ik zwanger ben! Dan maak je mij dus echt blij met droog brood, of – als het iets beter gaat – met een boterham met een dun laagje boter, een dun laagje appelstroop en een plakje plantaardige kaas. Die appelstroop eet ik tijdens de zwangerschap graag, om mijn ijzergehalte een extra steuntje in de rug te geven! Liefst in combinatie met een glas sinaasappelsap, omdat ijzer beter wordt opgenomen in combinatie met vitamine C.

Overigens lees ik vaak dat je beter geen sinaasappelsap kunt drinken als je misselijk bent, maar daar heb ik dan weer geen last van. Ik vind sinaasappelsap als ik zwanger ben echt zalig! Voor mij de ideale combinatie tussen iets gezonds en iets zoets, waar ik op dat moment echt behoefte aan heb. Al lust ik het ook als niet zwanger ben, hoor. Maar de periodes waarin ik meerdere keren per week fanatiek sinaasappels stond te persen, vielen niet geheel toevallig telkens in mijn zwangerschappen! Ik kocht onze sinaasappelpers zelfs tijdens mijn eerste zwangerschap. Leuk souvenirtje waar ik twee zwangerschappen verder nog volop van geniet 😉

Maar die lekkere zelfgemaakte granola als ontbijt? No way! Daar geniet ik pas sinds 3 weken weer van. Mmm, wat heb ik dat gemist!

zelf granola maken

8. Vermijd (rode) sauzen

Iets waar ik dan juist weer echt niet tegen kan als ik zwanger ben zijn rode sauzen of soepen. Wellicht komt het doordat ik de tomatensoep die we aten toen ik 6 weken zwanger was van Ella meerdere keren voorbij heb zien komen, maar ook tijdens mijn tweede en derde zwangerschap maakte je me in het eerste trimester écht niet blij met pastasaus of soep. ’s Middags wel, maar ’s avonds echt niet. Doe mij maar liever een bordje frisse risotto, geroosterde groenten of een iets minder spicy burrito bowl.

Ella is trouwens dol op vrijwel alles wat we eten, maar van soep en pastasaus moet ze nog steeds niet weten. Toeval?

9. Drink prik

Ook iets wat ik normaal zelden doe: frisdrank drinken. Maar als je misselijk bent, grijp je elke kans op verbetering aan! Oké, bijna elke kans. Waar ik tijdens mijn eerste zwangerschap nog wel eens een glaasje cola wilde drinken (ook dat helpt!), durfde ik dat nu echt niet aan. Als je zwanger bent wordt cafeïne immers afgeraden, in grote hoeveelheden althans. Panisch als ik was dat het weer mis zou gaan, nam ik de eerste weken van mijn derde zwangerschap gewoon helemaal geen cafeïne in. Het alternatief dat voor mij deze keer goed werkte: 7-up! Gewoon de huismerken dan, hè. Die doorzichtige zoete frisdrank met eventueel een citroensmaakje. Perfect!

10. Kauw op kauwgum

Tja, als we dan toch bezig zijn met dingen doen we die normaal niet doen: op kauwgum kauwen helpt mij ook. Of het nu de frisse smaak is, het op iets kauwen of de combinatie van beide – vooral na het avondeten nam ik tijdens het eerste trimester graag een kauwgummetje.

zwanger na een miskraam

Meer tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

Dit waren mijn 10 beste tips tegen zwangerschapsmisselijkheid. De tips die mij het meeste hielpen, uhh.. helpen. Wie weet helpen ze jou ook, misschien ook niet! De belangrijkste tip die ik je kan geven is echter om goed naar je lichaam te luisteren. Volgens mij geeft het verrekte vaak goed aan waar het behoefte aan heeft! In mijn geval was dat vooral in het eerste trimester telkens vooral suiker en slaap. Tja, daar luisteren we dan maar naar, hè?!

En natuurlijk is de beste remedie de gedachte aan het kindje dat in je buik groeit. Daar doe je het allemaal voor! Hoe moeilijk het soms ook is, omdat je vooral in die eerste weken niet weet of alles goed gaat en nog niets merkt van wat er zich in je buik afspeelt. Ik vond het vooral tijdens mijn tweede zwangerschap zó frustrerend dat ik ruim twee maanden lang kotsmisselijk was geweest, VOOR NIETS! Maar zo zie ik het nu niet meer. Ik had het met liefde over voor ons kindje dat het helaas niet heeft gered en ook voor ons derde kindje ga ik er met alle liefde nog een keer dwars doorheen.

Wanneer gaat zwangerschapsmisselijkheid over?

Dat betekent uiteraard niet dat ik de dagen aftelde. Eerst tot de 8 weken, de termijn waarop het de vorige keer misging. En toen tot het eind van het eerste trimester. Rond die termijn verdwijnt zwangerschapsmisselijkheid immers meestal toch? Yes, gelukkig wel! Tijdens mijn eerste zwangerschap zwakte de misselijkheid al tussen de 10 en 11 weken af, om pas weer een klein beetje terug te komen toen ik een hoge bloeddruk ontwikkelde. Tijdens mijn tweede zwangerschap bleef ik misselijk totdat ik de miskraam had opgewekt: niet gek natuurlijk, want de placenta van ons kindje werkte niet voldoende om de zwangerschapshormonen af te laten nemen.

Nu ik voor de derde keer zwanger ben, was ik wederom misselijk tot ongeveer 11 weken. Tot mijn grote vreugde nam de misselijkheid toen in rap tempo af en kreeg ik ook weer meer energie! Inmiddels ben ik 14 weken zwanger en sinds een paar dagen ben ik ’s ochtends weer een beetje misselijk. Niet zo erg als een aantal weken geleden, maar het was wel even een domper. Met bovenstaande tips tegen zwangerschapsmisselijkheid kan ik het voorlopig gelukkig goed uithouden, maar wanneer die zwangerschapsmisselijkheid nu definitief over gaat? Nou, over maximaal 28 weken!

tips tegen zwangerschapsmisselijkheid
Volg:
Delen:

9 Reacties

 1. Corrina Wassenaar
  02/04/2021 / 17:55

  Dit zijn fijne blogs vol met tips en er is altijd wel iemand die er op dit moment baat bij heeft

  • Giulia Califano
   Auteur
   02/04/2021 / 20:07

   Dankjewel, dat denk ik ook!

 2. 02/04/2021 / 18:11

  Bij alle drie de kids tot de bevalling alsmaar boven de pot gehangen. De polsbandjes werkte bij mij het beste, nou ja beste….

  • Giulia Califano
   Auteur
   02/04/2021 / 20:08

   Pfoeeee, heftig! Tja, die bandjes halen net het ergste weg, maar als je al de hele tijd boven de pot hangt zullen ze dat niet tegen kunnen houden. Balen!

 3. Pffffff ik had er ook verschrikkelijk veel last van. Wat bij mij hielp was heeeeeel veel slapen, gemberthee, gembersnoepjes en bruisend mineraalwater. Maar dat was ook echt alles. Pas in het midden van het 2de termijn voelde ik mij beter. Maar het was het meeeeeer dan waard ❤️

  • Giulia Califano
   Auteur
   02/04/2021 / 20:08

   Slapen, hè! Dat de dagen maar snel voorbijgaan, haha. En prachtig dat gember zo goed werkt, hè. Gelukkig is het het absoluut meeeeeeeeeer dan waard, kijk eens wat jullie ervoor terug hebben gekregen – al bijna 1 jaar geleden!

 4. 04/04/2021 / 14:47

  Ik herinner me dit nog. Er hielp bij mij helaas niets tegen, welke dingen ik ook probeerde. Gelukkig ging het bij mij na ongeveer 12 weken vanzelf over.

  • Giulia Califano
   Auteur
   05/04/2021 / 13:45

   Pff, heftig! Gelukkig dat het na 12 weken vanzelf overging!

 5. 13/01/2022 / 15:37

  Och, ik was ook zo ongelooflijk misselijk… Een van de ergste kwaaltjes van mijn zwangerschap. Gelukkig is het het altijd waard aan het eind!

  Groetjes,
  Anne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.