https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Blondjes beleggen beter – Janneke Willemse

blondjes beleggen beter

Beleggen, dat is toch iets voor rijke mannen in pak? Of oude mensen die hun overtollige geld ergens kwijt moeten? Althans, zo dacht ik vroeger. De laatste tijd zag ik echter steeds meer leeftijdsgenoten starten met beleggen. Sommigen in cryptocurrencies, anderen op de beurs. Tegelijkertijd kwam ik de optie om te gaan beleggen tegen in mijn zoektocht naar een manier om als ondernemer pensioen op te bouwen. Op een spaarrekening ontvang je tegenwoordig immers praktisch geen rente meer, dus puur en alleen geld opzij zetten leek mij al geen meesterplan. Zou beleggen dé oplossing zijn voor mij? Ik besloot mezelf erin te verdiepen! Een goede start: het boek ‘Blondjes beleggen beter’ van Janneke Willemse lezen. Dat ik enthousiast ben over dit boek, blijkt wel uit het feit dat ik niet lang na het lezen van de laatste pagina’s mijn eerste aandelen kocht! Waarom ik dit boek zo’n dikke aanrader vind en hoe mijn eerste maand beleggen met de tips van Janneke me is afgegaan, vertel ik je in deze boekrecensie!

Waarom beleggen blondjes beter?

Laten we het allereerst even over die titel hebben. Ik ben zelf namelijk geen blondje, maar een rasechte brunette. Gelukkig maakt dat geen verschil, want deze titel moet je natuurlijk met een korreltje zout nemen. Janneke Willemse is zelf van nature blond en we kennen allemaal de uitspraken die gekscherend over blonde dames gedaan worden. Maar wat blijkt nu elk jaar weer uit onderzoek? Vrouwen doen het op de beurs gemiddeld gezien beter dan mannen! Ja, ook die ‘domme’ blondjes kunnen beleggen. Hoewel dergelijke onderzoeken uiteraard niets zeggen over individuen. Het gaat om biologische kenmerken die vaker toegeschreven worden aan vrouwen, die ervoor zorgen dat zij over het algemeen beter beleggen dan mannen. Dat betekent echter niet dat alle vrouwen beter beleggen dan alle mannen!

Hoe verklaard kan worden dat vrouwen vaak beter presteren op de beurs legt Janneke natuurlijk haarfijn uit in ‘Blondjes beleggen beter’. Heel kort door de bocht komt het erop neer dat vrouwen hun transacties beter overdenken. Ze doen meer onderzoek, overschatten zichzelf niet zo vaak als mannen en zijn minder emotioneel. Say whut?! Om te begrijpen wat Janneke daarmee bedoelt moet je het boek zelf maar lezen 😉

Is beleggen iets voor mij?

Als vrouw voel ik me natuurlijk wel aangesproken door het idee dat ‘wij’ beter zijn in beleggen dan onze biologische tegenpolen. Daarnaast legt Janneke in de inleiding al haarfijn uit waarom iedereen kan en zou ‘moeten’ beleggen. Je moet natuurlijk helemaal niets, maar Jannekes uitleg laat wel zien dat er eigenlijk vrij weinig is dat je tegenhoudt om te starten met beleggen. Natuurlijk beleg je niet met geleend geld en alleen met geld dat je een poosje of liefst zelfs jarenlang kunt missen. Maar dat hoeven niet direct tienduizenden euro’s te zijn! Je kunt ook beginnen met een paar tientjes. Gewoon om het te proberen, ervaring op te doen en zelf te ervaren of beleggen iets voor je is.

Dat is dan ook precies wat ik na het lezen van ‘Blondjes beleggen beter’ heb gedaan. Al eerder had ik berekend dat ik met € 150,- per maand een redelijk net pensioen op zou kunnen bouwen. Uitgaande van een net rendement natuurlijk en op een eventuele verhoging van dat maandbedrag naarmate ik meer ga verdienen. Wanneer ik het met iemand over het opbouwen van mijn pensioen had, zei ik altijd dat ik daar op mijn 30e mee zou beginnen. Nu ik me echter in de wereld van aandelen begon te verdiepen leerde ik dat het met beleggen meestal een kwestie is van hoe lang je ermee bezig bent, hoe meer het je oplevert. Je hoeft dan niet eens per se te wachten op het ideale moment om aandelen te kopen: ’time in the market beats timing the market’.

Ik besloot dus in april om per direct te beginnen met beleggen en wel met terugwerkende kracht voor heel 2021. Dat betekende dat ik ook de € 150,- uit januari, februari en maart mee kon tellen. Inmiddels zijn we alweer een maand verder en heb ik in totaal dus € 600,- belegd. Hoe en waarin, daar vertel ik je straks meer over! Eerst even terug naar ‘Blondjes beleggen beter’.

blondjes beleggen beter

Beleggen voor blondjes

Het grappige is dat je dit boek naar mijn mening wel kunt zien als geschreven voor zogenaamde ‘domme blondjes’. Natuurlijk moet je geïnteresseerd zijn in financiën om überhaupt een boek over beleggen in te duiken en je hebt wel enige intelligentie nodig om sommige passages direct te kunnen begrijpen, maar je hebt echt totaal géén kennis van de beurs nodig om ‘Blondjes beleggen beter’ te lezen. Janneke heeft dit boek juist zo ingestoken dat je al lezende stap voor stap leert hoe het erin de beleggingswereld aan toe gaat. Bovendien voorziet ze al haar waardevolle uitleg en informatie van persoonlijke ervaringen – zowel grote successen als gigantische blunders. Heerlijk om te lezen en ontzettend leerzaam!

Allereerst legt Janneke uitvoerig uit wat beleggen precies is en waarom je het zou doen. Vervolgens bespreekt ze waarin je kunt beleggen. Het meest bekend zijn natuurlijk de aandelen, maar wist je dat je ook kunt beleggen in obligaties, beleggingsfondsen, ETF’s, turbo’s, sprinters en opties? En dan zijn er tegenwoordig natuurlijk ook nog de cryptocurrencies! Van al deze mogelijkheden bespreekt Janneke talloze voor- en nadelen. Tevens laat ze zien dat er ook oplichters in het spel zijn en geeft ze tips om beleggingsfraude te herkennen.

Na deze eerste 4 zeer informatieve en ontzettend interessante hoofdstukken, ben je zelf al aan zet! Vanaf hoofdstuk 5 laat Janneke zien hoe je een ‘Plan voor De Rest Van Je Leven’ maakt. Als je de opdrachten stap voor stap invult, krijg je al een heel mooi beeld van waarom en hoe jij kunt starten met beleggen! Maar geen zorgen: je hoeft het plan niet in één keer in te vullen. In elk hoofdstuk geeft Janneke wederom uitleg, tips en voorbeelden die het waarom van de stappen uit dit ‘Plan voor De Rest Van Je Leven’ verhelderen. Zo vraag je je wellicht af waarom je nu al zou bepalen waaraan je je geld over meer dan 10 jaar uit wilt geven. Nou, omdat je verschillende beleggingsstrategieën kunt hanteren. En elke strategie past weer bij een ander doel. Beleg je voor je pensioen, dan doe je dat dus voor op de hele lange termijn. Je neemt dan niet te veel risico en investeert vooral in bijvoorbeeld aandelen en ETF’s die gestaag blijven groeien. Wil je op de korte termijn flink winst maken, heb je voldoende geld achter de hand om eventuele verliezen op te vangen en heb je echt verstand van zaken? Dan kun je kiezen voor turbo’s en sprinters. Voor beginnende beleggers raadt Janneke dit echter ten zeerste af en als je eenmaal weet hoe deze producten werken, begrijp je ook volledig waarom.

economische groei

Aanraders uit ‘Blondjes beleggen beter’

Wat Janneke absoluut wel aanraadt in ‘Blondjes beleggen beter’ is om je beleggingen te verspreiden. Dat kun je op verschillende niveaus doen:

 • Door naast je beleggingsrekening ook een spaarrekening aan te houden en in een koophuis te wonen, spreid je je vermogen al over drie beleggingsmogelijkheden. Check, check en check!
 • Je kunt één beleggingsrekening openen, maar ook meerdere. Zelf beleg ik momenteel in aandelen en ETF’s bij Degiro, maar ook in cryptocurrencies via BLOX.
 • Binnen elke beleggingsrekening spreid je je beleggingen over diverse categorieën, zoals de eerdergenoemde aandelen, obligaties, ETF’s, etc. Zelf beleg ik dus in aandelen, ETF’s en cryptocurrencies.
 • Kies vervolgens niet voor aandelen van slechts één bedrijf, maar verdeel je vermogen over diverse sectoren. Gaat het in de ene sector slecht, dan gaat het vaak in een andere sector wel goed. Zelfs in mijn korte carrière als belegger heb ik al geïnvesteerd in drie verschillende sectoren: basisconsumptiegoederen, technologie en industrie. Daarnaast beleg ik in verschillende soorten cryptocurrencies, die ook afwisselend dalen en stijgen.
 • Naast over verschillende sectoren, kun je je beleggingen ook spreiden over verschillende regio’s. Tegenslag in Europa? Gelukkig heb je je aandelen in Azië nog! Maar stel dat de huidige pandemie geen pandemie was geworden en zich tot Azië had beperkt, dan was je blij geweest als je naast Aziatische aandelen ook aandelen uit andere delen van de wereld had gehad! Zelf heb ik mijn beleggingen tot nu toe in ieder geval verdeeld over Europa en de VS. Mijn technologie-aandeel is Amerikaans, mijn andere twee aandelen zijn Europees. Daarnaast beleg ik ook in twee ETF’s: één ETF dat Europese bedrijven volgt en één ETF dat Amerikaanse bedrijven volgt. Bijkomend voordeel van beleggen in bedrijven uit meerdere werelddelen is dat je vaak ook direct in meerdere valuta’s. Ook dat zorgt weer voor spreiding van je vermogen!
 • Ten slotte is het slim om je beleggingen te verspreiden over de tijd. Je weet immers nooit zeker of prijzen en koersen weer gaan stijgen of dalen. Door periodiek te beleggen koop je zowel wanneer de koersen laag staan als wanneer de koersen hoog staan. Mijn doel is dus om in principe elke maand € 150,- te beleggen. Nu zijn sommige aandelen een stuk duurder, dus het kan wel eens voorkomen dat ik één of enkele maanden oversla om wat geld op te sparen. Of ik gebruik een lucratieve maand om wat extra geld te beleggen!
blondjes beleggen beter

Valkuilen uit ‘Blondjes beleggen beter’

Natuurlijk zitten er aan al die voordelen ook nadelen. Beleggen kost ook geld! Allereerst betaal je voor je beleggingsrekening, maar daarnaast betaal je ook nog voor je transacties en draag je vaak ook een percentage van je beleggingen in ETF’s en beleggingsfondsen af. Het zijn vaak slechts kleine bedragen en percentages, maar bij elkaar opgeteld nemen ze toch een flinke hap uit je vermogen! Je hoeft je daardoor niet tegen te laten houden om te starten met beleggen, maar het is wel goed om je bewust te zijn van dergelijke nadelen. Wanneer je beleggingen meer waard worden, moeten ze je dus als het ware eerst je kosten terugbetalen, voordat je pas echt kunt spreken van winst!

Een andere valkuil waar veel startende beleggers in trappen is te snel willen verkopen. Beleggen doe je bij voorkeur voor op de lange termijn, de héle lange termijn. Wie weet zie je je geld na een paar maanden of jaren wel verdampen en krijg je uit pure wanhoop de neiging om je aandelen direct te verkopen, zodat je in ieder geval nog kunt redden wat er te redden valt. Het ideale van beleggen voor op de lange termijn is echter dat je de tijd hebt om af te wachten, om vanaf de bank te zien hoe je geld na verloop van tijd vanzelf weer meer waard wordt. Oké, dat kan niemand je garanderen natuurlijk, maar de kans is wel vrij groot. Zo kocht ik in begin april mijn eerste aandeel Pinterest, tegen een koers van $ 82,66. Op dit moment is dat aandeel $ 62,37 waard. Zwaar balen! Ik heb er echter alle vertrouwen in dat Pinterest een glansrijke toekomst tegemoet gaat en dat mijn aandeel dan ook weer gaat stijgen. In plaats van op dit dieptepunt mijn aandeel te verkopen, ga ik er dan ook juist nog een kopen! Daardoor zakt mijn gemiddelde aankoopkoers en als het aandeel straks weer stijgt, profiteer ik van meer winst. Hoppa!

blondjes beleggen beter

De beurs op

Zo geeft Janneke in haar boek ‘Blondjes beleggen beter’ nog talloze do’s en don’ts voor beginnende beleggers. En met behulp van al die tips vul je zelf stap voor stap haar ‘Plan voor De Rest Van Je Leven’ in. Naast dat het boek enorm plezierig is om te lezen, is het dus ook gigantisch leerzaam en lekker praktisch! Pas in hoofdstuk 8 ga je daadwerkelijk ‘de beurs op’, maar zelfs dan neemt Janneke je nog aan de hand om je tot in detail uit te leggen welke acties je onderneemt en waarom. Ze legt uit waarop je moet letten, hoe je bepaalde informatie kunt vinden en wat je moet weten over de koersen die je ziet. Echt, als je voor het eerst een beleggingsrekening opent dat ben je héél blij met deze laagdrempelige uitleg!

Heb je eenmaal je eerste beleggingen gedaan, dan vat Janneke alles nog even haarfijn voor je samen in 10 vuistregels voor ‘beleggen als een blondje’. Bovendien gooit ze er nog een lesje psychologie in en legt ze uit hoe jij zelf je eigen grootste vijand bent op het gebied van het maken van verstandige beleggingskeuzes. Ze zou zichzelf echter niet zijn als ze daar niet ook een oplossing voor heeft, in de vorm van een praktische opdracht!

Tot slot bespreekt ze enkele voorbeelden van portefeuilles en laat ze zien welke keuzes zij zou maken en waarom. Wil je alle belangrijke termen nog een keertje nalezen wanneer je eenmaal aan het beleggen bent geslagen, dan vind je achterin het boek een overzichtelijke begrippenlijst. Janneke kan beleggen dus wel gemakkelijker én leuker maken!

stap 5

Beleggen brunettes ook beter?

Het beste compliment dat Janneke als schrijfster van ‘Blondjes beleggen beter’ kan krijgen is natuurlijk de wetenschap dat haar lezers zijn begonnen met beleggen. Nou, Janneke: hier is er weer eentje! Ik ben inmiddels één maand bezig met beleggen en hoewel ik absoluut nog veel te leren heb en vooral veel zal moeten ervaren, ben ik er nu al van overtuigd dat dit voor mij wel eens dé manier kan zijn om pensioen op te bouwen. Naast andere manieren om vermogen op te bouwen natuurlijk – spreiden, weet je nog? 😉 Wie weet ga ik mijn portefeuille, mijn beleggingsblunders en mijn successen wel eens met je delen. Heb je daar wel oren naar? Laat even een reactie achter! Dan weet ik tenminste of ik puur een dagboek bijhoud of daadwerkelijk iemand een plezier doe met mijn financiële geklets. Ik had nooit verwacht dat ik het zo leuk zou vinden om me te verdiepen in geld! Natuurlijk maakt geld nog steeds niet gelukkig, maar het is wel zo fijn om voldoende te hebben – nu én in de toekomst – om te kunnen doen en laten waar je gelukkig van wordt.

Score

Waardering: 10 uit 10.

Heb je bovenstaand verhaal van begin tot eind gelezen, dan kun je de conclusie zelf wel trekken: ik vind ‘Blondjes beleggen beter’ van Janneke Willemse een hele dikke vette aanrader. Het boek kost € 20,- bij bol.com, wat natuurlijk een schijntje is ten opzichte van de winst die je kunt behalen wanneer je succesvol belegt! Zelf heb ik die € 20,- inmiddels alweer dubbel en dwars terugverdiend 😉

Wil je weten welke boeken ik de afgelopen tijd nog meer las? Je vindt al mijn persoonlijke boekentips hier!

blondjes beleggen beter
Volg:
Delen:

14 Reacties

 1. 06/05/2021 / 09:19

  Leuk, ik ben een half jaartje geleden begonnen met beleggen en sinds kort ook met crypto. Vind het veel leuker dan ik had kunnen bedenken. Ook altijd het idee gehad dat je er echt heel veel verstand van moest hebben en dat het saai zou zijn. Maar zo fijn als iemand je een paar basisdingen kan uitleggen. Dit boek gaat op mijn verlanglijstje. Kan ik vast ook nog veel tips uithalen.

  • Giulia Califano
   Auteur
   06/05/2021 / 12:25

   Precies dat, heel herkenbaar! Je kunt het eigenlijk zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt, maar het hoeft zeker niet heel ingewikkeld te zijn. Ik vind het ook ontzettend leuk om te doen!

 2. 06/05/2021 / 09:43

  Ik heb sinds een korte periode de Blox app. En ik zat precies in de piek, het werkt bijna verslavend

  • Giulia Califano
   Auteur
   06/05/2021 / 12:32

   Ha, bofkont! Op dit moment doen ze het ook vrijwel allemaal heel goed. Dat verslavende herken ik wel, haha.

 3. Wat ben ik toch altijd dol op jouw reviews en foto’s! Echt een feest! Ik heb het boek ook voorbij zien komen. Nu moet ik bekennen dat ik door de titel ben afgehaakt. Waarschijnlijk omdat ik een blondje ben, haha! Maar wat fijn en gaaf dat het boek je zoveel gebracht heeft!

  • Giulia Califano
   Auteur
   06/05/2021 / 12:41

   Ah, echt?! Die titel moet je natuurlijk met een korreltje zout nemen 😉 Al zou je wanneer je ‘m letterlijk interpreteert juist sowieso een hele goede belegger zijn, haha! Maar absoluut een aanrader wat mij betreft, mits je geïnteresseerd bent in je geld laten groeien natuurlijk.

 4. 07/05/2021 / 08:08

  heel interessant. ik ben zelf momenteel ook met crypto’s bezig

  • Giulia Califano
   Auteur
   07/05/2021 / 13:35

   Wat tof! Eerst was je echt ‘raar’ als je dat deed, haha. Maar nu wordt het toch best normaal!

 5. 07/05/2021 / 10:46

  Dit boek klinkt aansprekend, en alsof beleggen toch niet zo eng is als ik altijd dacht. Dankjewel voor deze fijne review.

  • Giulia Califano
   Auteur
   07/05/2021 / 13:35

   Precies, zo is het ook! Ik vond het eerder ook echt ‘eng’ inderdaad, maar dat blijkt het helemaal niet te zijn 🙂

 6. Mandy
  08/05/2021 / 19:01

  Ik ben begonnen met Peaks. Beleggen met kleingeld en soms zet ik er meer op. Niet iets heel serieus maar gewoon een lekker spaarpotje

  • Giulia Califano
   Auteur
   10/05/2021 / 09:00

   Dat lijkt me ook ideaal! Ik vernam echter van veel anderen dat het relatief duur is met kleine bedragen? Dat vond ik toch wel een nadeel, vandaar dat ik het op andere manieren ben gaan doen 🙂

 7. Christine
  16/01/2022 / 12:07

  Ik heb t boek direct besteld! Ook na het lezen van je dagboek. De beleggingsverhalen gonzen om me heen. Dus eerst maar eens wat lezen, maar ik ben absoluut enthousiast!

  • Giulia Califano
   Auteur
   17/01/2022 / 10:23

   Wat leuk om te horen! Veel succes 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.