https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

5 minimalistische cadeautjes met een speciale betekenis

minimalistische cadeautjes

Cadeautjes geven: ik vind het een prachtige traditie! Niet vanwege de cadeautjes zelf, maar vanwege het gebaar. Laten zien dat je om iemand geeft, dat je hem of haar echt kent en dat je de moeite neemt om iets speciaals uit te zoeken óf te maken. Het liefst geef ik dan ook cadeautjes met een speciale betekenis. Cadeautjes die weinig plek innemen in de wereld, maar enorm veel plek in iemands hart. Om jou wat inspiratie te geven voor dergelijke cadeautjes, zet ik er een aantal op een rijtje. 5 minimalistische cadeautjes met een speciale betekenis!

1. Zelfgemaakte cadeautjes

Met stip op één: zelfgemaakte cadeautjes. Goedkoop, gemakkelijk en het meest dierbaar van allemaal. Als je kinderen hebt natuurlijk al helemaal! En daarvoor hoef je helemaal niet zo handig te zijn 😉 Het gaat immers om het gebaar! Zelf heb ik dus echt twee linkerhanden. Maar dat betekent niet dat ik niets kan maken waar een ander blij van wordt! Zeker nu Ella nog heel klein is gaat het om het idee. Zo maakte ik voor Moederdag dit jaar bloemen van handjes. Zij legde haar handje op een vouwblaadje en ik tekende haar handomtrek. Dat deden we een keer of 10 en vervolgens mocht zij alle handjes kleuren! Op haar maniertje dan, hè. Ik knipte de handjes uit, plakte ze op een tapasprikker en zette ze in een waxinelichthouder. Tada, vaasjes met bloemen voor de oma’s!

Ook als je geen kinderen hebt kun je natuurlijk prima iets zelf maken voor een ander. Een kaartje ontvangen is tegenwoordig bijvoorbeeld al heel speciaal. Zeker wanneer je zo’n kaartje zelf maakt! Of misschien heb jij wel een leuke hobby waar je iets mee kunt? Stek je plantjes uit je eigen tuin en zet je die in een vrolijk potje of maak je een diamond painting van een dierbare foto. Zo sla je twee vliegen in één klap: je geeft een bijzonder cadeau én jij kunt lekker creatief aan de slag gaan!

zelfgemaakt

2. Zelfgebakken cadeautjes

In het verlengde van die zelfgemaakte cadeautjes kun je natuurlijk ook iets geven dat je zelf hebt gekookt of gebakken! Ga je bijvoorbeeld op kraamvisite, dan is het meestal een uitstekend idee om iets eetbaars mee te nemen. Een gezonde maaltijd bijvoorbeeld of wat handige tussendoortjes! De kersverse ouders hebben immers hun handen vol aan hun kleintje, maar hebben wel voldoende voedingsstoffen nodig om al die gebroken nachten door te komen. Misschien waren ze wel zo goed voorbereid dat hun vriezer vol ligt met zelfgemaakte maaltijden, maar ook die raken een keertje op. Ze zullen het dus vast waarderen als jij iets lekkers en voedzaams voor hen meebrengt! Kook gewoon een paar porties extra wanneer je zelf eten maakt of bak iets lekkers voor ze waar ze tussen alle bedrijven door van kunnen snoepen.

Zelf neem ik natuurlijk vaak granola mee! Ideaal voor een snel ontbijt of tussendoortje, voedzaam én hartstikke lekker. In het granolabakboek vind je 12 overheerlijke recepten waarmee je kersverse ouders of andere dierbaren kunt verwennen. Het is immers ook hartstikke leuk om je jarige vriendin een mooie glazen pot vol zelfgebakken granola te geven! Of je opa en oma, die hun saaie boterham zo ook nog eens inwisselen voor iets anders. Eigenlijk is granola – maar natuurlijk ook een lekker gezond bananenbrood of ander lekker tussendoortje – altijd een goed idee!

3. Gepersonaliseerde cadeautjes

Zelfgemaakte of zelfgebakken cadeautjes zijn natuurlijk sowieso al heel persoonlijk, maar ook een cadeautje dat je koopt kun je een bijzondere persoonlijke touch geven! Iets met een naam, een speciale tekst of een bijzondere boodschap. Als je iemand goed kent, weet je wel waar je diegene blij mee kunt maken! Een gepersonaliseerd cadeau heeft vrijwel altijd met liefde te maken. Liefde voor iemand die in je leven is, of liefde voor iemand die je helaas juist moet missen. In beide gevallen is het een prachtig gebaar om iets te laten maken wat diegene altijd herinnert aan iemand van wie hij of zij houdt.

Zelf kreeg ik dit jaar bijvoorbeeld een prachtig cadeau voor een moeder: een ketting met de initialen van mijn kindjes. De E van Ella, de S van ‘Spookje’ en de eerste letter van de naam die we voor hun zusje hebben uitgekozen. Die laatste houd ik natuurlijk nog even geheim totdat zij er is 😉 Maar wauw, wat vind ik het nu al ontzettend bijzonder om deze ketting straks vol trots te mogen dragen!

Naast de initialen van mijn kindjes zit er nog een bijzondere lading aan voor mij. Deze ketting voor dames komt namelijk uit de lentecollectie van KAYA sieraden en bevat als bedeltje een bij. Van jongs af aan ben ik al bang voor alles wat geel-zwart gestreept is en vliegt. Brr! Juist daarom vond ik het mooi om deze bedel te kiezen. Om mezelf eraan te herinneren mijn angsten onder ogen te zien en te overwinnen. Ik ben immers van nature best een angsthaas, maar mede dankzij het moederschap heb ik al vele angsten weten te overwinnen. En ik wil mijn angsten uiteraard absoluut niet overbrengen op mijn kinderen! Een mooie reminder dus om sterk te zijn en vooral niet bang te zijn voor dingen waar ik geen invloed op heb, zoals rondvliegende bijen die ontzettend hard nodig zijn om de biodiversiteit in de wereld in leven te houden. Niet voor niets plantte ik onlangs lavendel in onze tuin, ondanks én omdat deze struik bijen aantrekt. Deze prachtige ketting herinnert me er dus ook aan om trots te zijn: op mijn kindjes én op mezelf!

cadeautjes

Sieraden met een dieperliggende betekenis

Sieraden vind ik overigens sowieso een aanrader om cadeau te geven aan iemand die je heel erg dierbaar is. Dan bedoel ik echter niet een afgeprijsd armbandje dat je bij de drogisterij ziet hangen omdat je daar toevallig even een zalfje ging halen. Natuurlijk kan dat ook leuk zijn, maar veel specialer vind ik sieraden die – al dan niet gepersonaliseerd – een bijzondere betekenis met zich meedragen. Zoals die bij in mijn ketting!

Zelf heb ik daarnaast echt iets met bloemen. Na onze miskraam eind vorig jaar ontvingen we diverse bossen bloemen, telkens met een paar weken ertussen, waardoor ze elkaar mooi afwisselden. Wekenlang stond er een gevulde vaas op ons dressoir! Ik vind ze prachtig, maar zou ze zelf nooit kopen. ‘Bloemen verwelken, rozen vergaan, (…)’ – je kent ‘m wel. Het mooist vind ik bloemen dan ook in de natuur, daar waar ze horen. Maar een blijvend aandenken aan bloemen, dat draag ik maar al te graag! Bloemen doen me denken aan de lente – mijn favoriete seizoen -, aan de wonderen van de natuur, aan nieuw leven, aan hoop en sinds eind vorig jaar dus ook aan ons tweede kindje.

Het mooie van sieraden is dat ze heel persoonlijk zijn en dat je ze altijd bij je kunt dragen. Sieraden nemen weinig plek in en kunnen zelfs van generatie op generatie doorgegeven worden. Hun waarde en betekenis nemen op die manier alleen maar toe! Hartstikke duurzaam dus. Maar dan moet je wel de juiste sieraden kiezen, sieraden die écht gewaardeerd worden. Lukt je dat, dan zal je cadeau ontzettend goed in de smaak vallen!

cadeautjes

4. Herinneringen

Zulke sieraden zal iemand een leven lang met zich meedragen. Ze doen ze nooit meer af of bewaren ze veilig in hun cadeauverpakking, zodat ze ze bij speciale gelegenheden tevoorschijn kunnen toveren. Veel meer dan een dierbaar aandenken als dit bewaren we niet ons hele leven. Je bewaart dat koffiezetapparaat dat je voor je 32e verjaardag kreeg niet als het eenmaal kapot is – je ruilt het gewoon in voor een nieuw exemplaar. Verzorgingsproducten maak je op en belanden in de prullenbak. Ik zei het al eerder: ‘Bloemen verwelken, (…)’ Maar wat blijft dan wel bestaan? Juist die bijzondere cadeautjes die nergens zoveel plek innemen als in je hart. Die zelfgemaakte cadeautjes, sieraden die je nooit meer afdoet, foto’s én herinneringen. De geur van de taart die je moeder voor elke verjaardag bakte zal je voor altijd bijblijven. Het parfum dat je jaar in jaar uit van je man kreeg omdat hij er ook zo van genoot ruik je tot op de dag van vandaag. Ik bewaar nog steeds het laatste flesje parfum van mijn 17 jaar geleden overleden vader, omdat het nog een heel klein vleugje bevat van die vertrouwde geur…

Het zijn die kleine en ontzettend dierbare dingetjes die je bewaart. Die je gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen, zelfs als je niet meer zelf kunt bepalen waar je woont. Aan je lichaam, in een koffer én in je hoofd. Ik vind het dan ook fantastisch om iemand dierbare herinneringen te geven! Om een belevenis cadeau te doen. Samen op pad te gaan en herinneringen te maken of diegene zelf te laten bepalen wie hij of zij meeneemt. Zo stuurde ik mijn moeder en haar vriend een paar jaar geleden op mijn moeders verjaardag naar een haven hier in de buurt, voor een boottocht met lunch. Mijn schoonouders, die een goed glas wijn zeer kunnen waarderen, gaven we ooit een wijnproeverij aan huis. Veel leuker dan een fles wijn! Zij namen ons anderhalf jaar geleden mee op vakantie naar Frankrijk, vlakbij Disney. Onze eerste vakantie met Ella, die zullen we nooit meer vergeten!

Dit soort herinneringen blijven je bij. Ze nemen geen plek in in huis, hoogstens in je fotoalbum of op je harde schijf. Maar je onthoudt ze wel!

cadeautjes

5. Fotoalbums en invulboeken

Als laatste geef ik daarom graag tools cadeau om al die herinneringen op te slaan. Albums vol dierbare foto’s of invulboeken om al die op dit moment wellicht zo ‘gewone’ dingen in op te schrijven. Zulke geheugensteuntjes helpen enorm om al die dierbare herinneringen weer naar boven te halen! Ella is nog geen twee jaar, maar haar albums zijn nu al ontzettend waardevol. Telkens wanneer ik erdoorheen blader verbaas ik me er weer over hoe snel je van alles vergeet!

Haar opa’s en oma’s kregen dan ook allemaal een boek cadeau waarin ze herinneringen voor Ella kunnen opschrijven. De klassiekers ‘Oma, vertel eens‘ en ‘Opa, vertel eens‘ zijn nu eenmaal fantastisch! Daarvan bestaan inmiddels nog veel meer versies, die ik met alle liefde cadeau geef aan de desbetreffende persoon. En de versie ‘Mam & pap vertellen over jou‘ heb ik op ons eigen verlanglijstje staan! Ik vind het geweldige manier om herinneringen in op te slaan. Een simpel boek dat je netjes in je boekenkast kunt bewaren en een enorme rijkdom bevat!

Als we eenmaal oud zijn en achter de geraniums bivakkeren, wat blijft er dan nog over? Herinneringen. Hopelijk! Met deze 5 vrij minimalistische cadeautjes hoop ik degene aan wie ik de cadeautjes geef te helpen herinneringen te maken én te bewaren. En meestal wordt dat enorm gewaardeerd! Nu ben ik natuurlijk wel benieuwd: wat is het meest dierbare cadeau dat jij ooit hebt gekregen of gegeven?

cadeautjes

Dit artikel is tot stand gekomen samen met KAYA sieraden. Voor meer informatie lees je hier mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

8 Reacties

  • Giulia Califano
   Auteur
   17/05/2021 / 09:08

   Dat is toch ook heerlijk!

 1. Ahhhh die foto van Ella. Wat een heerlijk meisje is het toch! En die cadeautjes! Feest! Ik zou het zo leuk vinden om dichterbij jullie te wonen. ❤️

  En… Ook wij zijn fan van Kaya Sieraden. Hoe mooi is je ketting ook! Super benieuwd naar de naam van ‘spruitje’.

  Dikke knuffel en heel veel liefs!

  • Giulia Califano
   Auteur
   17/05/2021 / 09:09

   Dat zou zo gezellig zijn! Zouden de meiden gezellig samen kunnen knutselen. Heerlijk!

   Hihi, ik kan niet wachten tot ik ‘m met trots kan dragen! Hoewel, laat die kleine Spruit nog maar even veilig zitten 😉 Dikke knuffel terug!

 2. Mandy
  17/05/2021 / 14:05

  Ik koop vaak gewone cadeautjes maar mijn moeder zou ook nog steeds heel blij worden van zelfgemaakte cadeautjes zoals gedichten etc lol

  • Giulia Califano
   Auteur
   17/05/2021 / 19:13

   Natuurlijk, wie niet!

 3. 17/05/2021 / 20:56

  Ik heb in de kleuterklas voor Vaderdag een fotolijstje gemaakt. Die staat nog steeds op het nachtkastje. Maar dat zelf maken verdwijnt met de jaren 😉

  • Giulia Califano
   Auteur
   19/05/2021 / 13:03

   Wat leuk! Tja, het verdwijnt inderdaad met de jaren. Jammer eigenlijk, toch?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.