https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Vegan vanille cupcakes (mét verrassing)

vegan vanille cupcakes

Vanille cupcakes, die moet iedereen kunnen maken! Een simpele basis en je kunt naar hartenlust variëren. Dat is dan ook precies waar dit recept voor bedoeld is! Gooi er chocolatechips of rozijnen doorheen, versier ze met vrolijke toppings of stop er net als ik een verrassing in. Hoe je deze vegan vanille cupcakes maakt én hoe je er zo’n leuke verrassing in stopt, vertel ik je graag!

Kids- en coronaproof traktatie

Hoewel ze zo simpel zijn om te maken en ideaal om uit te delen, maakte ik nooit eerder vegan vanille cupcakes. Ik ben meer van de ‘aparte’ recepten, zoals speculoosarretjescake en havermoutsojayoghurtbolletjes. Maar nu ik een dochter heb die het leuk vindt om samen te bakken en die natuurlijk ook graag wil trakteren, wordt het tijd voor meer kidsproof recepten. Niet per se altijd gezond, maar wel lekker gemakkelijk en behapbaar!

Deze vegan vanille cupcakes vielen bij de nog geen 2-jarige Ella dan ook zeer in de smaak. Net als bij onze familie en vrienden, die we verrasten met een gender reveal cupcake! Een feestje met taart of zoals twee jaar geleden met gekleurde verlichting konden we er immers wegens de geldende maatregelen niet van maken, maar we konden wel langs de deuren gaan met zelfgebakken cupcakes. Zouden er roze hartjes of blauwe muisjes in verstopt zitten? Het antwoord weten we natuurlijk inmiddels allemaal wel!

Zo kun je deze cupcakes voor nog veel meer gelegenheden maken. Voor kinderfeestjes bijvoorbeeld! Ik zie het hier de komende jaren regelmatig gebeuren 😉 Spuit er een toef slagroom op of maak wat glazuur en laat de kinderen zelf hun cupcakes versieren. Gegarandeerd plezier!

Ella cupcake

Vegan vanille cupcakes met gender reveal

Nog specialer maak je ze door er een verrassing in te stoppen. Hoe je dat doet? Door met een mesje, appelboor of cupcake uitsteker vanaf de bovenkant een stukje uit de cupcake te snijden. Vervolgens stop je daar de vulling in en zet je (een deel van) het stukje dat je eruit hebt gesneden weer terug. Topping erop en niemand die het ziet! Maar als je in je cupcake bijt, wacht je een verrassing …

Voor een vegan gender reveal kun je in dit geval lekker cliché blauwe muisjes of roze suikerhartjes gebruiken. Blauwe muisjes zijn hartstikke vegan, maar roze muisjes helaas niet – daar zit karmijn in, wat afkomstig is uit luizenbloed. Inmiddels bestaan er wel vegan alternatieven voor roze muisjes, maar die zijn in de meeste supermarkten (nog) niet verkrijgbaar. Roze suikerhartjes van Dr. Oetker wel en die doen het natuurlijk ook uitstekend!

vegan vanille cupcakes

Recept voor circa 15 vegan vanille cupcakes

Vegan vanille cupcakes

Vanille cupcakes, die moet iedereen kunnen maken! Een simpele basis en je kunt naar hartenlust variëren. Dat is dan ook precies waar dit recept voor bedoeld is. Gooi er chocolatechips of rozijnen doorheen, versier ze met vrolijke toppings of stop er net als ik een verrassing in!

Prep Time 10 minuten
Cook Time 20 minuten
Total Time 30 minuten
Servings 15 cupcakes

Ingredients

 • 300 gram bloem
 • 2 tl bakpoeder
 • ½ tl baking soda
 • ½ tl citroensap
 • 200 gram suiker
 • 100 ml zonnebloemolie
 • 200 ml plantaardige melk
 • 3 tl vanille-extract

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

 2. Meng in een kom de bloem met de suiker en voeg het bakpoeder, de baking soda en het citroensap toe.

 3. Schenk de zonnebloemolie en plantaardige melk erbij en voeg tenslotte het vanille-extract toe.

 4. Roer alles goed door elkaar en verdeel over zo'n 12 tot 15 cupcakevormpjes.

 5. Bak de cupcakes in de voorverwarmde oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar.

 6. Testen of je cupcakes gaar zijn? Steek er een satéprikker in. Komt die weer schoon naar buiten, dan zijn je cupcakes klaar. Zo niet, zet ze dan nog een paar minuutjes langer in de oven.

 7. Laat de cupcakes goed afkoelen voordat je ze vult en/of versiert.

Eet smakelijk! Laat je me weten wat je van dit recept vindt?
Reageer hieronder of tag mij in je foto op Instagram of Facebook!

vegan vanille cupcakes
Volg:
Delen:

10 Reacties

 1. 08/06/2021 / 12:27

  Wat fijn dat er vegan ijs is zeg! Zeker voor mensen die graag ijs eten maar ook een vegan lifestyle nastreven.

  • Giulia Califano
   Auteur
   09/06/2021 / 13:15

   Vegan ijs? Dat bestaat zeker en is ideaal! Ik weet alleen niet wat het met dit artikel te maken heeft, haha.

 2. 08/06/2021 / 12:44

  Wauw dit is nu eens echt origineel! Zo mooi en lekker dat dit er uit ziet! Ik krijg al honger en zin.

  • Giulia Califano
   Auteur
   09/06/2021 / 13:16

   Leuk om te horen!

 3. Claire
  08/06/2021 / 14:07

  Oe la la, dit ziet er heeeeeerlijk uit!! Ik ga ‘m direct opslaan. Om eerlijk te zijn, ben ik flink aan het watertanden. Haha! We zitten op de 3de dag van onze sapkuur en ik snak naar zo’n heerlijk vegan cakeje 😅.

  • Giulia Califano
   Auteur
   09/06/2021 / 13:17

   Oeee, wat een timing, haha! Maar een lekker vooruitzicht dan voor als jullie klaar zijn en weer af en toe wat lekkers mogen 😉

 4. 10/06/2021 / 20:26

  Ik vind dat altijd heel knap. Dat je een gerecht vegan kan maken en dat het er niet zo uit ziet. Want hoe krijg je die binnenkant nu zo smeuïg waardoor het lijkt alsof er melk / boter of iets dergelijks in zit? Zelf ben ik – heel eerlijk – niet echt weg van vegan gerechten. Ik houd zelf van melkproducten en zou ze niet willen missen. Wel ooit meegedaan aan een vegan challenge trouwens. En daar heb ik mij wel strikt aan gehouden. Ik werd er alleen niet blij van (en mijn gezin ook niet). De cupcakes zien er overigens heel lekker uit!

  • Giulia Califano
   Auteur
   14/06/2021 / 09:22

   Haha, ik hou van deze eerlijkheid! Ik snap je wel: zo denken veel mensen in eerste instantie. Maar als je eenmaal door hebt hoe je lekker vegan kunt koken en bakken, leer je dat het heel eenvoudig is! Ik maakte toevallig gisteren voor Ella’s verjaardagsfeestje een vegan taart met slagroom, die zelfs bij ons kritische bezoek in de smaak viel 😉 Niks van te merken dat het vegan is!

 5. Frederique
  16/06/2021 / 18:30

  Yeah ik ben gek op toetjes met een verassing. Wat dat betreft ben ik echt nog een kind haha. Bovendien zien ze er supermooi en heerlijk uit. Deze heb ik dus opgeslagen!

  • Giulia Califano
   Auteur
   17/06/2021 / 15:39

   Hahaha, dat blijft ook leuk, toch?! Jammie, laat me weten hoe ze smaken als je ze hebt gemaakt 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating