
De badkamer renoveren: je kunt het volledig laten doen, helemaal zelf doen of deels uit handen geven. De ene optie is een stuk duurder dan de andere, maar die kost weer heel wat meer tijd. Wij kozen ervoor om vrijwel alles zelf te doen en een aantal klusjes over te laten aan experts of ervaringsdeskundigen. Daarmee bespaarden we een flinke smak geld! Toch zouden we sommige dingen een volgende keer anders aanpakken. Hoe en waarom? Dat leg ik je uit in deze lang verwachte blog over het eindresultaat van onze badkamerrenovatie!
Badkamer renoveren: waar begin je?
Een badkamer renoveren doe je helaas niet zomaar even in één dag. Wil je zo snel mogelijk weer onder je eigen douche kunnen stappen, dan zorg je ervoor dat je alle benodigde spullen in huis hebt en je precies weet wat je wanneer moet doen! De eerste stap van een badkamerrenovatie is dan ook het uitzoeken van een nieuwe badkamer. Daarvoor kun je naar een specialist gaan, die voor jou een complete badkamer op maat samenstelt en eventueel ook volledig installeert. Duur, maar wel lekker gemakkelijk!
Wij kozen ervoor om onze tegels en het sanitair wel bij een specialist te halen, maar alles zelf te (laten) installeren. We maakten thuis een plattegrond van de door ons gewenste badkamer en bestelden op basis daarvan samen met een expert alle benodigde materialen. Zo konden we ruim van tevoren uitkiezen wat we precies wilden, betaalden we een schappelijke prijs en stond vrijwel alles op de afgesproken datum voor ons klaar. Ideaal!
Het is namelijk erg fijn als iemand die er verstand van is even met je meedenkt over de mogelijkheden. Zelf hadden we in de maanden daarvoor natuurlijk ook al elk scenario de revue laten passeren, maar een buitenstaander met een deskundige blik kan je toch net weer op andere ideeën brengen. Of hij of zij kan juist bevestigen dat je goede keuzes hebt gemaakt – iets dat ons een erg fijn gevoel gaf.

Luxe inloopdouche
Wij kozen er namelijk voor om het bad te vervangen door een ruime inloopdouche, die alleen met een grote glazen douchewand van de rest van de badkamer gescheiden wordt. Zelf vond én vind ik het erg jammer om geen eigen bad meer te hebben, maar een bad én een douche zou wel erg krap zijn geworden en de combinatie die aanvankelijk in ons huis zat vonden we toch ook niet ideaal. Net zoals manlief stiekem de vijver in onze tuin wel had willen houden, maar van dat idee af moest zien, moest ik afscheid nemen van ons bad 😉 En hé, we kregen er wel een heerlijk ruime douche voor terug!
Met als voordeel dat er alsnog een klein badje voor de kinderen in past. Ella vindt het nu heerlijk om samen met ons te douchen: zij in haar badje en één van ons gewoon lekker naast haar in de douche. Plek zat!
Nu hoor ik je misschien denken: wordt de rest van de badkamer niet nat met zo’n grote inloopdouche? Daar waren wij van tevoren namelijk wel een beetje bang voor. We hebben nog getwijfeld over het plaatsen van een muurtje naast het toilet om gespetter te voorkomen. Daarmee zou de inloopdouche echter kleiner worden en zou het toilet in een donker hoekje terechtkomen. We besloten de gok te wagen zonder muurtje – indien nodig zouden we die later alsnog kunnen plaatsen – en daar zijn we achteraf heel blij mee! De inloopdouche zelf is groot genoeg om vrijwel al het gespetter op te vangen; het toilet en het muurtje daarboven blijven tot nu toe netjes droog en de vloer veeg je na een douchesessie natuurlijk zo weer schoon!

Kleinere huisbewoners
Het voordeel van alleen zo’n ruime inloopdouche met douchewand is bovendien dat de badkamer heel ruimtelijk oogt. Je hebt plek genoeg om je op je gemak af te drogen en terwijl de één in de douche staat kan de ander lekker droog aan de wastafel staan. En zelfs in de spiegel kijken! Dat was nog een gelukje namelijk: de spiegel die wij besteld hadden bleek niet meer leverbaar, dus kregen we een vervangend exemplaar. Met zoals gewenst verlichting erin, maar ook verwarming! En dat is nu echt zo’n typische gevalletje van als je het eenmaal hebt, kun je niet meer zonder. Mits je daadwerkelijk in het gedeelte met verwarming kunt kijken natuurlijk!
Dat brengt me meteen op het eerste punt dat we als we nog eens een badkamer renoveren anders aan zouden pakken: meer rekening houden met het perspectief van kleinere huisbewoners dan mijn man 😉 Hij heeft alles zelf gemonteerd en ging daarbij vanzelfsprekend uit van wat voor hem comfortabel was. Met als gevolg dat hij perfect zicht heeft in de spiegel en ik alleen de onderste paar centimeter kan benutten. Als de spiegelverwarming aanstaat, wordt een grote rechthoekige vorm in het midden van de spiegel verwarmd, plus het knopje onderaan. Je raadt het al: ik kan bij lange na niet in die rechthoekige vorm kijken en gebruik dan dus dat hele kleine vierkantje onderaan om mezelf te kunnen zien. Tja, leerpuntje voor de volgende keer!

Stof, stof en nog meer stof
Zo zijn er nog een aantal dingen die we een volgende keer net even iets anders zouden aanpakken. Begin je eenmaal met je badkamer renoveren, dan start je natuurlijk met slopen. Máár ook slopen vergt enige voorbereiding! Mijn man is vooral van het grove werk en begon nog voordat ik het goed en wel in de gaten had met afbreken. Zonder alles zo grondig mogelijk af te sluiten natuurlijk. Het gevolg? O-ve-ral stof. Nu heb je dat natuurlijk altijd als je gaat slopen, daar kom je niet onderuit. Maar de deuren van andere kamers sluiten en iets van een oud laken ophangen in de deuropening van de ruimte waarin je gaat slopen helpt in ieder geval tegen de ergste troep.
Persoonlijk vond ik dit echt het ergste van die hele badkamerrenovatie: overal stof en dan niet in je eigen huis kunnen douchen. Aaargh! We waren van harte welkom bij onze schoonouders, maar zodra we dan weer thuiskwamen in een huis waarin het stof sneller leek terug te komen dan ik kon poetsen, voelde ik me direct weer vies.
Vrienden van ons pakten het wat dat betreft heel slim aan: zij lieten hun badkamer renoveren en gingen zelf in de eerste week van die renovatie op vakantie. Zo ben je twee keer geld uit aan het geven natuurlijk, maar zit je wel lekker schoon op een plekje zonder herrie en troep! Ik heb dan ook tegen mijn man gezegd dat ik nooit meer een badkamer wil verbouwen terwijl ik in datzelfde huis verblijf. Oftewel: we verbouwen in een ander huis de badkamer vóórdat we verhuizen of ik ga een paar dagen ergens anders logeren. Hij ziet vooral dat laatste wel zitten: lekker veel herrie en troep maken zonder een vrouw die elke avond als een malle aan het poetsen en klagen is. Lijkt me dus een prima compromis 😉

Wat zit er achter die tegels?
Als de badkamer eenmaal is gesloopt, beginnen de werkzaamheden waarvan je later niets meer ziet, maar die wel ontzettend belangrijk zijn. Water en elektra: je kunt niet zonder! Bovendien moeten alles goed aangesloten en veilig weggewerkt worden, want als er iets gaat lekken nadat je er een flinke laag stucwerk op hebt gesmeerd en er tegels op hebt geplakt, kun je weer helemaal opnieuw beginnen. Met elektra heeft mijn man inmiddels aardig wat ervaring, mede dankzij zijn vader die daar veel verstand van heeft. Voor de waterleidingen hebben we echter een bevriende loodgieter ingeschakeld. Hij vertelde ons precies wat er moest gebeuren, zodat mijn man al het voorbereidende werk kon doen en hij in principe alleen nog maar alles hoefde aan te sluiten. Een paar dagen sleuven kappen (en één lekkage verder) zat alles erin en was het tijd om de volgende helpende hand in te schakelen: een stukadoor en tegelzetter.
Wederom kennissen van mijn man, wat zowel voordelen als nadelen biedt. De voordelen bestaan natuurlijk vooral uit de korte lijntjes die je hebt en de vriendenprijs die vaak afgesproken kan worden, maar daartegenover staat dat het lastiger is om zakelijke afspraken te maken met iemand die je ook persoonlijk kent. Zo liep er hier aardig wat mis met de planning, was er achteraf onenigheid over de prijs, blijkt niet de juiste basis te zijn gebruikt voor stucwerk in een badkamer en laat de afwerking te wensen over. Onze conclusie is niet zozeer dat we nooit meer met bevriende klussers in zee gaan, maar dat we daar wel een stuk selectiever in worden! De loodgieter met wie we samenwerkten hebben we bijvoorbeeld wel terug laten komen om ons te helpen met de verbouwing van ons toilet, maar voor het stucwerk dat in de hal bijgewerkt moet worden zijn we nog op zoek naar een andere stukadoor.

Wachten duurt lang
Als alle leidingen eenmaal zijn aangelegd en dichtgesmeerd, is het wachten geblazen. Stucwerk moet drogen, en zeker in een beperkte ruimte als een badkamer met een relatief klein raam kan dat wel een poosje duren. Tja, dat is een kwestie van accepteren! Gelukkig heb je de ergste rotzooi op dat moment achter de rug, dus deze periode kun je optimaal benutten om de rest van je huis weer op orde te brengen. Ik was allang blij dat ik even de tijd had om goed te kunnen poetsen en daadwerkelijk van het resultaat te kunnen genieten, in plaats van 3 uur later weer opnieuw te kunnen beginnen 😉
Bovendien begint na die periode van wachten het leuke werk: opbouwen! De tegels kunnen erin, zowel op de vloer als op de muren. Ook dat lieten we dus aan onze bevriende stukadoor en tegelzetter over. Die leverde geen perfect werk, maar inmiddels weten we wel dat hij het beter kan dan mijn man. Om nog meer kosten te besparen heeft mijn man ons toilet beneden later namelijk zelf gestukt en betegeld. En tja, dat zie je. Voor ons voorlopig prima, want het heeft natuurlijk wel zijn charme dat het volledig zijn eigen werk is. Maar willen we ons huis ooit verkopen, dan zullen we het toilet waarschijnlijk nog wel een keer verbouwen en dat keer wederom kiezen voor óf een bevriende tegelzetter die we echt vertrouwen óf een expert. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

Zelf je badkamer renoveren: zo begint en eindigt het
Nadat de tegels zijn gelegd en ingevoegd, is het tijd voor de finale: het installeren van het sanitair. Dat kon mijn man natuurlijk weer mooi zelf doen! Samen met zijn vader en een oom installeerde hij de douche én de douchewand, de radiator, het toilet, de wastafel en de spiegel. Een tegenslag waarmee ze op dat moment rekening moesten houden, is dat tijdens de sloopwerkzaamheden bleek dat de muur waaraan de wastafel zou komen te hangen veel te zwak was. De muur is met stucwerk al zoveel mogelijk verstevigd, maar ter ondersteuning heeft mijn man er ook nog twee poten ondergezet. Ik baal er nog steeds wel van dat we nu geen mooi hangend meubel hebben, maar het is niet anders. Dit zijn nu eenmaal van die dingen die je tegenkomt wanneer je een bestaand huis gaat opknappen. En geloof me, wij zijn er heel wat van tegengekomen in dit huis!
De douche was gelukkig zo geïnstalleerd, waardoor we na zo’n anderhalve maand weer in eigen huis konden douchen. Heerlijk! Al kon de kraan van de wastafel wegens een leveringsprobleem nog niet aangesloten worden en ontbrak er nog een deel van het tegelwerk bij het raam omdat we wachtten op een nieuw raamkozijn – wij konden douchen. Stap voor stap rondde mijn man vervolgens de rest van de werkzaamheden af. Het duurde mij persoonlijk allemaal veel te lang: we zijn namelijk nog steeds niet helemaal klaar. Het deurkozijn moet nog geschilderd worden en zowel het zeeppompje als de reserverolhouder bleven niet goed plakken, dus die moeten opnieuw vastgezet worden. Het zijn slechts details, maar bij mij zorgen ze wel voor ergernis. Een tip die ik je daarom mee wil geven, mocht je partner net zo’n klusser zijn als die van mij: maak duidelijke afspraken, communiceer en trek je pinpas niet voor een volgende klus zolang de vorige nog niet af is 😉
Ik ben inmiddels wel wat gewend en ben mijn man er uiteraard wel enorm dankbaar voor dat hij zelf zijn handen uit zijn mouwen steekt, omdat ons dat logischerwijs een hoop geld bespaart. Oké, het resultaat is er soms ook naar, maar daar mogen we dan ook trots op zijn! Geen Pinterest-perfect badkamer hier dus, maar wel een heerlijke ruimte waarin we comfortabel kunnen douchen en voorzien zijn van alles wat we nodig hebben!

Badkamer renoveren 2.0
Zouden we nog een keer zelf onze badkamer renoveren? Absoluut! Maar dan pakken we een paar dingen toch net even wat anders aan:
- Tijdens de sloopwerkzaamheden wonen de kinderen en ik in ieder geval niet thuis 😉
- We schakelen alleen experts in die we écht vertrouwen.
- Tijdens de montage wordt ook mijn perspectief (en dat van de kinderen) meegenomen.
- We maken duidelijke afspraken over wat wanneer gebeurt en maken de badkamer compleet voordat we aan de volgende klus beginnen!
Hoewel ik betwijfel of dat laatste zal lukken, aangezien we inmiddels alweer tig onafgeronde klussen verder zijn. Maar hé, geen enkel huis is ooit ‘af’, toch? En als je je druk kunt maken over details terwijl je wel kunt doen wat je moet doen, dan heb je het eigenlijk gewoon hartstikke goed getroffen!

Dit artikel is tot stand gekomen samen met Saniweb. Voor meer informatie lees je hier mijn disclaimer.
Jullie hebben wel mooi werk verricht moet ik zeggen. Ondertussen heb ik 2 keer een badkamer gerenoveerd. De eerste keer hebben wij ook alles zelf gedaan. De tweede keer hebben we alle leidingen en het bad door een specialist laten plaatsen en de rest zelf verder afgewerkt. Nu gaan mijn schoonouders starten met hun badkamerrenovatie. Ook kiezen ze ervoor om alles zelf te doen. Ondertussen staat ook alles al klaar en zijn er genoeg ‘handjes’ om te helpen.
Auteur
Wow, jullie zijn ook ervaringsdeskundigen! Handig als je elkaar zo kunt helpen 😀
Ja waar begin je? Wij willen de bakamer ook opknappen. De tegels zijn al uitgezocht maar dan moet de persoon nog wel tijd hebben.
Auteur
Ja, dat is een kwestie van plannen inderdaad! Je wilt straks niet met een gesloopte badkamer zitten en dan nog wekenlang op de tegelzetter moeten wachten.
Ik vind het superknap dat je dit kunt en durft. Zelf zou ik hoogstens, misschien de badkamer een beetje kunnen slopen. Maar zelf weer aanleggen? Ik vertrouw mezelf dat niet toe.
Auteur
Dat zou ik mezelf ook niet toevertrouwen, hoor. Haha! Maar mijn man is gelukkig een stuk handiger 😉
Ja een badkamer renoveren is nogal een werkje! Wij hebben oftewel mijn man heeft het 3 jaar geleden allemaal zelf gedaan. Met hulp van een loodgieter voor de leidingen en met een handje hulp van een kennis. Mijn man en zijn vriend zijn beiden werkzaam in de bouw dus was het voor hun geen probleem.
En wat je zegt als je het zelf kunt doen dat bespaart dat een hele hoop geld.
Jullie badkamer is prachtig geworden complimenten🤩
Auteur
Een beetje hetzelfde verhaal als hier dus! Inderdaad handig, vooral dat het een heleboel geld bespaart. Bedankt voor je complimenten!
Wauw, hoe knap dat Kevin dit grotendeels zelf heeft gedaan! En wat is het resultaat mooi! Ik vind de imperfecties juist super charmant omdat het daarmee wel eigen wordt. Al kan ik mij goed voorstellen dat je een bad mist (die missen wij ook in dit huis) en dat de spiegel iets lager had mogen hangen. Maar toch.. super mooi resultaat!
Auteur
Dankjewel! Ja, die imperfecties maken het wel weer helemaal van ons. Dat heeft ook wel wat!
Leuk om jullie ervaringen te lezen. Zelf ben i niet handig genoeg om een badkamer te verbouwen
Auteur
Ik ook niet, hoor! Daar heb ik mijn handige Harrie (ehh.. Kevin) voor 😉
Interessant om dit artikel te lezen! Wij zijn er nog niet helemaal over uit of we het zelf willen gaan doen. Dit artikel inspireert mezelf wel om het zelf aan te pakken. We hebben wel al gekozen voor een keramische vloer. Dit wordt wel door een bedrijf geplaatst.
Met vriendelijke groet,
Anne
Mijn vriend en ik hebben een ouder appartement kunnen kopen. Een volledige sanitair renovatie is nodig, het sanitair is oud. We weten nog niet zeker of we dit zelf willen gaan doen of dat we een professional inschakelen. Het is een slimme tip om in ieder geval samen te werken met een professional om een goede plattegrond en materialenlijst te krijgen. Bedankt voor het delen van jullie aanpak!
Auteur
Wat leuk om te horen! Veel succes met jullie renovatie 😀