https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Checklist: wat zit er in mijn vluchtkoffer voor de bevalling?

Checklist: wat zit er in mijn vluchtkoffer voor de bevalling?

Hot topic aan het eind van vrijwel elke zwangerschap: wat stop je in je vluchtkoffer?! Die van mij stond tijdens mijn eerste zwangerschap met 34 weken klaar en veranderde vanaf dat moment natuurlijk nog tig keer van inhoud. Dit keer was ik destijds pas halverwege – het lot van een tweede, hè πŸ˜‰ Jammer genoeg was ik twee jaar geleden niet zo slim om mijn definitieve inpaklijst op te slaan! Natuurlijk weet ik wel nog van een aantal dingen dat ze héél goed van pas kwamen en ik kan me ook nog wel een paar dingen herinneren die ik later lachend weer uit die koffer heb gehaald – die had ik dus écht niet nodig. Daarom dit keer – voor wie net als ik over een paar dagen of weken mag bevallen – een handige checklist: wat zit er in mijn vluchtkoffer?

Niemand weet, niemand weet …

Hoe en wanneer je gaat bevallen, dat weet natuurlijk niemand van tevoren. Ook ik weet het nog niet: dikke kans dat ik wederom een geplande keizersnede onderga, maar 100% zeker is dat nog niet. Wat wel zeker is, is dat ik in het ziekenhuis beval. Omdat ik al een keizersnede heb gehad, is dat verplicht. Dat die vluchtkoffer mee moet, dat staat dus vast! Ook acht ik de kans vrij groot dat ik even in het ziekenhuis zal moeten blijven. Na een keizersnede sowieso zo’n 48 uur en ik hoop natuurlijk vurig dat het daarbij blijft!

Mijn vluchtkoffer is op dit moment dan ook voornamelijk met deze twee ideeën in mijn achterhoofd ingepakt: een keizersnede en zo’n twee dagen ziekenhuis. Mocht ik toch natuurlijk kunnen bevallen, dan zou ik echter vrijwel hetzelfde nodig hebben en gezien mijn situatie (eerdere keizersnede, afwijkende baarmoedervorm, hoge bloeddruk) waarschijnlijk alsnog even in het ziekenhuis moeten blijven, dus ik denk dat ik met de huidige inhoud van mijn vluchtkoffer wel goed zit. Kijk je mee?

vluchtkoffer baby

Vluchtkoffer voor de baby

Allereerst zitten er in mijn vluchtkoffer natuurlijk spulletjes voor onze kleine dame! Grappig weetje: de vorige keer had ik een koffer voor mezelf en mijn man en een aparte tas voor de baby. Dit keer past alles in één koffer! Ergens denk ik dan: help, ben ik wat vergeten? Maar tegelijkertijd herinner ik me ook dat ik mijn badjas de vorige keer had ingepakt – die stond immers op meerdere inpaklijstjes – en die neemt natuurlijk aardig wat ruimte in. Die badjas heb ik twee jaar geleden echter niet gebruikt en ik zie mezelf dat dit keer ook niet doen, dus die ruimte heb ik nu mooi bespaard πŸ˜‰

Wat zit er dan wél in die vluchtkoffer? Voor de baby:

 • 3 setjes kleding (romper + broekje + shirtje + sokjes + mutsje)
 • 4 hydrofiele doeken
 • Een jasje
 • Een wikkeldekentje
 • Een speentje

En de autostoel gaat natuurlijk ook mee! Met een extra dekentje erin. Meer heb je voor zo’n kleintje niet nodig. Luiers en billendoekjes hebben ze in het ziekenhuis. Hydrofiele doeken en dekentjes vast ook, maar die heb ik de vorige keer ook meegenomen en ik herinner me nog goed dat we die wél echt gebruikt hebben. Vooral dat heerlijk zachte wikkeldekentje van Moeders voor Moeders is zó fijn!

De setjes kleding heb ik gelabeld, omdat ik vooral een voorkeur heb voor het eerste setje. Het broekje daarvan heeft Ella ook gedragen en het truitje is juist het eerste van de weinige items die ik zelf nieuw voor onze tweede dochter heb gekocht. Dat maakt dit setje voor mij toch een klein beetje bijzonder! Ik ben echter heel benieuwd of onze ‘Spruit’ daadwerkelijk dat setje als eerste zal dragen, want ondanks dat ik twee jaar geleden net zulke duidelijke stickers op de zakjes had geplakt, verscheen Ella toch als eerste in setje nummer twee bij mij aan het bed. Op dat moment is me dat echter niet eens opgevallen – ik zag het later pas op de foto’s. Zoveel maakt het uiteindelijk immers ook niet uit, zolang ze maar lekker warm gehouden worden! Maar toch: ik ben benieuwd πŸ˜‰

Speengebruik en tepelverwarring

Slechts één van bovenstaande items is nieuw op mijn inpaklijst: een speentje. Ik ben absoluut niet van plan die al te gaan gebruiken, maar twee jaar geleden wekte de kwestie ‘Geven we haar een speentje?’ mijn eerste kraamtranen op. De verpleegkundigen maakten zich destijds zorgen dat ik te veel van mezelf vroeg door Ella frequent aan de borst te laten drinken en wilden haar een speentje geven. Ik wist dat dat voor tepelverwarring zou kunnen zorgen, dus wilde ik daar echt nog niet aan beginnen! En al helemaal niet aan een speentje uit het ziekenhuis. Als het dan moest, dan zou ze haar eigen BIBS-speentje krijgen. Gelukkig begrepen de verpleegkundigen mij helemaal en bleek een speentje niet nodig. De borstvoeding verliep al gauw als een trein, dus was ik maar al te blij dat ik Ella niet onnodig in verwarring had gebracht!

Dit keer wil ik dus wederom in het ziekenhuis nog niet aan een speentje beginnen. Dat de borstvoeding wederom zo’n succes is, is me véél meer waard dan mijn slaap in die eerste paar dagen! Toch neem ik er voor de zekerheid nu wel eentje mee. Diep weggestopt in de koffer, verstopt in een washandje. Stel dat we langer dan 48 uur moeten blijven en dat de verpleegkundigen me een paar dagen later toch weten te overtuigen van het gebruik van een speentje, dan heb ik tenminste haar eigen speentje al bij de hand. Dat geeft me toch een prettiger gevoel πŸ™‚ Het liefst gaat dat speentje echter na zo’n 48 uur dus mooi weer ongebruikt mee naar huis! Dikke kans dat ze ‘m daar na een paar dagen alsnog krijgt – net zoals haar grote zus – maar pas op het moment dat ik er zelf van overtuigd ben dat ze goed genoeg bij me drinkt om niet in de war te raken.

zoogkompressen

Vluchtkoffer voor mama

Tot zover de inhoud van de vluchtkoffer voor de baby. Over naar mama! De meeste spullen die er in de vluchtkoffer zitten, zijn immers voor mij bedoeld. Voor vóór, tijdens en vooral na de bevalling. Dit zit erin:

Kleding en accessoires

 • Een nachthemd waarin ik eventueel ook kan bevallen
 • Een voedingspyjama
 • Twee voedingsbeha’s
 • Twee voedingsjurkjes
 • Een ruimvallende broek
 • Een voedingsshirt
 • Een vest
 • Een paar sokken
 • Haarelastiekjes
 • Een paar netbroekjes
 • Zoogkompressen
 • Een plastic zak voor de was

Verzorgingsproducten

 • Tandenborstel en tandpasta
 • Shampoo
 • Douchegel
 • Deodorant
 • Gezichtsreinigingsdoekjes
 • Lippenbalsem
 • Gezichtscrème
 • Een vette lichaamscrème

Overige items

 • Een paar snacks
 • Druivensuiker
 • Kauwgom
 • Vitamines
 • Een drinkfles
 • Een rietje
 • Oordopjes
 • Zwangerschapspapieren
 • Mobiele oplader

En als het zover is neem ik onderstaande spullen nog snel mee:

 • Paspoort
 • Telefoon en een oplader
 • E-reader

Kleding in de vluchtkoffer

De meeste items behoeven geen uitleg, toch? Ik wil borstvoeding geven, dus alle kleding die ik meeneem voor na de bevalling is borstvoedingsproof. Dat weet ik zeker, want deze kleding droeg ik na Ella’s bevalling ook πŸ˜‰ Ik weet ook nog dat ik toen het liefste jurkjes droeg. Nu draag ik ook als ik niet zwanger of net bevallen ben al 99% van de tijd jurkjes, maar zeker na een keizersnede is het heerlijk om niets om je buik te hoeven klemmen! Mocht het echt fris zijn als we naar huis mogen, dan kan ik de ruimvallende broek met het voedingsshirt aantrekken, maar verder vermoed ik dat ik toch vooral die twee voedingsjurkjes zal dragen.

Het nachthemd dat ik meeneem heb ik de vorige keer niet gedragen, maar neem ik toch weer mee. Mocht ik verrassend genoeg natuurlijk kunnen bevallen, dan kan ik tijdens (een deel van) de bevalling dit nachthemd dragen. Zo niet, dan dient het nachthemd als reservepyjama en blijft het hopelijk net als de vorige keer ongebruikt in mijn vluchtkoffer zitten.

Voor de zekerheid heb ik dit keer een paar netbroekjes ingepakt, waar ik de vorige keer een aantal ruime boxers had meegenomen. Inmiddels weet ik dat die netbroekjes echt het fijnste zitten na de bevalling en hoewel ze er daar in het ziekenhuis genoeg van hebben, vind ik het toch een prettig idee zelf ook wat ondergoed bij me te hebben.

Of ze ook zoogkompressen hebben in het ziekenhuis, dat weet ik niet. Ik kan me totaal niet meer herinneren of ik die de vorige keer heb meegenomen. Volgens mij heb ik ze in destijds in die eerste dagen überhaupt nog niet gebruikt. In de periode daarna echter wel veelvuldig, dus leek het me nu toch wel verstandig er een aantal mee te nemen. Ik gebruik immers het liefst wasbare zoogkompressen: duurzaam en véél comfortabeler dan wegwerpexemplaren! En ja, ik spreek inmiddels uit ervaring πŸ˜‰ Toen ik nog zwanger was van Ella kocht ik al een setje bamboe zoogkompressen en na de bevalling bleek dat ik aan één setje niet genoeg had, dus schafte ik er nog eentje aan. Die gebruik ik nu dus mooi weer!

Wat de verzorgingsproducten die ik meeneem betreft: lijkt me wel duidelijk, toch? De basics, dat wat je nodig hebt om jezelf een paar dagen enigszins te verzorgen. Make-up draag ik dan echt niet, maar mezelf opfrissen wil ik natuurlijk wel graag!

snacks

Kauwgom kauwen en honger

Héél belangrijk in mijn vluchtkoffer zijn ook de items om te eten en drinken. Een eigen fles is ideaal, zodat je meer water bij de hand hebt dan alleen die paar slokjes uit dat kleine kartonnen bekertje van het ziekenhuis. En mocht je toch uit zo’n bekertje of een glas willen drinken, maar continu aan je baby vastgeplakt zitten, dan komt een herbruikbaar rietje absoluut van pas! Kauwgom neem ik mee voor een frisse adem, zowel voor mij als voor manlief, maar vooral ook omdat uit onderzoek is gebleken dat kauwgom kauwen het herstel na een keizersnede bevordert. Tja, alle beetjes helpen, toch?

Daarnaast neem ik ook druivensuiker mee, voor de snelle energie. Je weet maar nooit! En een aantal gezonde tussendoortjes. Mijn favoriet: de repen van Nakd. Vooral laat in de avond en zelfs ’s nachts at ik die de vorige keer. Voorafgaand aan de keizersnede moest ik immers nuchter blijven, vlak erna spuugde ik de soep die ik kreeg over manlief uit en aan het avondeten had ik niet veel. Voor een dagje prima, maar toen ik eenmaal begon te herstellen en de borstvoeding op gang kwam, sloeg de honger toe! Ik was dan ook maar wat blij met de repen die manlief voordat hij naar huis ging nog even naast mijn bed had gelegd. Absoluut onmisbaar! Er liggen er ook al een paar in mijn nachtkastje thuis, voor tijdens de aanstaande nachtvoedingen…

Een mobiele oplader is natuurlijk een must om bereikbaar te blijven en veel te veel foto’s van ons pasgeboren wondertje te kunnen maken πŸ˜‰ Vaak red je het met een gewone oplader namelijk niet vanaf het stopcontact tot aan je bed, dus is het gemakkelijker om een mobiele oplader te gebruiken. Die je dan wel weer in het stopcontact kunt opladen wanneer je telefoon voldoende batterij heeft!

En die oordopjes, die hoop ik te kunnen gebruiken om in het ziekenhuis wat beter te slapen dan twee jaar geleden. Ik heb nogal moeite met afschakelen in bed, zeker na blootstelling aan zoveel prikkels als tijdens een bevalling en op een locatie waar altijd activiteit is. Wat me thuis echter goed helpt om op de bank af en toe een dutje te doen, is luisteren naar een podcast. Wie weet kan ik daarmee in het ziekenhuis wel hetzelfde effect bereiken! Normaal gesproken gebruik ik daar geen oortjes voor, maar hoogstwaarschijnlijk lig ik in het ziekenhuis niet alleen op een kamer. Het is topdrukte momenteel! Daarom nu wel oordopjes en specifiek zelfs oordopjes mét kabel, zodat ik er gemakkelijk eentje uit kan laten om wél elk geluidje van mijn baby nog op te kunnen vangen!

Vluchtkoffer voor de partner

Als laatste zitten er natuurlijk ook een paar items voor papa in de vluchtkoffer:

 • Deodorant
 • Een set schone kleding
 • Snacks

Dat was het al! Deodorant om zichzelf op te frissen natuurlijk, een paar van zijn favoriete snacks voor als hij tussendoor iets nodig heeft en een set schone kleding voor als ik net zoals de vorige keer over hem heen spuug. Of voor het geval zijn kersverse dochter dat doet πŸ˜‰

Verder neemt hij last-minute nog een paar dingen mee:

 • Paspoort
 • Telefoon
 • Sleutels
 • Pinpas

Een eventueel muntje voor een rolstoel ligt in de auto, maar verwachten we pas op de terugweg nodig te hebben. Meer heeft deze papa niet nodig, want hij gaat toch tussendoor naar huis. Ten eerste zal er net als de vorige keer geen plek voor hem zijn en ten tweede moet hij natuurlijk ook voor Ella zorgen! Hij zal dus uiteraard wel bij de bevalling aanwezig zijn en zolang ik in het ziekenhuis verblijf regelmatig langskomen, maar vooral ’s avonds is hij in principe thuis – samen met de kersverse grote zus!

Volgens mij zijn we zo compleet! Of mis ik volgens jou nog iets? Laat het me vooral weten in de reacties! En vertel ook eens wat voor jou onmisbaar was in je vluchtkoffer. Wie weet help je er andere (aanstaande) mama’s mee!

vluchtkoffer
Volg:
Delen:

5 Reacties

 1. 06/09/2021 / 10:45

  Ik moest erom lachen. Ik ben 3 bevallen in het ziekenhuis. En ook bij mij stond de weekendtas ook al heel snel klaar, stel dat….Heel veel sterkte!

 2. 06/09/2021 / 23:37

  Wij hebben 2 kinderen die ale twee thuis geboren zijn. Geen vlucht koffer nodig gehad dus en die hadden we ook niet klaar staan maar als ik het als man zo bekijk zou ik zo niet weten wat er nog meer in zou moeten.

 3. 07/09/2021 / 17:21

  Leuk vind ik het om te weten wat je allemaal meeneemt. Super fijn dat het in ”een koffer past. Dat scheelt weer sjouwen. Succes met de zwangerschap.

 4. 08/09/2021 / 10:26

  Wat gaat er toch nog best wel veel mee! Heel veel sterkte!

 5. 09/09/2021 / 20:19

  Jeetje, voor mij is dat alweer 9 jaar geleden. Maar ik weet nog goed dat ik er heel serieus mee bezig ben gegaan. Ik had een nieuw nachthemd gekocht, dat weet ik ook nog. Uiteindelijk werd het een spoedkeizersnede. Heel erg pittig. Ik moest 4 dagen blijven en eigenlijk hebben ze mij nog te vroeg weg laten gaan. Ik weet niet meer precies wat ik had meegenomen, maar wel dat het goed van pas kwam in verband met de onverwachte extra lange tijd dat ik moest blijven. Goed voorbereid zijn is nooit verkeerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.